Sportfiske eller fritidsfiske, är och blir en alltmer populär hobby som allt fler svenskar väljer att göra. Att fiska är en väldigt avslappnande hobby, men även spännande och en bra aktivitet att göra tillsammans med barn och familj. Denna guiden om sportfiske för nybörjare är en grundläggande guide för dig som är intresserad av att börja med sportfiske. guiden innehåller även vilken typ av utrustning som behövs, en del fiskarter och allmän information som varje sportfiskare bör ha koll på.
Utrustning
För att komma igång med sportfiske eller fiske av något slag är utrustningen ett måste såklart, för en nybörjare kan det vara smart att inte införskaffa sig värsting utrustningen direkt, utan välj något som inte kostar alltför mycket. Nedan har vi listat en del av fiskeutrustningen varje fiskare bör ha.
- Fiskespö: Det finns flera typer beroende på vilken typ av fiske du vill göra. Populära alternativ inkluderar spinnspön, haspelspön och flugspön.
- Rulle: En standard är de två olika fiskerullarna haspelrulle och multirulle, oftast används multirullen vid tyngre fiske och haspelrullen vid lättare fiske, men det är inte självfallet.
- Fiskelina: Det finns primärt två olika typer av fiskelinor flätlina och nylonlina. Flätlinan är mer stum och du har bättre kontakt med betet, medans nylonlinan är mer svajig men hanterar kylan bättre. Man brukar säga nylonlina vid havsfiske och Flätlinan vid insjöfiske eller skärgårdsfiske.
- Krokar: Krokar är alltid bra att ha i reservlådan, om krokarna till favoritbetet har gått sönder, vilket händer relativt ofta.
- Tafs: En fisketafs används som ett sorts skydd som fästs mellan fiskelinan och betet, för att fisken inte ska kunna bita av fiskelinan.
- Beten och drag: Bra beten att ha i beteslådan, spinnare, jiggar i olika storlekar, tail-beten, jerkbaits, något enstaka vassdrag och wobblers.
- Tänger: En fisketäng är det viktigaste verktyget att ha i fiskelådan, det är till för att lossa krokarna ur fiskens mun, vilket kan bli en aning svårt och kanske lite farligt att göra i en gäddas käke.
- Fiskeväska: en fiskeväska är inte ett måste att ha, men det kan vara smart att införskaffa sig en sådan, för att kunna få plats med beten, tänger, reserv lina eller vad man nu kan tänkas sig behöva på en fisketur.
Vilken fiskart?
Innan man börjar att ge sig ut på en fisketur kan det vara smart att veta vilken typ av fisk man vill fiska efter. I de svenska vattnen är det vanligast att fiska efter gädda, abborre, gös, röding, öring, torsk, makrill eller sill.
Självklart måste man inte endast fiska efter en specifik fisk, men om man inriktar sig efter en specifik fiskart är chanserna till fångst högre, då man väljer rätt bete för rätt fisk. Det finns dock beten som de flesta fiskarterna verkar tycka om till exempel skeddrag eller spinnare.
Grundläggande Tekniker
- Vevstopp: När man väl har kastat ut betet kan det vara smart att ta ett stopp i vevandet ibland till exempel vart femte kast, för att få fisken att hugga, detta är ett väldigt effektivt sätt för att få fisken att hugga, speciellt vid fiske efter gädda.
- Hastighet: När man varierar vevhastigheten tillsammans med vevstoppen kan man få till den perfekta vevhastigheten för dagen, vilket kommer att ge en högre chans till fångst.
- Rätt bete: Rätt bete för rätt fisk är något man bör tänka på om man vill fiska efter specifika fiskarter, använder man sig av mindre beten exempelvis spinnare, är det inte lika viktigt. Är du dock ute efter att fånga den stora gammelgäddan kan det vara ett smart alternativ att använda sig av ett stort tailbete eller någon form av jerkbait.
Bra att veta som sportfiskare
Som sportfiskare är det extra viktigt att man tar hand om sin omgivning och inte lämnar skräp efter sig, det är även viktigt att man inte skadar fisken i onödan. Som sportfiskare är det allra vanligast att man använder sig av C&R metoden vilket innebär att man släpper tillbaka fisken man har fångat.
- Fångst: De flesta sportfiskarna väljer idag att köra C&R metoden vilket innebär catch and release, man släpper helt enkelt tillbaka fisken. Om man använder sig av denna metod är det viktigt att vara extra skonsam om fisken och försöka att göra så lite skada som möjligt.
- Hantera med omsorg: Undvik att skada fisken. Använd någon typ av underlag till exempel en blöt ikea kasse, och ha fuktiga händer när du hanterar fisken.
- Respektera regler: De flesta sjöarna har fiskeregler och krav oavsett om du har löst ett fiskekort. Dessa regler brukar vara ett max antal fisk som får plockas upp och fiskens storlek, minimimått och maximimått vilket skiljer sig åt beroende fiskeområde.
Var kan man fiska?
Är du intresserad av att veta vart man kan fiska? det kan du ta del av i vårt guide Vart får man fiska?. Men i regel så får man endast fiska i det allmäna vattnet vilket innebär havet och i Sveriges fem största sjöar Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön.
Sammanfattning
Att komma igång med sportfiske eller fiske överlag är inte svårt, det enda som behövs är ett komplett spö, några beten, tillbehör till exempel tafs och tång. I Sverige har vi en del regler och lagar kring fiske som man bör ha koll på, vilket du kan hitta i vår guide Svenska fiskeregler. Har man koll på våra lagar och regler är fiske inte så speciellt svårt, det är inte svårare än att ge sig ut och börja fiska. Sen får vi inte glömma det viktigaste av allt, Skitfiske på dig!