Bästa friluftskniven – För camping och skogslivet [Bäst i Test 2024]

Ta reda på vilken friluftskniv som passar dina behov.

Är det dags att köpa en ny friluftskniv eller är det kanske din första kniv? Då kan det vara bra att veta vilka knivar som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden. Att köpa en ny kniv är något alla friluftsnördar älskar, den nya vassa klingan som kan skära igenom allt är något alla friluftare älskar. Men vilken kniv är bäst? Det är omöjligt att svara på då alla har olika åsikter på vad som symboliserar en bra friluftskniv, men ska vi gå på recensioner och omdömen har Morakniv Bushcraft fått bäst resultat.

Bästa friluftsknivarna

 1. Morakniv Bushcraft
 2. Morakniv Kansbol
 3. Morakniv Forest
 4. Morakniv Scout
 5. Morakniv Eldris

1. Morakniv Bushcraft

Morakniv Bushcraft är den friluftskniven som fått absolut bäst recensioner och omdömen på marknaden. Denna friluftskniven används flitigt av både nybörjare och proffs inom friluftslivet. Varför denna kniven fått så bra omdömen är främst på grund av dess tjocka blad som ökar stabiliteten och gör kniven perfekt i alla lägen. Utöver det tjocka knivbladet är kniven även utrustad med ett integrerat tändstål vilket är otroligt praktiskt och skönt att ha. För att kunna hantera tändstålet på bästa sätt har man även valt att utrusta knivens rygg med en speciell slipning för att kunna använda tändstålet bättre.

Fördelar

 • Tjockt blad
 • Prisvärd
 • Praktiskt tändstål

Nackdelar

 • Lite för lätt

2. Morakniv Kansbol

Morakniv kansbol är en otroligt lätt kniv som är lätt att hantera och håller sig vass i en oändlighet. När Mora tog fram denna kniven var syftet att de skulle göra en perfekt allroundkniv som alla kan ha råd med. Knivens orangea handtag gör att den syns i alla lägen och du kommer inte slarva bort den om du råkar tappa kniven, den syns väl. För att öka livslängden och göra kniven mer stabil har man valt att flåslipa bladet. Utöver flåslipningen är kniven även utrustad med en ryggslip vilket underlättar enormt vid användning av tändstål.

Fördelar

 • Syns väl
 • Flåslipat
 • Ryggslipning

Nackdelar

 • Passar inte in i naturen

3. Morakniv Forest

Denna lätta kniven från Mora är en av de mest använda friluftsknivarna i Sverige bland scouterna i Sverige. Mycket beror på det låga priset men även på grund av dess kvalitet. Det rostfria bladet är hela 2,5 mm tjock vilket gör den perfekt för allround bruk. Kniven är även utrustad med flåslipning för att både öka livslängden på kniven men även för att den ska hålla sig vass och stabil under hela knivens livslängd. Perfekt för dig som täljer mycket då bladets tjocklek gör den otroligt bra på just det området.

Fördelar

 • Perfekt för täljning
 • Allround kniv
 • Billig

Nackdelar

 • Fodralet kan förbättras

4. Morakniv Scout

Morakniv Scout är genom tiderna en av de mest sålda Moraknivarna. Den traditionella looken har blivit ikonisk inom friluftsvärlden och används fortfarande flitigt av både proffs och amatörer. Bladet är gjort av svenskt stål som även är kallvalsat för att öka livslängden och bidra till att klingan håller sig vass under flera år. Med kniven medföljer även ett högkvalitativt fodral i ljust läder som är genomsticksskyddat för att förhindra olyckor.

Fördelar

 • Starkt svenskt stål
 • Kallvalsat
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Handtaget kan skava

5. Morakniv Eldris

Morakniven Eldris är den minsta kniven Mora har designat. Mora tog fram denna kniven för att den skulle vara liten och lätt att förvara i fickan eller i andra trånga utrymmen. Självklart finns det både för- och nackdelar med att ha en liten kniv, men den största fördelen är att kniven tåler otroligt mycket och är betydligt säkrare än vanliga friluftsknivar. Kniven är tillverkad i det speciella svenska stålet 12C27 vilket är ett otroligt slitstarkt rostfritt stål som är framtaget av Mora för just denna typen av knivar.

Barnvänlig – Morakniven Eldris är väldigt barnvänlig och passar utmärkt som en förstakniv.

Fördelar

 • Tar lite plats
 • Prisvärd
 • Starkt svenskt stål

Nackdelar

 • Kan vara lite för liten

Mer om friluftsknivar

Vad är skillnaden mellan en vanlig kniv och en friluftskniv? Jo en vanlig kniv är oftast tunn och kan endast hantera mjuka föremål till exempel frukt, kött eller fisk. En friluftskniv är utrustad med ett tjockt vasst blad som ska kunna användas inom alla områden inom natur och fiske. Många friluftsknivar är även gjorda för att kunna hugga ved med, på det sättet att du placerar klingan på vedstubben och slår med en träbit eller ett hårt föremål etc.

Bästa friluftskniven för barn

När man ska köpa en friluftskniv till barn är det viktigt att välja ut rätt kniv. En friluftskniv är oftast mycket vassare än vanliga knivar och vi rekommenderar därför att du lär ditt barn att hantera kniven på rätt sätt. Men vilken friluftskniv lämpar sig bäst för barn? Den friluftskniven som fått bäst recensioner från både föräldrar och barn är Morakniv Eldris. Denna lätta friluftskniven är lätt att hantera och klingan är inte så speciellt stor.

Vill du lära ditt barn att hantera kniven på rätt sätt? Du kan hitta en bra guide HÄR

Bästa friluftskniven i trä

Att använda sig av en ordentlig friluftskniv i trä är en speciell känsla. Många anser att man känner sig närmre naturen när man använder sig av de naturliga materialen, men det finns så många andra bra anledningar till att använda sig av en friluftskniv i trä. En ordentligt inarbetad friluftskniv i trä kommer att forma sig efter din hand vilket de i plast/gummi inte gör på samma sätt. Men vilken friluftskniv i trä är den bästa? Ska vi gå på recensioner och omdömen har Morakniv Scout fått otroligt bra resultat.

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

Lämna en kommentar