Kratta gräsmattan – Tips för en bättre gräsmatta

När kylan har börjat lägga sig och våren närmar sig, kan det vara smart att plocka fram trädgårdsredskapen inför den nya trädgårdssäsongen. När snön har försvunnit och gräsmattan har vaknat till liv är det smart att låta gräsmattan vila ett tag, eftersom gräsmattan är extra känslig. I denna guiden om krattning av gräsmatta kan du ta del av nyttig information och tips för att få en bättre och mer välmående gräsmatta.

När ska man kratta gräsmattan?

Krattning av gräsmattan brukar delas in i två sektioner, vår- och höst krattning. När man krattar gräsmattan får man bort oönskat material till exempel kvistar, sten, mossa eller gammalt gräs. Att hålla en ren och fin gräsmatta är viktigt för dess välmående och bidrar till bättre förutsättningar för att gräset ska kunna växa sig starkare och sprida ut sina fröer bättre.

För att krattningen ska ha bäst effekt är det därför viktigt att ha koll vårkrattning och höstkrattning.

Kratta gräsmattan på våren

När snön har försvunnit och den tidiga vårgräsmattan har dykt upp, är det bra om oönskat material tas bort, för att ge gräsmattan bättre förutsättningar för att frodas, men var försiktig! Gräsmattan är extra känslig på våren och det är därför viktigt att man använder räfsan extra försiktigt, (helst en mjuk räfsa). Används räfsan för hårt är risken stor att mer skada en nytta sker, eftersom risken för att de nya rötterna slits upp är större.

Kratta gräsmattan på hösten

Vid hösten är det extra viktigt att ta bort gammal fallfrukt, löv eller annat oönskat material, för att förbereda gräsmattan inför vintern. När vintern kommer är det extra viktigt att man har förberett gräsmattan och sett till att inget oönskat ligger på den, för att ge gräset bättre förutsättningar när den vaknar till liv efter vintern.

Kratta gräsmattan eller inte?

Hur viktigt är det att kratta gräsmattan? Det beror både på årstiden och vad som ligger på den. Allt material är inte nödvändigt att kratta bort och visst material kan till och med gynna gräsmattans välmående. De två viktigaste tiderna att kratta gräsmattan är vår- och höst krattningen. Vid dessa tider ser man till att allt oönskat material tas bort, för att ge gräset bättre förutsättningar för att frodas.

Under sommaren är det bra om man låter en del oönskat material ligga kvar på gräsmattan, detta fungerar som naturlig gödsling, till exempel fallfrukt, löv eller nyklippt gräs. Men se till att gräsmattan är fri ifrån detta när vintern närmar sig, då det ger gräset sämre förutsättningar för att klara sig under vintern.

Kratta gräsmattan efter klippning?

Ett misstag som många gör när det kommer till gräsklipp är att de räfsar bort gräsklippet eller använder sig av en gräsuppsamlare, gräsklippet blir som ett naturligt gödsel för gräset, som bidrar till en mer välmående gräsmatta. Ifall gräsmattan får gräsklippet borttaget minskar förutsägningarna för en grönare och välmående gräsmatta och gräsgödsel måste användas som kompensation.

Sammanfattning

När man ska kratta gräsmattan är det viktigt att vara extra försiktig på vårkanten, eftersom gräset är väldigt känslig och det är större risk att mer skada sker än nytta. Låt gräset växa till sig lite innan krattningen sker, eller kratta försiktigt. Vid höstkrattning är det bra om all oönskat material tas bort, för att ge gräset bättre förhållanden för att klara sig över vintern. En de krattar även för mycket och tar bort exempelvis fallfrukt, löv eller klippt gräs, som fungerar som gödsel för gräset under sommaren.

Author

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar