Klippguide: Såhär klipper du gräset

Att hålla gräsmattan i toppskick kräver mer än bara slumpmässig klippning; det handlar om att klippa regelbundet och på rätt längd. Men när ska man klippa gräset? Och hur ofta ska gräset klippas för bästa resultat? Genom att följa dessa råd från trädgårdsexperter kan du klippa din gräsmatta på ett sådant sätt att den inte bara blir välmående och tät, utan även blir ett samtalsämne på grund av dess täta grönska.

När ska man klippa gräset?

När vintern har upphört och värmen börjar tränga sig fram, är det dags att ta fram gräsklipparen och se till att allt fungerar som det ska. Trädgårdssäsongen och den första klippningen sker oftast i april/maj när värmen har börjat komma och gräset börjat växa. Men när ska man klippa gräset för bäst resultat? Det allra viktigaste att undvika är blött gräs, klipp inte gräset vid tidiga morgnar eller sena kvällar när gräset tenderar att vara blött. Ifall gräset är blött fastnar det lätt under gräsklipparens blad vilket resulterar i en ojämn klippning, men det sliter även mer på själva gräset, vilket kan skada gräsets celler. Så när ska man klippa gräset? När gräset är så torrt som möjligt är det bäst att klippa det, som oftast är vid senare eftermiddagar när all dagg har lagt sig.

Hur ofta ska gräset klippas?

Regelbunden klippning är det absolut bästa tipset för att få fram en tät och välmående gräsmatta, men varför? Vid regelbunden klippning sprider sig gräset bättre och blir tätare grönare. Men hur ofta ska gräset klippas för att bli en drömgräsmatta? Exakt hur ofta man ska klippa gräsmattan varierar helt, men en tumregel man kan följa är minst en gång i veckan under högsäsongen. Ifall gräsmattan växer mer än 2-3 cm i veckan rekommenderar vi att gräset klipps två gånger i veckan för bäst resultat.

Hur kort ska gräset klippas?

En standard att hålla för att bibehålla en frisk och välmående gräsmatta är 3-5 cm, vilket är den perfekta höjden för att minska trivseln för ogräs och fästingar. Längre gräs blir ofta mer fuktiga vilket gör att fästingar och ogräs trivs bättre, så försök att hålla riktlinjerna för bästa resultat. Akta dig dock för att klippa gräsmattan för kort, detta kan skada gräset vid varma sommardagar eftersom kort gräs är känsligt mot torka.

Sista momentet vid gräsklippning

Gräsklipparen är en utmärkt maskin för att få till en jämn och fin gräsmatta, men det finns platser där den inte når. Vid kanter, blommor eller andra platser där gräsklipparen inte är den optimala maskinen kan det vara smart att använda sig av en grästrimmer. Med hjälp av en grästrimmer kommer man åt de platser som gräsklipparen inte klarar av, vilket blir the final touch för att få fram en vacker gräsmatta.

Förberedelser inför hösten/vintern

När kylan börjar krypa sig på och nätterna blir kallare är det bäst att låta gräset bli en aning längre, för att gräset ska kunna hantera kylan bättre. När de sista klippningarna för säsongen börjar närma sig är det bra om man höjer klipphöjden till 5 cm och låter gräset växa till sig inför hösten. Den sista klippningen bör ske när marktemperaturen ligger runt sex grader, vid den temperaturen slutar gräset att växa. Att låta gräset växa inför hösten/vintern skyddar inte endast gräset mot kylan, det gör även förhållanden sämre för att mossa ska kunna trivas.

Allmäna skötselråd

För att kunna nå den drömgräsmattan som oftast visas i filmer är det viktigt att man följer de allmäna skötselråden. Vad är tredjedelsregeln? Varför ska man inte klippa gräset vid torka? Har gräsklipparens blad stor betydelse? Nedan går vi igenom de tre punkter vi anser är de viktigaste för att kunna uppnå en välmående och grön drömgräsmatta.

Följ tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln innebär att man aldrig ska klippa mer än en tredjedel av gräsets totala längd. Gräs består av rötter, krona och löv. Själva gräset komma från gräsets löv som i sig kommer från gräsets botten, själva kronan. Det som händer när man klipper gräset är att man kappar själva matkällan till gräset. Desto längre gräset blir kan gräset lagra mer energi, vilket blir som en chock för själva plantan när det klipps, gräset kan inte längre lagra energi på samma sätt. Denna chock gör gräset sårbar och mer känslig för skadedjur, svampar, sjukdomar och det tar längre tid för gräset att återhämta sig. När man följer tredjedelsregeln klipper man lagom mycket för att gräset fortfarende ska kunna frodas och man utsätter inte gräset för en större chock.

Klipp ej vid torka

Varför ska man inte klippa vid torka? Eftersom gräsets strån agerar som vattenreservoar för roten, är det inte smart att klippa gräset vid en torka. Det som händer när man klipper gräset vid en torka är att man kapar plantans enda vattenreservoar, vilket kan leda till att gräset dör.

Håll gräsklipparens blad vassa

Gräsklipparens blad är väsentligt för att få en välmående och välklippt gräsmatta. De allra vanligaste anledningarna att klippkvaliten är dålig är på grund av slöa skäreggar eller böjda blad. Men hur påverkar detta gräset? När en gräsklippares blad är slöa rycks gräset upp istället för att kapas, vilket skadar gräsets rot och försämrar gräsets försvar mot både svamp och bakterier. Utöver ett försämrat försvar mot bakterier och svamp försämras även gräsets kapacitet att förvara vatten, vilket kan leda till uttorkning. Många tänker inte på att gräsklipparen har en stor betydelse för gräsmattans vålmående, så se till att gräsklipparen fungerar som den ska och att bladen är tillräckligt vassa och raka.

Vanliga frågor angående gräsmattor

Sammanfattning

Vid årets första klippningen är det dags att se till att gräsklipparens blad är tillräckligt vassa och inte böjda, för att inte skada eller rycka upp gräset. Den första klippningen sker oftast i april/maj när marktemperaturen är över 6 grader. Tänk dock på att inte klippa gräset när det är blött, eftersom detta försämrar gräsklipparens klippförmåga vilket kan leda till en ojämn klippning, men även för att gräset rycks upp istället för att kapas. Försök att klippa gräset regelbundet och att gräset längd ska vara mellan 3-5 cm för bästa resultat. Vid klippning är det smart att följa tredjedelsregeln vilket innebär att man inte kapar mer än en tredjedel av gräsets längd. Inför säsongsavslut kan man låta gräset successivt växa till 5 cm för att förbereda och förstärka gräset inför de kyliga dagar som väntar.

Author

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar