Bästa ekolodet [Bäst i Test 2024]

Ett ekolod är ett viktigt instrument som idag används av nästan alla seriösa sportfiskare för att öka sina fångstchanser. Med hjälp av ett ekolod kan du se vad som befinner sig under båten och det underlättar både för att se fisk men även exakt vart djupkanter befinner sig. Att fiska vid djupkanter är otroligt effektivt och det är svårt att göra utan ett ekolod, även om man är utrustad med en djupkarta kan det vara svårt att veta exakt vart djupkanten börjar.

Ekolod varierar väldigt mycket i pris beroende på vilken typ av ekolod du är ute efter. När du ska välja rätt ekolod för dig är det viktigt att du noga tänker på vilka funktioner du egentligen behöver, så du inte spenderar pengar på funktioner du inte behöver.

Bästa ekoloden

 1. Humminbird Helix 9
 2. Lowrance HOOK Reveal 9
 3. Humminbird SOLIX 10
 4. Garmin Striker Vivid
 5. Garmin Striker Vivid 5cv

1. Humminbird Helix 9

Är du ute efter ett ekolod som ska kunna klara av alla olika sorters miljöer är Humminbird Helix 9 det rätta valet för dig. Ekolodet är utrustat med den bästa MEGA SI+ och DI+ ekolodningen på marknaden och anses vara det bästa ekolodet 2024. Humminbird Helix 9 har länge varit en av sportfiskarnas favoriter och efter Humminbird förnyade ekolodet med ännu bättre funktioner är detta helt klart en av marknadens vassaste ekolod.

Humminbird Helix 9 är utrustat med en kompakt och stryktålig 9″-skärm av hög kvalitet som är lätt att hantera och navigera sig fram på. Med hjälp av Dual Spectrum CHIRP 2D-lodning kan du se tydliga skillnader mellan fisk och fiskstim vilket är användbart för att hitta den rätta fiskeplatsen. Det bästa med Humminbird Helix 9 är dess AutoChart LIVE som tillåter dig att se djupkartor i realtid vilket är otroligt effektivt för att fånga de större predatorerna.

Fördelar

 • Dual Spectrum CHIRP 2D
 • MEGA+ Imaging
 • AutoChart LIVE

Nackdelar

 • Dyr

2. Lowrance HOOK Reveal 9

Lowrance HOOK Reveal 9 är ett otroligt prisvärt ekolod som passar alla typer av båtar oavsett storlek. Dess mångsidiga funktioner gör att ekolodet passar perfekt för både sportfiskare och för båtfolket. Ekolodet är utrustat med både SideScan- och DownScan Imaging som är två viktiga tekniker för att kunna se skillnad på bottnen, vegetationen och fiskar. Det som gör detta ekolodet prisvärt är dess Genesis Live funktion som gör att du kartlägga och hitta potentiella fiskeställen.

Lowrance HOOK Reveal 9 är en kombi enhet vilket innebär att du får ett ekolod och en plotter i en och samma enhet vilket är väldigt smidigt och praktiskt.

Fördelar

 • Kombi enhet
 • Prisvärt
 • Genesis Live

Nackdelar

 • Liten skärm

3. Humminbird SOLIX 10

Humminbird SOLIX 10 är en av dyraste ekoloden på marknaden och lämpar sig endast för de elitsatsande sportfiskarna. Med hjälp av en supersnabb Dual Core-processor kan detta ekolodet bearbeta information på en helt annan nivå än de tidigare ekoloden och anses vara en av de bästa du kan få tag på.

Ekolodet är utrustad med en högkvalitativ Cross Touch multipekskärm som är både lätt att manövrera men även lätt att förstå sig på. med hjälp av Dual Spectrum CHIRP 2D-lodning kan du se allt som försiggår på en väldigt detaljerad nivå som även tillåter dig att se strukturerna i vattnet på en fotografisk nivå. Det som tar Humminbird SOLIX 10 till en helt ny nivå är dess MEGA+ Imaging som gör att du kan identifiera olika fiskarter på ett sätt man inte kunnat förut.

Fördelar

 • MEGA+ Imaging
 • Cross Touch
 • CHIRP 2D-lodning

Nackdelar

 • Dyrt
 • Passar inte alla

4. Garmin Striker Vivid

Garmin Striker Vivid har fått mycket bra respons och är definitivt en av marknadens bättre ekolod om man tar hänsyn till pris samt kvalitet. Detta lätthanterliga ekolod är utrustat med ett flertal fina funktioner för att förbättra ditt fiske. Ekolodets CHRIP-teknik gör att du får en klar och tydlig bild av vad som händer under ytan. CHRIP-tekniken gör även att du kan se bottnens struktur och det blir lättare för dig att se potentiella fiskgruvor.

Garmin Striker Vivid är även utrustat med en Quickdraw Contour funktion som skapar kartor där du fiskat, för att du sedan ska kunna lära dig vart fisken tenderar att stå. Men med hjälp av denna tekniken lär dig även vart olika djupkanter befinner sig vilket är ett effektivt sätt för att kunna lura upp de största predatorerna ur vattnet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Quickdraw Contour
 • CHRIP-teknik

Nackdelar

 • Få funktioner

5. Garmin Striker Vivid 5cv

Är du ute efter ett billigt och bra ekolod är Garmin Striker Vivid 5cv det perfekta alternativet för dig. Ekolodet är utrustat med en bra CHRIP-teknik som tillåter dig att se simpla botten formationer och rörelser under båten. Displayen är designad för att kunna motstå solljus så att läsa av informationen är inga problem. Utöver CHRIP-tekniken medföljer även Garmin Quickdraw Contour funktionen, som skapar kartor där du har befunnit dig för att du ska lära känna vattnet och se vart fisken brukar stå.

Fördelar

 • Billig
 • CHRIP-teknik
 • Quickdraw Contour

Nackdelar

 • Mindre störningar
 • Få funktioner

Vad du bör tänka på inför köp av ekolod

Om du ska införskaffa ett ekolod är det viktigt att man har en klar budget eftersom det är lätt hänt att notan sticker iväg. Ett ekolod kan kosta allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor beroende på vilken typ av ekolod som är av ditt intresse. För att du ska känna dig säker vid köp av ekolod rekommenderas det att du följer punkterna nedan för att du verkligen ska känna dig säker med ditt köp.

Ekolodets användningsområden

Vad används ett ekolod till? Ekolod eller en sonar-enhet som det egentligen är används främst för att kunna se föremål i vattnet såsom fisk, olika sorters botten och vegetation. Ekolod fungerar på det sätt att de skickar ner ljud till bottnen som sedan studsar tillbaka och då får du resultatet av mätningen på din display. När mätningen är gjort kan du enkelt läsa av vart ljudet har studsat, där ljudet har studsat finns alltså föremål. Fisken står oftast i mitten på displayen och du kan lätt se om samma föremål har rört sig och då är det till största sannolikhet fisk under båten.

CHRIP

Vad är egentligen CHRIP? CHRIP är en förkortning för Compressed High Intensity Radar Pulse vilket är en speciell sorts teknologi som används inom Ekolod. CHRIP gör att visa sorters fiskar och föremål visas bättre och gör det lättare för dig att läsa av ekolodet vilket oftast resulterar i mer fisk. Men hur fungerar CHRIP? CHRIP fungerar på det sätt CHRIP-ekoloden har en mycket bredare frekvens vilket gör att resultatet på displayen visas med tydligt och mer väldetaljerat.

Sidescan imagin

Sidescan imagin eller sidoavsökning som det heter på svenska är en speciell typ av ekolod som främst används av större fiskebåtar eller seriösa sportfiskare. Men vad gör sidescan imagin? Det fungerar på det sätt att ekolodsenheten skickar ut koniska och solfjäderformade pulser mot vattnets botten för att få fram detaljerade och bra bilder för att kunna analysera vattnet bättre.

Ekolod display

Vad är ekolod display? Displayen är själva ekolodet skärm där resultatet visas. Oftast brukar ekolodens displayer variera väldigt mycket beroende på prisklass, men dess funktion är inte lika viktig som själva ekolodet. De billigare ekoloden tenderar att ha dåliga displayer som är tröga att hantera, speciellt vid blöta händer. Men går du upp i prisklass är de flesta ekoloden utrustade med högkvalitativa displayer som tåler både vatten och stryk väldigt bra.

StructureScan 3D

StructureScan 3D skannar undervattensterräng på ett otroligt effektivt sätt och formaterar hög upplösta tredimensionella bilder. Det gör det väldigt lätt för dig att både se vart fisken befinner sig men även bottnens strukturer och vegetationen. Det som gör StructureScan ännu bättre är att de oftast går att luta och rotera om du vill se undervattensterrängen ifrån ett annat perspektiv.

DownScan Imagine DSI

DownScan Imagine DSI är en av de äldre teknologierna när det kommer till ekolod men teknologin presterar fortfarande på topp och används av nästan alla ekolod. Med hjälp av DownScan kan du lättare se olika sorters föremål och vad det egentligen är. Med hjälp av denna teknologin blir det betydligt lättare att se sten, olika sorters botten, ogräs, träd och självklart fisk.

Vilket ekolod passar mig?

Vilket ekolod passar mig? När du ska välja ekolod är det viktigt att tänka på vart ekolodet ska brukas. Ska du använda ekolodet i en grund sjö eller ute på havet? Ekolod skiljer sig väldigt mycket åt och de har alla unika egenskaper. Något du bör tänka på är att vara säker på ditt köp. När du ska införskaffa ett ekolod är det viktigt att du har satt upp en budget för vad allt ska kosta eftersom det oftast tillkommer extra. Om du har läst vår guide ovan kommer du förhoppningsvis veta vilket ekolod som passar dig bäst.

Dyrt eller billigt ekolod?

Ska man ha ett dyrt eller billigt ekolod? Det beror helt på vart det ska användas och i vilken utsträckning. Ekolod kan gå ifrån 2000 kr till över 100 tusen kronor. Om du är en simpel sportfiskare som är ute efter ett billigt ekolod så har Lowrance HOOK2 fått väldigt bra recensioner annars så rekommenderar vi att du väljer ett av ekoloden ovan. De billigare ekoloden tenderar att inte ha lika bra funktioner och dina chanser till att få fisk blir sämre, men självklart fungerar även de billigare ekoloden för att läsa av vattnet.

Behöver jag ett ekolod?

Behöver jag ett ekolod? Känner du ett behov av att kunna läsa av vad som finns i vattnet kan det vara smart att investera i ett ekolod. Ett ekolod hjälper dig att läsa av vad som verkligen finns i vattnet och dina chanser till att få upp drömfångsten blir betydligt högre än utan ett ekolod. Ett ekolod kan även vara bra för att hitta olika bottendjup där fisken kan tänkas stå. Att fiska där vatten nivåerna skiljer sig är ett otroligt effektivt sätt att få fisk på, vilket kan vara svårt att hitta om man inte har tillgång till ett ekolod eller en sjödjupskarta

Vilket ekolod föredrar fiskare?

Vilket ekolod föredrar fiskare? Det ekolod som har fått bäst recensioner och omdömen på marknaden är Humminbird Helix 9. Detta ekolodet är utrustad med den senaste teknologin och har fått otroligt bra respons på hur lätt den är att använda. Att sätta sig bakom ett högteknologiskt ekolod för första gången kan vara svårt att förstå något men med hjälp av Humminbirds guider kan du lätt manövrera och förstå allt som försågar på skärmen utan problem. Displayen är även väldigt stryktålig vilket alltid är smart när man är ute på fiskeäventyr.

Prisvärt ekolod för fiske

Är du ute efter marknadens mest prisvärda ekolod kan det vara ett smart val att kolla in Lowrance HOOK Reveal 9. Detta ekolodet är utrustad med den allra senaste teknologin inom ekolod och har fått goda recensioner och omdömen ifrån både sportfiskare och båtfolket. Ekolodet passar väldigt bra på både grunt och djupt vatten vilket gör den eftertraktad av båtfolket.

Bästa ekolodet under 2000 kr

Att spendera en förmögenhet på ett ekolod passar inte alla. Många sportfiskare behöver inte den allra senaste teknologin eller den bästa för att kunna läsa av vattnet, ibland räcker även de billigare ekoloden till. Om du ska fiska i små eller medelstora sjöar har Lowrance HOOK2 fått bra recensioner och används främst av fritidsfiskare men även sportfiskare. Ekolodet är utrustad med simpla funktioner och är lätt att manövrera.

Hur läser man av ett ekolod?

Är du intresserad av hur man läser av ett ekolod? Denna guiden ifrån Södersportfiske tar upp allt du behöver veta för att komma igång med ditt ekolod och går igenom allt väldigt detaljerat.

Sammanfattning

När man ska införskaffa sig ett ekolod är det viktigt att man sätter upp en tydlig budget och lära sig hur allt ska monteras och vad som kan tillkomma. Ett vanligt fel många gör är att köpa ett ekolod och inte tänka på vad som kan tillkomma vilket kan bli ett dyrt misstag.

Utöver en tydlig budget bör du även tänka på vart ekolodet ska användas. Behöver jag verkligen det dyraste ekolodet eller räcker en billigare variant för mig? De flesta sportfiskarna väljer att införskaffa dyr utrustning när de egentligen inte behöver den.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

1 svar på ”Bästa ekolodet [Bäst i Test 2024]”

Lämna en kommentar