Bästa reselakanet [Bäst i Test 2024]

Ett reselakan är perfekt för dig som ska ut och resa. I den här artikeln tar vi upp fem olika reselakan av lite olika typ som kan vara bra att ha för dig som ska ut och resa, vandra eller campa.

Alla de fem olika reselakan vi har tagit upp i den här artikeln har fördelar samt nackdelar. Vilket som är det bästa reselakanet varierar helt enkelt lite beroende på vem man är som person samt var man ska använda lakanet. Vi tycker till exempel att det är bra om materialet torkar snabbt och det ska hålla sig fräscht ett tag även om man inte har möjlighet att tvätta sitt lakan.

Bästa reselakanen

  1. Sea To Summit (Bästa Reselakanet)
  2. Aelvdal Städjan (Budget Reselakan)
  3. Cocoon ML
  4. Cocoon Blanket
  5. Cocoon TS

1. Sea To Summit

Sea To Summit Sln Reactor Compact Plus är ett lätt sovsäckslakan som gör det mysigare och mer hygieniskt att sova i en sovsäck. Lakanet ökar dessutom värmen och det med upp till 11 grader. Att värmen kan öka så mycket beror på att lakanet har dubbla lager tyg. Det här lakanet är tänkt att användas i en sovsäck.

På extra utsatta partier som knän, rygg och liknande har lakanet också extra tygförstärkningar vilket gör det än mer skyddande. Lakanet är också mumieformat för att storlek samt vikt i förpackat skick ska kunna hållas till ett minimum.

Lakanets längd är 183 cm, och bredden är 90 cm. Totalt väger lakanet endast 263 gram. Storleken känns dock i minsta laget om man är något kraftigt byggd. Det är inte heller möjligt att använda lakanet i en helt vanlig säng om man vill kunna dra det kring madrassen.

2. Aelvdal Städjan

Aelvdal Städjan Sleeping Bag Liner är ett bra basreselakan som vi gillar. Det har ett lågt pris, och är tillverkat av bomull.

Det här lakanet är avsett att användas som innersäck i en sovsäck. Lakanet stängs med kardborre, och anpassar sig relativt bra efter temperatur. Då materialet är bomull har det dock en nackdel enligt oss och den är att materialet kyler om det blir vått samtidigt som det tar tid att torka.

Vikten på reselakanet är 230 gram och måtten är 210 x 75 cm. Vi anser att de här måtten är något små för den normalväxta vuxna. Packmåtten är dock endast 8 x 8 x 15 cm vilket gör lakanet väldigt lätt att få plats med.

Det finns dock något bättre alternativ för den som ska vara ute och campa, cykla eller vandra under en längre tur då man ofta kan vara beroende av vädret.

3. Cocoon ML

Cocoon ML Egyptian Cotton är en sovsäck av extremt lätt och tunt material. Är man på resa i ett varmt land går det alldeles utmärkt att använda sovsäcken på egen hand oavsett om man tältar eller om man sover i en vanlig säng. Har man en mumieformad sovsäck kan Cocoon ML Egyptian Cotton också användas som innersäck för att skapa en varmare och mer trivsam sovupplevelse. När säcken används som innersäck hålls också den vanliga sovsäcken ren.

Den här sovsäcken har flera fördelar, den har en bred toppöppning, huvan har dragsko och alla summar är dubbla. Måtten 241 x 90 / 56 cm gör också att säcken känns relativt stor samtidigt som vikten på 210 gram är väldigt låg.

Materialet sovsäcken är tillverkad av är egyptisk bomull som är hållbart och mjukt. Den egyptiska bomullen är också mer kompakt än vanlig bomull och den väger även mindre.

4. Cocoon Blanket

Cocoon Blanket Merino/Silk är en lätt resefilt tillverkad av en blandning av silke samt merinoull. Filten känns väldigt lyxig och den är väldigt lätt.

Filten har en bra andningsförmåga och reglerar kroppstemperaturen på ett bra sätt. Tack vare de fuktavvisande egenskaperna känns filten alltid torr, och den filten går även att använda i de flesta temperaturområden. De olika materialen gör att filten är varm och stretchig, dessutom är den oerhört mjuk och len mot kroppen. Eventuell fukt från kroppen transporteras lätt bort tack vare merinoullen i filten, och ullen har även funktionen att vara odörresistent.

Filten mäter 140 x 180 cm och väger 390 gram. Färgen på filten är blå. När filten ligger i sin förpackning mäter den endast 11 x 18 cm. Filten kan tvättas i 30 grader med ett milt rengöringsmedel men den ska inte torktumlas. Priset ligger på strax över 1000 kronor och det är ett bra pris.

5. Cocoon TS Silk

Vi anser att Cocoon TS Silk är ett av de trevligaste alternativen. Högkvalitativt silke och en rymlig storlek gör det både skönt och trevligt att sova även på resan eller campingturen. Priset ligger på under tusenlappen och materialet anpassar sig efter klimatet. När det behöver vara varmt är det varmt och vice versa.

Cocoon TS Silk har en tillförd temperatur på 5,3 grader vilket vi tycker är lagom. En stor fördel är att lakanet bara väger 160 gram trots sin rymliga storlek på 220 x 90 cm. Packmåtten är endast 14,5 x 16,5 cm vilket gör att lakanet går ner även i en mindre packning.

Ett stort plus är att lakanet kan tvättas i maskin på upp till 30 grader. Silket är extremt hållbart och väldigt lent mot huden. Det går utmärkt att använda både i vanliga sängar samt som innersäck i rymligare sovsäckar. Vi gillar att det går lätt att krypa ner i lakanet som är säckformat, och att det formar sig bra kring kroppen utan att vara tajt.

Vad har reselakan gemensamt?

Alla reselakan är små till storleken och de kan packas ihop i små förvaringspåsar för att inte bli större än en bok. Lakanen är också lätta sett till vikten och det gör dem enkla att ta med även om man ska gå med sin packning långt.

Vi ser också att de flesta reselakan är temperaturreglerande. De värmer när det är kallt ute, och svalkar när det är varmare i omgivningen. Det ger ett bekvämare klimat att sova i.

Mer om reselakan

Vi har tittat närmare på reselakan och överraskats av hur bra de faktiskt är. Men varför är ett reselakan egentligen så smidigt?

Lätt vikt

Reselakan väger sällan mer än 300 gram och ett vanligt lakan kan väga omkring ett kilo. Med ett vanligt lakan behövs också extra packning som täcken, örngott med mera.

Tar liten plats

När det gäller packning inför vandring och liknande prioriterar vi att ta med saker som tar så lite plats som möjligt. Våra reselakan är sällan större än 15 x 20 cm när de är hoprullade och ligger i förvaringspåsen.

Kan användas överallt

Vi gillar verkligen reselakan eftersom de kan användas överallt. De fungerar i en vanlig sovsäck, om du övernattar i en vanlig säng eller under bar himmel. Ska du åka på besök och övernatta gillar vi att du lätt kan ta med ett eget lakan och slippa bädda.

Allt i ett

Med ett reselakan har du både örngott, underlakan och påslakan i ett. Reselakanet håller också den vanliga sovsäcken ren vilket vi uppskattar.

Bästa reselakanen för vandring

Vi ställer höga krav när det kommer till reselakan för vandring. Lakanen ska ta så liten plats som möjligt samtidigt som de inte ska väga för mycket. När vi ska vandra måste reselakanen också vara tillverkade i ett material som värmer oavsett väder.

Det är också en stor fördel om lakanen är tillverkade i ett smutsavstötande material. Vi vill slippa tvätta reselakanet efter varje övernattning bara för vi har svettats lite under natten. Därför gillar vi reselakanet Sea To Summit lite extra och det blir också vår favorit i testet. Självklart går reselakanen utmärkt att använda för andra ändamål förutom vandring.

Sammanfattning

Vår favorit i det här testet av reselakan är utan tvekan Sea To Summit som värmer rejält i kalla miljöer. Dessutom är lakanet tillverkat i ett mjukt material samtidigt som det tar liten plats. Vårt favoritlakan passar också i de flesta sovsäckar och ger bra sovkomfort.

Vi rekommenderar att lägga ner lite mer pengar på ett reselakan om man planerar att använda det mycket. För den som ska resa bort enstaka nätter kan ett lakan i bomull fungera, men det har inte alls samma egenskaper gällande bortledning av svett eller temperaturreglering vilket ofta är saker vi efterfrågar när det kommer till reselakan

Author

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar