Bästa råttfällan [Bäst i Test 2024]

Råttproblem är något som blir allt vanligare bland de svenska hushållen och de finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta. Det bästa du kan göra är att förhindra att råttorna kan ta sig in i huset och ha ett flertal råttfällor placerade både inne i huset och utomhus exempelvis vid förråd eller soptunna.

Har du upptäckt bitmärken eller avföring runt din bostad är det viktigt att du skaffar råttfällor så tidigt som möjligt eftersom råttor sprider många sjukdomar genom sin avföring.

I denna guide om råttfällor rekommenderas både elektriska och traditionella råttfällor.

Bästa råttfällorna

 1. Victor M240
 2. Mjölner Original
 3. Victor Färdigbetad
 4. Garland Med Bete
 5. Nelson Garden Trä

1. Victor M240

Den bästa råttfällan 2024 är Victor M240. Denna råttfällan är framtagen för att kunna döda råttor på ett otroligt effektivt sätt. Råttfällan använder dig av en speciell kretsteknik som känner av när råttor befinner sig inuti fällan och använder sig av elektricitet för att döda gnagaren på ett snabbt och smidigt sätt.

När råttan har dödats har Victor M240 en indikatorlampa som tänds i hela 24 timmar för att tydliggöra fångst. För att göra råttfällan ännu smidigare kan du tömma råttfällan rakt ner i soptunnan utan att behöva röra råttan fysiskt. Råttfällan är kapabel till att döda hela 50 råttor per uppsättning av 4C/LR14 batterier vilket är mer än den genomsnittlige råttfällan.

Fördelar

 • Otroligt effektiv
 • Lätthanterlig
 • 100 % giftfri

Nackdelar

 • Dyr

2. Mjölner Original

Mjölner Original är en av marknadens mest effektiva råttfälla och är utrustade med en speciell världspatenterad teknik som gör råttfällan säker för både barn och husdjur. Råttfällan fungerar endast om råttan står med båda frambenen framför betet och lyfter locket. Det låter ineffektiv men råttor är smarta djur och fällan är designad på detta sättet för att vara säker för omgivningen men inte för råttorna.

Råttfällan är designad för medelstora råttor vilket är de allra vanligaste bland villakvarteren. De manuella råttfällorna blir allt mindre populära och blir ofta ersatta med de elektriska, vilket inte alltid är det bästa alternativet. De elektriska råttfällorna är dyrare och kan endast hålla en råtta. Så har du råttproblem kan det vara smart att köpa ett flertal av Mjölner Original för att verkligen bli av med råttorna istället för en elektrisk.

Fördelar

 • Effektiv
 • Säker för barn och husdjur
 • Bra för medelstora råttor

Nackdelar

 • Fällan löses inte alltid ut

3. Victor Färdigbetad

Är du ute efter en traditionell råttfälla är Victor Färdigbetad det bästa alternativet. Råttfällan är redan färdigbetad med en speciell doft som lockar till sig råttor. Fällan fungerar alltså utan bete vilket är väldigt smidigt och effektivt. Råttfällans känslighet går även att justera beroende på hur lätt du vill att fällan ska gå av.

Denna råttfällan är Victors absolut mest sålda råttfälla genom tidigare och har sedan 1898 sålt över en miljard råttfällor. Råttfällan är tillverkad och framtagen i USA under bra förhållanden för både skog och anställda.

Fördelar

 • Färdigbetad
 • Känsligheten går att justera
 • Bra material

Nackdelar

 • Doften försvinner

4. Garland Med Bete

Är du ute efter en simpel och lätthanterlig råttfälla i plast bör du kolla in denna råttfällan ifrån Garland. Råttfällan kommer färdigbetad men för bästa resultat rekommenderar vi att du smörjer ut jordnötssmör för att verkligen få råttan. Eftersom denna fällan lätt slås av rekommenderas det att fällan inte placeras ut där barn eller husdjur kan förekomma.

Fällan kan ha svårt att hantera större råttor men fungerar utmärkt för små och medelstora råttor vilket är de allra vanligaste bland villakvarter.

Fördelar

 • Kommer färdigbetad
 • Bra slagkraft
 • Bra livslängd

Nackdelar

 • Väldigt känslig
 • Svårt att få bort råttan

5. Nelson Garden Trä

Är du ute efter en råttfälla i trä kan Nelson Garden Trä vara det rätta valet för dig. Denna råttfällan har en väldigt grundläggande konstruktion och fungerar överlag bra för små råttor och större möss. Eftersom denna råttfällan är känslig för beröring bör den inte placeras där barn och husdjur kan förekomma. En råttfälla är betydligt kraftigare än en vanlig musfälla och det gör välidgt ont att få en fullspänd råttfälla på fingarna

Råttfällan har en relativt svajig konstruktion och dess kvalitet går att hacka på men den är betydligt billigare än snittet.

Fördelar

 • Billig

Nackdelar

 • För känslig
 • Svajig konstruktion

Bästa elektriska råttfällan

Är du ute efter marknadens bästa elektriska råttfälla? Den råttfällan som fått bäst recensioner och omdömen är Victor M240. Denna råttfällan är framtagen för att kunna döda råttor på ett otroligt effektivt och icke plågsamt sätt. Med hjälp av 4C/LR14 batterier kan du döda upp till 50 råttor innan batterierna måste bytas.

Varför går inte råttan in i fällan?

Som människor har råttor mat de föredrar vilket kanske inte är just det du använder. Testa att gillra ett flertal råttfällor med olika sorters bete för att se dig fram vad som fungerar bäst. Eftersom råttorna i städer inte har matbrist brukar de inte svälta vilket kan resultera i att de inte är intresserad av ditt bete.

Vad ska man gillra råttfällan med?

Råttor kan vara kräsna såsom människor och vad du gillrar din fälla med spelar stor roll. För bästa möjliga resultat bör du använda dig av olika sorters bete på ett flertal råttfällor för att testa dig fram. Ofta föredrar råttor nötter, smör, bacon, kött men du kan även testa torkad frukt vilket har visat mycket goda resultat.

Sammanfattning

När du ska köpa en råttfälla är det viktigt att tänka på vart den ska placeras. Är det i ett förråd eller i verktygsrummet där inte barn eller husdjur förekommer kan det räcka med de vanliga traditionella råttfällorna. Ska du däremot ha råttfällor där barn och husdjur kan förekomma rekommenderar vi att du införskaffar dig antingen Victor M240 eller Mjölner Original. Råttor kan bära på hemska sjukdomar så upptäcker du råttor på din tomt är det ett smart val att införskaffa råttfällor för att förhindra sjukdomar.

Lämna en kommentar