Bästa fiskelinan [Bäst i Test 2024]

När det kommer till fiskelinor finns det två primära linor att välja bland och det är flätlina eller nylonlina. Vilken lina som passar dig bäst beror på vilken typ av vatten den kan tänkas utsättas för. Flätlina används främst för fiske i sjöar eller skärgårdar medans nylonlinan används i havet.

Flätlina – Flätlinan är gjord av flätade kevlartrådar som gör linan starkare än nylonlinan, detta gör att du kan utrusta din rulle med tunn flätlina istället för en tjock nylonlina. Flätlinan är även stum vilket gör det lättare för att känna av vibrationer i vattnet eller när ett hugg sker.

Nylonlina – Nylonlinan används främst vid havsfiske eftersom linan är gjord av syntetfiber kan den hantera kylan bättre och klarar av vassa föremål i vattnet bättre än flätlina.

I denna guiden ingår rekommendationer av både flätlinor och nylonlinor som fått bäst recensioner och omdömen.

Bästa fiskelinorna

 1. Spiderwire Smooth
 2. Berkley Whiplash 8 Crystal
 3. Happy Angler Pro Series 8X
 4. Berkley Trilene Big Game
 5. Berkley Trilene XL

1. Spiderwire Smooth

Den bästa fiskelinan 2024 är Spiderwire Smooth eftersom den uppfyller alla de krav som sätts på en fiskelina. Spiderwire är kända för att ta fram fiskelinor av högsta kvalitet och deras linor prisas nästan varje år. Deras linor är dock dyrare än genomsnittet men dess kvalitet väger upp till detta.

Spiderwire Smooth är en slitstark 8-fibrig flätlina vilket innebär att 8 kevlartrådar har flätats samman för att bilda linan. Att tvinna flätlinan 8 gånger gör den väldigt slitstark och kan hantera vassa objekt i vattnet bättre, flätlinan blir även mer resistent mot trassel. Utöver den 8-fibriga tvinningen är linan utrustad med Micro-beläggning vilket minskar friktionen och du kan utföra långa precisionskast utan problem.

Eftersom linan är tätt flätad krävs mindre linstorlek, vilket kan vara bra om du vill ha en stark lina på svag fiskerulle.

Fördelar

 • Låg friktion
 • 8-fibrig
 • Micro-beläggning

Nackdelar

 • Dyr

2. Berkley Whiplash 8 Crystal

Berkley Whiplash 8 Crystal är en 8-fibrig flätlina som passar perfekt för både tungt gäddfiske eller lättare abborrfiske. Flätlinan är av 100% PE-fiber vilket gör att den kan hantera mothugg bättre och tåler mer stryk än den generella flätlinan. Linan är tvinnad på ett otroligt bra sätt vilket gör den väldigt tyst men den sliter även mindre på spööglorna. Majoriteten av de billigare flätlinorna är dåligt tvinnade vilket sliter mycket på både fiskerullen och spööglorna.

Berkley är kända för att tillverka fiskelinor som är stora i storlek så läs noga på din fiskerulle vilken linstorlek den klarar av. Eftersom linan är så pass stark även i små storlekar påverkar detta inte ditt fiske.

Fördelar

 • PE-fiber
 • Smidig
 • Bra tvinnad

Nackdelar

 • Stor i storlek
 • Tappar lätt sin färg

3. Happy Angler Pro Series 8X

En av marknadens mest prisvärda fiskelinor är Happy Angler Pro Series 8X. Denna 8-flätade flätlinan är framtagen för tungt gädd- och havsöringfiske. Linans tvinning gör den väldigt slät och fin vilket minskar risken att spööglorna slits ut. Flätlinans skrikiga färg gör den lätt att se i vattnet och du slipper korsa linor med dina fiskekamrater.

Flätlinans unika konstruktion ökar knuthållfastheten vilket är ett vanligt ställe att linan släpper. Utöver knuthållfastheten har linan en grym nötningsbeständighet vilket ökar linans livslängd. Eftersom linan är tvinnad på ett speciellt sätt får du långa och fina kast, det gör även linan väldigt tystgående.

Fördelar

 • Billig
 • 8-fibrig
 • Bra fasthet

Nackdelar

 • Bleknar

4. Berkley Trilene Big Game

Är du ute efter nylonlina på bulk? Då är Berkley Trilene Big Game ett perfekt alternativ för dig. Denna nylonlinan är speciellt framtagen gör trollingfiske men den funkar lika bra för insjöfiske eller lätt havsfiske. Med en bra draghållfasthet behöver du inte oroa dig att linan släpper ifrån tafsen. Eftersom denna nylonlinan har tjock omkrets är den inte optimal för alla, den passar bäst för trollingrullar eller havsfiskerullar.

Nylonlinan är tillverkad av monofilament vilket är det mest populära materialet när det kommer till fiskelinor. Materialet har funnits länge och är inte den mest högteknologiska men det håller priset nere och fungerar perfekt för slitstarka nylonlinor.

Fördelar

 • Mycket för pengarna
 • Bra för trolling/havsfiske
 • Bra draghållfasthet

Nackdelar

 • För tjock lina
 • Ganska elastisk

5. Berkley Trilene XL

Berkley Trilene XL är en av de skarpaste nylonlinorna på marknaden. Nylonlinan är gjord av monofilament vilket är en sorts plast som används för att tillverka nylonlinor. Trilene XL är en uppdaterad version från föregångaren och kommer med nya funktioner. Nylonlinan är ny betydligt mjukare och har en slät yta för att ta vara på både fiskerullen men även spöets öglor.

Det som skiljer Berkley Trilene XL ifrån andra nylonlinor är att den är starkare och kräver mindre storlek för samma styrka. Utöver dess styrka är nylonlinan inte lika elastisk som den genomsnittlige och tåler av vattnets vegetation bättre.

Nylonlinan passar även perfekt för att ha i botten av rullen om du använder dig av flätlina. Denna nylonlinan är lätt att arbeta med och du får till en bra skarv mellan linorna utan problem.

Fördelar

 • Slitstark
 • Slät yta
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Passar inte alla sorters fiske

Flätlina eller nylonlina?

Flätlina eller nylonlina? Att flätlinan skulle vara bättre än nylonlinan stämmer inte riktigt, vilken lina som du ska använda beror dels på vart du ska fiska och efter vilken fiskart. Fiskar du i insjöar efter predatorer är flätlinan det rätta valet för dig. Nylonlinan används främst för havsfiske men även för fiske efter vitfisk. När man fiskar efter exempelvis brax, karp eller sutare är det smart att ha en elastisk lina för att låta fisken äta betet och det blir lättare att utföra ett bra mothugg.

Vilken fiskelina passar mig?

Vilken fiskelina passar mig? De fiskelinor som rekommenderas ovan är av högsta kvalitet och har fått väldigt goda recensioner och omdömen. Men är du ute efter en bra fiskelina som klarar av de allra tuffaste utmaningarna är Spiderwire Smooth ett perfekt alternativ. Föredrar du att använda nylonlinor har Berkley Trilene XL fått bra kritik från både predatorfiskare och metare. Vi rekommenderar dock att du noggrant läser igenom varje produktbeskrivning för att du inte ska bli missnöjd.

Hur skiljer sig kvaliteten?

Hur skiljer sig kvaliten? Kvaliten mellan olika fiskelinor skiljer sig mycket åt beroende på vilket märke man använder, olika märken har varierande material för att få ner priset vilket inte alltid är det bästa. Att införskaffa den billigaste linan är oftast inte det rätta alternativet då risken för att linan går av är större. En billig lina hanterar sällan hinder i vattnet bra vilket kan resultera i förlorade beten eller drömfångsten.

Oftast är det sättet som flätlinan är tvinnad på som skiljer märkena åt. De dyrare märkena tenderar att tvinna linan flera gånger för att göra den tunnare men kan prestera lika bra som de tjocka, medans de billigare märkena tvinnar få gånger vilket gör linan sträv och inte lika hållbar.

Nylonlinor skiljer sig inte speciellt mycket åt utan det beror på vilken typ av plast linan är gjord av och hur töjbar den är. Den största skillnaden är hur bra nylonlinan åldras, de billigare märkena använder sig av sämre plast vilket gör att nylonlinans livslängd blir kort.

Tunn eller tjock fiskelina?

Ska man använda sig av en tunn eller tjock fiskelina? För att veta vilken linstorlek man ska använda är det smartast att kolla upp hur mycket fiskerullen kan klara av. En för tjock lina gör att trassel uppstår medans en tunn fiskelina gör det svårt för spolen att lägga linan rätt.

Vid fiske av gädda eller gös används primärt tjock fiskelina medans lättare typer av fiske räcker en tunn fiskelina. Eftersom nylonlinan tenderar att vara svagare än flätlinan, behövs en tjockare nylonlina för samma typ av fiske än om flätlina skulle används.

Sammanfattning

När man ska välja rätt fiskelina är det viktigt att man tänker på vart linan ska brukas och efter vilken fiskart. Vid havsfiske eller fiske efter vitfisk är det nylonlina som gäller, medans insjöfiske/skärgårdsfiske är flätlinan det bästa alternativet. Kvaliten på fiskelinor skiljer sig mycket åt beroende på tillverkaren och priset. De dyrare flätlinorna är oftast tvinnade flera gånger vilket ger dem en bättre livslängd samt kan de hantera oväntade objekt i vattnet bättre.

Lämna en kommentar