Service för fiskerullen – såhär rengör du den


Att underhålla och serva sin fiskrulle är avgörande för att säkerställa dess prestanda, livslängd och pålitlighet. Utan regelbunden skötsel kan fiskerullen börja krångla, vilket leder till problem som minskad kastlängd, sämre uppspolning av linan, och allmänt slitage på rullen. Det är därför varje sportfiskare bör lägga tid på att vårda sina fiskerullar, för att behålla dem i toppskick och förlänga deras livstid.

Det är viktigt att både rengöra och serva sina fiskerullar med jämna mellanrum, för att till exempel spolen, rotor eller växeln ska vara ordentligt servade. I denna guiden om service för fiskerullen kan du ta del av både servicedelen och rengöringsdelen för att underlätta din nästa service av fiskerullen.

Service av multirullar

Rengöring

 1. Börja med att demontera rullen varsamt, enligt tillverkarens anvisningar för att undvika eller skada några känsliga delar.
 2. Använd en mjuk borste eller en gammal tandborste för att varsamt ta bort smuts, sand och annat som har fastnat på rullen och dess delar.
 3. Ett milt rengöringsmedel blandat med vatten kan användas för att torka av ytan. Undvik dock att använda detta på vissa inre delar som kan vara känsliga för vätskor.
 4. Torka av alla delar noggrant med en ren och torr trasa.

Smörjning och service

 1. Använd endast smörjmedel och oljor som rekommenderas av tillverkaren, eftersom felaktiga produkter kan skada eller försämra rullens skick.
 2. Applicera en liten mängd olja på de rörliga delarna, men undvik en överdriven användning eftersom för mycket olja kan locka till sig mer smuts och damm.
 3. Smörjmedel kan appliceras på kugghjulen i begränsad mängd för att säkerställa en smidig drift.
 4. Återmontera rullen enligt tillverkarens anvisningar och se till att alla delar sitter korrekt och säkert på plats.

Service av haspelrullar

Rengöring

 • Precis som med multirullar, börja med att demontera rullen enligt tillverkarens anvisningar.
 • Rengör ytterhöljet och spolen med en mjuk trasa eller vatten för att avlägsna smuts, saltvatten eller allmänt skräp.
 • Om haspelrullen har utsatts för saltvatten, skölj rikligt med vatten för att avlägsna så mycket salt ifrån rullen som möjligt.
 • Torka alla komponenter med en ren torr trasa innan återmontering.

Smörjning och service

 • Lägg en liten mängd smörjmedel på spolaxeln och andra rörliga delar.
 • Använd en rekommenderad kvalitetsolja (enligt tillverkaren) för att smörja alla lager och se till att använda ett lämpligt smörjmedel för huvudkugghjulet.
 • Var försiktig så att du inte använder fel smörjmedel på bromsdisken, eftersom detta kan orsaka en prestandaförlust. För bromsen är det viktigt att använda ett specialfett som är framtaget för just bromsar.
 • Efter smörjning, sätt tillbaka alla delar enligt tillverkarens instruktioner, och se till att alla delar sitter fast och är lätthanterlig.

Sammanfattning

Att serva, underhålla och rengöra sina fiskerullar är avgörande för att säkerställa deras optimala funktion, förlänga deras livslängd och förbättra fiskeupplevelsen. Regelbunden skötsel förebygger korrosion och slitage, särskilt viktigt bland saltvattens miljöer, och bibehåller rullens prestanda genom att förhindra problem som minskad kastlängd eller friktion. Denna praxis är också ekonomiskt klok, då den minskar behovet av att köpa nya fiskerullar. Dessutom förebygger en service oväntade fel som kan ske under fisketuren, vilket säkerställer en smidig och njutbar fiskeupplevelse. Slutligen, genom att ta hand om sina fiskerullar visar sportfiskare respekt för både naturen och sporten, samtidigt som det bidrar till en mer tillfredställande fisketur

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar