Guide till den rätta multirullen [Bäst i Test 2024]

Multirullen som passar dina behov Den fiskerulle som används av de flesta sportfiskarna

Ska du införskaffa dig en ny multirulle eller är det kanske din första multirulle? Webbkollen har valt att göra denna köpguiden för att du inte ska gå i några fällor när du köper din nya multirulle. Det finns många aspekter att ta hänsyn till för att göra det rätta köpet.

Vi vill att du ska välja rätt multirulle så du känner dig nöjd långsiktigt. För att göra detta måste du läsa på vad varje multirulle har att erbjuda. Varje multirulle har unika funktioner och egenskaper för att underlätta fisket. Det gäller att du läser på noggrant så du inte köper en multirulle som är formad för en annan typ av fiske.

Bästa multirullarna

 1. Revo Beast 40
 2. BFT Instinct X7
 3. Revo Beast X
 4. Shimano Caius
 5. Daiwa CC80

1. Revo Beast 40

Är du ute efter marknadens bästa multirulle 2024? Då är det Abu Garcias senaste modell av Revo Beast. Nämligen den nya Revo Beast 40 multirullen. En stabilare och kraftigare version av föregående modellen Revo Beast X. Passar perfekt för dig som är ute efter tungt gäddfiske med tunga beten. Rullen är nämligen designad för att fiska med tunga jiggar och jerkbaits. Med en bromskraft på hela 14 kilo passar denna rullen utmärkt till lättare havsfiske. Vi rekommenderar att man använder sig av 0,36 mm flätlina för bästa resultat

Fördelar:

 • 7+1 kullager
 • Lätt
 • Bromskraft 14 kg

Nackdelar:

 • Dyr

2. BFT Instinct X7

En rulle som är designad och utformad för gäddfiske. Vi pratar såklart om den nya multirullen BFT instinct X7. Storleken på rullen är utformad för att fiska efter gäddor med en inriktning mot de större. Denna moderna rullen är anpassad för fiske med gummibeten och jerkar vilket är de vanligaste betena i Sverige. Det som gör rullen unik och rolig att fiska med är de stora vevarna. Vad menar vi? Jo de stora vevarna gör det lättare för dig att kroka fisk och så du inte slinter. Läs mer om BFT Instinct HÄR

Fördelar:

 • Otroligt bra för gäddfiske
 • Bra vevhandtag
 • Dual Braking System

Nackdelar:

 • Dyrare än genomsnittet

3. Revo Beast X

Abu Garcia Revo Beast X är en utmärkt lågprofilrulle som är gjord för stora utmaningar. Som namnet redan avslöjar är denna rullen gjord för att hantera stora bestar. Det som gör denna rullen unik är dess låga vikt på 190g! Vilket är vanligt bland jiggrullar, men Abu Garcia har designat denna rullen för att hålla låg vikt för enkel hantering men fortfarande kunna prestera på proffsnivå.

Fördelar:

 • Infini II-spole
 • D2 Gear Design
 • 7 HPCR-lager + 1 RB

Nackdelar:

 • Vevhandtagen kan förbättras

4. Shimano Caius

Har du en stram budget? Då passar denna rullen från Shimano perfekt för dig. Denna rullen är gjord för allround fiske men fungerar perfekt för tyngre gäddfiske. Det som gör denna rullen unik är dess VBS-bromssystem med sex pins inställning som gör det lättare att kasta men det ökar även livslängden på rullen, den blir mer slittålig.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • XT-7-hus
 • Lätt aluminiumspole

Nackdelar:

 • Lämpar sig inte för grovt gäddfiske

5. Daiwa CC80

Denna rullen från Daiwa påminner mycket om Abu Garcia Revo Beast X. Men hur? Jo denna multirullen har också väldigt låg vikt på 195g. Rullen fungerar utmärkt för allround fiske men även för en aning tyngre gäddfiske. Det som gör denna rullen unik är dess kolfiberkropp som gör rullen väldigt lätt och slittålig. Utöver detta så ökar det rullens livslängd. Med Daiwas egna Magforce kommer kastandet gå som smör. Du kommer att få full kontroll över kastet och undvika lintrassel. Men vad är Magaforce? Jo Magaforce är Daiwas egna unika magnetbromsar som är designade för att underlätta fisket.

Fördelar:

 • Billig
 • Lätt
 • Graphite composite-kropp

Nackdelar:

 • Inte lämplig för gäddfiske

Mer om multirullar

Vad är egentligen en multirulle? En multirulle är en typ av fiskerulle som används främst av sportfiskare. Multirullen är alltid placerad på ovansidan av fiskespöet, vilket oftast är ett spinnspö eller ett jerkbaitspö. Linan på en multirulle är upprullad på en horisontell spole inuti rullen, denna spolen kan självklart avlägsnas från rullhuset om du till exempel ska serva rullen.

Det finns flera fördelar med att använda en multirulle istället för en haspelrulle. De främsta anledningarna är att spolen inte låser sig så linan löper mer fritt, detta resulterar i ett längre och mer säkert kast. Multirullen används främst inom gäddfisket där den blivit otroligt populär och allt fler gäddfiskare överger sina haspelrullar för att testa turen med en multirulle.

Bästa multirullen för gädda

Är du ute efter den bästa multirullen för gädda? Denna frågan är otroligt svår att besvara då alla sportfiskare har olika åsikter om vad som är en bra gäddrulle. Ska vi gå på recensioner och omdömen så har Revo Beast 40 fått otroligt bra resultat.

Bästa multirullen från Abu Garcia

Den absolut bästa multirullen genom tiderna från Abu Garcia? En otroligt svår fråga att besvara på, då det inte finns ett rätt svar. Abu Garcia är kända för att tillverka fiskeutrustning av högsta kvalitén, men vilken multirulle från Abu är egentligen den bästa? Den multirullen som fått bäst recensioner och omdömen från Sportfiskare i Sverige är Revo Beast X.

Bästa multirullen för nybörjare

Den bästa multirullen för nybörjare är utan tvekan Daiwa CC80. Denna multirullen tåler otroligt mycket stryk och kan hantera både inmatningen och utkastningen av flätlina otroligt bra. Vilket är bra att ha om man är ny till fiske med multirullar. När man som nybörjare ska välja ny fiskeutrustning rekommenderar vi alltid att man införskaffar sig en aning billigare utrustning, för att man ska testa sig fram och det är lätt hänt att man förstör utrustningen.

Varför ska man använda en multirulle?

Varför ska man använda en multirulle? Många sportfiskare anser att det är lättare att göra bättre kast och man kan kontrollera lättare vart betet ska landa. De flesta sportfiskarna använder sig av multirullar eftersom de oftast är byggda för att kunna hantera mer stryk och är lättare att fiska med. Självklart finns det haspelrullar som är byggda för tungt gäddfiske men det är inte lika vanligt. Det ena är inte bättre än det andra, det spelar ingen roll om du använder en haspelrulle eller en multirulle det är en smaksak.

Vilken multirulle är bäst för jerkbaitfiske?

Vilken multirulle är bäst för jerkbaitfiske? Den multirullen som anses vara absolut bäst för jerkbaitfiske och fått otroligt bra recensioner är Revo Beast 40. Denna multirullen är en aning dyrare än andra multirullar men dess kvalitet väger upp för det dyra priset. Denna multirullen är framtagen för tungt gäddfiske i elitklass och används främst av rutinerade gäddfiskare som satsar stenhårt på gäddfisket.

Ambassadeur eller lågprofilrulle vad är bäst?

Vad är egentligen bäst ambassadeur eller lågprofilrulle? Det finns inget rätt svar eftersom det är en smaksak. Men oftast brukar ambassadeurer tåla mera och vara gjorda för tungt havsfiske eller tungt gäddfiske. Medans lågprofilrullar är tillverkade för tungt gäddfiske. Men oftast är lågprofilrullar mer lättfiskade och skönare att använda det är därför dess popularitet har gått upp.

Vad ska jag tänka på vid köp av multirulle?

Att köpa nya fiskeprylar är något av de roligare momenten hos en fiskare. Som nybörjare kan det dock vara svårt att välja den rätta utrustningen och beten. När du ska köpa en nu multirulle är det viktigt att tänka på vilket fiskeområde fiskerullen ska brukas i. Ska den användas i insjöar eller hav? Det skiljer sig väldigt mycket. En fiskerulle som används i havet är det viktigt att använda sig av en kraftig fiskerulle som klarar av det tuffa klimatet och tunga beten. Tänk på att tvätta fiskerullen efter användning i salthaltigt vatten det förtär fiskerullen snabbare.

Om du fiskar i insjöar eller skärgårdar rekommenderar vi multirullarna ovan.

Flätlina eller nylonlina till multirulle?

Flätlina är en standard att använda när man fiskar i de svenska insjöarna eller skärgårdarna. Varför? Jo eftersom en flätlina är ej böjbar, om en fisk hugger kommer du att känna det i samma sekund. Medans en nylon lina har en liten fördröjning och är väldigt böjbar, används oftast i havsfiske.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar