Bästa friluftsjackan [Bäst i Test 2024]

Friluftsjackan är ditt främsta skydd mot väder och vind. Därför är det extra viktigt att du tänker på vart och när jackan ska brukas. Eftersom Sverige är ett land med fyra väldigt olika årstider och varierande väderomslag är det viktigt att du väljer en friluftsjacka med multifunktionella funktioner för att jackan ska kunna brukas året om på bästa möjliga sätt.

Bästa friluftsjackorna

 1. Peak Performance M Gore-Tex Pac Jacket
 2. Patagonia W’s Houdini Jkt
 3. Isbjörn Monsune Hardshell Jacket
 4. Marmot Minimalist Jacket
 5. Patagonia M’s Torrentshell 3L Jkt

1. Peak Performance M Gore-Tex Pac Jacket

Den bästa friluftsjackan 2024 är Peak Performance M Gore-Tex Pac Jacket. Jackan är tillverkad i Gore-Tex pacLite vilket är ett otroligt bra material när det kommer till friluftskläder. Gore-Tex pacLite gör att jackan andas otroligt väl vilket är underbart under de varma och regniga sommardagarna. Utöver det gör även Gore-Tex pacLite att jackan blir helt vattentätt som kommer väldigt bra till hands under alla friluftsäventyr. Jackan passar perfekt året om och håller dig varm även under de kallare månaderna.

Friluftsjackan har en vattenpelare på 28 000 mm vilket är över standarden för jackor i denna prisklassen vilket är ett stort plus.

Material, huva, inlägg: 22% elastan, 78% polyamid

Fördelar

 • Prisvärd
 • Gore-Tex pacLite
 • Vattenpelare: 28 000 mm 

Nackdelar

 • Finns i få färger

Jackan för damer finns här

2. Patagonia W’s Houdini Jkt

Patagonia W’s Houdini Jkt är en av de mest använda damjackorna när det kommer till friluftslivet. Mycket beror på att jackan kan anpassa sig efter väder och vind men även på grund av dess grymma passform. Rörelsefriheten du har med denna jackan är väldigt ovanligt jämför med andra friluftsjackor i samma prisklass. Denna jackan är designad och framtagen för rörelse och funkar väldigt bra för alla typer av friluftsäventyr men funkar lika bra som vardagsjacka.

Jackan är tillverkad i 100% återvunnen nylon vilket alltid är ett stort plus. Utöver att jackan är tillverkad av återvunnen nylon så är det fjäderlätta skalet även tillverkat i 100% återvunnen nylon-ripstop.

Fördelar

 • Billig
 • Bra rörelse
 • Återvunnen plast

Nackdelar

 • Inte 100% vattentät

3. Isbjörn Monsune Hardshell Jacket

Är du ute efter marknadens bästa friluftsjacka för ungdomar? Då bör du kolla in friluftsjackan Isbjörn Monsune Hardshell Jacket. jackan är anpassad för att kunna hantera alla Sveriges årstider och fungerar lika bra under vintern som sommaren vilket är otroligt effektivt och sparsamt. Jackan är tillverkad av en speciell typ av nylon som heter Taslan som är 3 gånger så starkt som vanligt polyester, detta gör att jackan blir otroligt slitstarkt och kan hantera de allra tuffaste friluftsäventyren.

Det som gör att jackan fungerar så bra under alla årstider är dess special tillverkade membran som möjliggör att överskottsvärmen ventileras ut. Att bli för varm under de ansträngande sommardagarna är inget en friluftare vill uppleva.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt slittålig
 • Bra ventilations membran

Nackdelar

 • Finns inga vuxenstorlekar

4. Marmot Minimalist Jacket

Marmot Minimalist Jacket är en väldigt simpel men praktiskt friluftsjacka som passar alla. Jackan är tillverkad i det högkvalitativa materialet Gore-Tex Paclite som tillåter jackan att andas väl men håller även borta regn otroligt bra. jackan har blivit specialbehandlad av ett PFC-fri vätska vilket gör att jackan stöter bort allt vatten väldigt väl och utöver det är sömmarna tejpade för att säkerställa att inget vatten ska kunna ta sig in.

Jackans diskreta design gör att du utan problem kan använda jackan på alla dina friluftäventyr men även som vardagsjacka. Med en lätt vikt på 371g och den smidiga designen gör att du lätt kan packa upp och ner jackan utan att den tar för mycket plats.

Fördelar

 • Lätt
 • Gore-Tex Paclite
 • PFC-fri

Nackdelar

 • Kan bli lite kall under vintern

5. Patagonia M’s Torrentshell 3L Jkt

Patagonia M’s Torrentshell 3L Jkt är en säker friluftsjacka som garanterat kommer att hålla dig varm och torr även under de regnigaste dagarna. Med det speciella materialet H2No Performance Standard gör att jackan kan hantera regn otroligt bra men det gör även att jackan kan andas och reglera värmen. Att ha en friluftsjacka som inte kan hantera värme är ingen bra friluftsjacka. Under de varma och regniga sommardagarna är det viktigt att man har en jacka som andas väl och kan hantera regn. Denna jackan är ett praktexempel på vad en bra friluftsjacka egentligen är.

Jackan är även utrustade med ventilationskedjor under armarna vilket är väldigt praktiskt och skönt under de tuffa sommardagarna.

Fördelar

 • Bra ventilation
 • H2No Performance Standard
 • Bra vindskydd

Nackdelar

 • Dyr

Sammanfattning

När du ska införskaffa en friluftsjacka är det viktigt att man köper en som kan hantera alla Sveriges årstider galant. Att ha en friluftsjacka som inte andas väl är otroligt jobbigt under de varma sommardagarna, speciellt om det regnar. Utöver att jackan ska kunna andas väl är det även viktigt att man tänker på vart jackan ska brukas. Ska du använda jackan enbart för friluft kan det vara smart att köpa en som är tillverkad i extra slittåligt material eftersom grenar och andra vassa föremål lätt kan ta sönder jackan.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar