Bästa fiskedragen 2024 – Hitta nya favoritbeten inför fiskesäsongen

Att använda rätt drag när man ska fiska är otroligt viktigt om du vill lyckas med ditt fiske på bästa möjliga sätt. Men vilka fiskedrag är egentligen bäst? Vi har listat de fiskedragen som visade bäst resultat förra året och anses vara de bästa enligt ett flertal sportfiskeprofiler. Fiskedragen har även visat otroligt bra fångstrapporter och har fått många goda recensioner och omdömen.

Bästa fiskedragen

 1. Buster Jerk
 2. Jesse
 3. Astro Vibe
 4. Jakki Linko
 5. Abu Garcia Toby
 6. Abu Garcia MO
 7.  Helmi

1. Buster Jerk

Bästa gäddbetet

Det absolut bästa fiskedraget på marknaden när det kommer till gäddfiske är det välkända betet Buster Jerk. Detta gäddbetet har visat otroligt bra resultat under många år och klassas som det bästa draget när det kommer till gäddfiske av många kända sportfiskeprofiler och sportfiskare.

Buster Jerk fungerar på det sätt att du rycker med spöet vilket ger draget en svängande gång vilket rovfiskarna verkligen älskar. Draget har visat bäst resultat på sen vår och sommar men fungerar såklart även på vintern. När man ska fiska med jerkbaits är det extra viktigt att man gör ett spinnstopp då och då eftersom rovfiskarna ofta följer efter jerkbaits utan att hugga.

Tips: Använd helst ett styvt spö för bästa resultat.

Fördelar:

 • Bra kvalité
 • Prisvärd
 • Bra för gäddfiske

Nackdelar:

 • Inte det bästa gäddbetet under vintern
 • Trötta armar efter några timmar
 • Styvt spö för bästa resultat

2. Jesse

Bästa gösbetet

Är du ute efter ett otroligt bra gösdrag? Då är Jesse det rätta valet för dig. Denna wobblern fungerar utmärkt för att fånga allt från små gösar till riktigt grova abborrar och andra rovfiskar. Jesse har inte bara ett bra ryckte i Sverige utan är ett av de mest sålda gösbetena i Finland. Detta visar verkligen hur effektivt betet är. Men varför är betet så effektivt? Mycket beror på dess unika haksked design vilket gör att betet får en otroligt bra gång i vattnet och överraskande rörelser vilket alla rovfiskar verkligen älskar.

Jesse wobblern finns i flera olika storlekar men den storleken som visat bäst resultat för gös är 14 cm wobblern. För att locka till sig gösen på det djupa vattnet har man även valt att utrusta betet med rasselkulor som verkligen provocerar fisken till hugg. Men rasselkulorna har flera fördelar, rasselkulorna gör även att betet ser skadat ut.

Fördelar:

 • Grymt gösbete
 • Rasselkulor
 • Bra gång i vattnet

Nackdelar:

 • Ingen justerbar sked
 • För lätt för grova spön

3. Astro Vibe

Bästa abborredraget

Astro Vibe tog verkligen över abborrfisket med storm när betet släpptes. Astro Vibe är otroligt effektivt när det kommer till abborrfiske på öppet vatten, men även inne bland de grunda vassarna. Betet togs fram främst för abborrfiske men det fungerar även otroligt bra för lätt gäddfiske.

Varför fungerar Astro Vibe så bra för abborrfiske? Mycket beror på dess livliga gång och dess kraftiga darrningar vilket abborrarna verkligen älskar. Man har även valt att utrusta betet med skrammelkulor för att reta abborrarna till hugg, vilket är bevisat att vara otroligt effektivt. Det som är väldigt unikt med Astro Vibe är dess UV-beläggning vilket gör att betet även blänker i mörkret vilket är otroligt effektivt om du fiskar efter abborre eller gös på djupet.

Tips: Det finns 3 stycken olika lägen för att justera djupet och gången på betet

Fördelar:

 • Perfekt för abborre
 • UV-beläggning
 • Skrammelkulor

Nackdelar:

 • Dyrt
 • Svårfiskad på grunt vatten

4. Jakki Linko

Bästa öringdraget

Jakki Linko vann priset den bäst levererande spinnaren 2021 och anses vara en av de bästa betena när det kommer till öringfiske. Denna modellen är storebrorsan till den föregående modellen som vägde 10 gram vilket nu är uppgraderat till 15 gram. Jakki valde att öka vikten för att både öka kastlängden men även för att betet skulle kunna sjunka lättare.

Det som är så bra med spinnare är att verkligen alla fiskar älskar den, främst rovfiskar men emellanåt händer det att även vitfiskar hugger. Spinnare har genom åren byggt upp ett otroligt bra rykte eftersom dem är otroligt lättfiskade och går att använda i alla vatten i alla lägen.

Tips: Ryck till lite i spöet med spänd lina för att få igång spinnaren

Fördelar:

 • Billig
 • Bra för öring
 • Spinnarnyheten 2021

Nackdelar:

 • Kan tvinna linan

5. Abu Garcia Toby

Bästa regnbågedraget

Abu Garcia Toby har verkligen blivit en svensk klassiker och används flitigt av alla fiskare runt om i Norden. Toby fungerar utmärkt för gädda, abborre och såklart öring. Men Toby är framtaget för att vara det marknadsledande fiskedraget när det kommer till drag för regnbågsfiske.

Betets framgång för just regnbåge beror mycket på dragets s-formade sked vilket gör att betet går väldigt livligt och rör sig oregelbundet, lite som en jerkbait. De unika blänkande färgerna gör att draget syns väldigt väl och irriterar många fiskar till att hugga. Det som sticker ut med just Toby och är väldigt unikt är att nästan alla är utrustade med röda fenor vilket lockar till sig de flesta rovfiskarna när betet svänger förbi

Tips: Använd dig av spinnstopp och ryck lite i spöet för en extra fin gång på betet.

Fördelar:

 • Otroligt bra för regnbåge
 • Passar alla rovfiskar
 • Oregelbundna rörelser

Nackdelar:

 • Sjunker snabbt
 • Svårt att fiska med på grunt vatten

6. Abu Garcia MO

Bästa havsöringdraget

Abu Garcia MO passar perfekt för dig som är ute efter ett bete efter havsöring. Draget är framtaget av den välkända sportfiskeprofilen Mogens Olesen som främst fiskar efter havsöring. Mogens kände att det inte fanns så speciellt många bra beten ute på marknaden efter just havsöring. Mo Coasts färger är framtagna främst för att fiskas med i Östersjön men funkar även utmärkt i alla sorters vatten.

Abu Garcia Mo blev känt för att du kan kasta betet otroligt långt. Det blev till och med ett skämt att du kan kasta betet hela vägen till horisonten. Betet finns i två storlekar och båda två fungerar lika bra, men är du ute efter de stora havsöringarna rekommenderas starkt den större modellen som väger 16 gram. Det som gör betet så speciellt är dess genomlöpsfunktion vilket gör att du kan kroka fisken mycket bättre och verkligen hålla fisken i styr.

Tips: Glöm inte bort att göra vevstopp

Fördelar:

 • Väldigt billig
 • Kastas långt
 • Genomlöpsfunktion

Nackdelar:

 • Betet finns endast i två storlekar

7. Helmi

Bästa harrdraget

När man pratar om att fiska harr är det vanligaste fiskesättet att man fiskar med ett flugspö, men att fiska efter harr med ett traditionellt fiskespö kan vara otroligt effektivt och kul. När man ska fiska efter harr är det viktigt att man använder sig av antigen små spinnare eller små skeddrag för att lyckas på bästa möjliga sätt. Men vilket bete är bäst? Eftersom alla fiskare har olika åsikter om vad som symboliserar ett bra bete kan vi endast gå på statistik och recensioner. Det bete som visat bäst resultat och fått ofantligt bra recensioner är Elmi eller Kuusamo Räsänen Helmi som det egentligen heter.

Elmi är ett otroligt väldesignat skeddrag och dess färgkombinationer triggar verkligen igång harren och hittar du ett harrstim kommer du garanterat att få upp flera fiskar på raken. Betets irriterande gång uppmärksammar verkligen harren och ofta kan flera harrar försöka hugga efter betet. Kuusamo Räsänen har även valt att utrusta betet med en pärla i mitten vilket är väldigt unikt men otroligt effektivt. När solljuset träffar pärlan reflekterar det väldigt väl i vattnet och betet blir väldigt synligt.

Tips: Glöm inte bort att göra vevstopp och fiska av många områden där du fiskar. Harr rör sig i stim och förflyttar sig hela tiden.

Fördelar:

 • Bra kvalité
 • Syns väl i vattnet
 • Funkar för alla ädelfiskar

Nackdelar:

 • Dyrt
 • Plastkulan kan blekna

Vilka fiskedrag ska man använda?

Vilka fiskedrag ska man egentligen använda? För att lyckas med sitt fiske på bästa sätt är det viktigt att veta vilka fiskedrag man ska använda sig av för att fånga olika fiskar. Visst du kan få alla fiskar på alla sorters drag men för att öka dina chanser för att fånga din drömfisk är det viktigt att veta vilka sorters drag som är bra för olika sorters fiskar. Nedan är åtta stycken olika fiskarter och de bästa typerna av drag för att fånga just den fisken. Hur rekommenderar vi de olika dragen? Jo vi går på recensioner och omdömen men även egna erfarenheter.

Fiskedrag för Gädda

För att lyckas med sitt gäddfiske på bästa möjliga sätt är det viktigt att man har med sig de rätta dragen. Det finns några typer som ständigt placerar sig högt upp på listan när man diskuterar gäddbeten. De beten som har visat bäst resultat är Jerkbaits, gäddjiggar och tailbeten. Varför presterar just dessa betena så bra? Mycket beror på att dessa betena varierar otroligt mycket åt och drar till sig mycket uppmärksamhet i vattnet. Jerkbaits är som bäst under de varmare månaderna när gäddorna är ute efter mer action och är allmänt mer piggare. Medans jiggar och tailbeten använda främst under de kallare månaderna och tidig vår. Självklart fungerar jiggar och tailbeten utmärkt under sommaren, ingen rovfisk kan motstå ett tailbete med en stor fladdrande stjärt. Men ska man ha gå på statistik har Buster Jerk visat bäst resultat.

Fiskedrag för Gös

När man fiskar efter gös är det viktigt att man använder sig beten som verkligen kan nå djupet eftersom gösen inte är en fisk som trivs i vassen eller grundare vatten. För att verkligen kunna lyckas med sitt gösfiske är wobblern din absolut bästa vän. De djupgående wobblerna ska helst vara i skrikiga färger för att gösen ska kunna se ditt bete, men fiskar du i klart vatten kan även naturfärgade wobblers fungera lika bra. Om du inte gillar att fiska med wobblers kan du även använda dig av jiggar eller tailbeten om du utrustar dem med tunga jiggskallar eller päronsänken. Men vilken wobbler är bäst för gösfiske? Wobblern Jesse har presterat otroligt bra i flera år och klassas av många gösfiskare som det bästa gösbetet.

Fiskedrag för Abborre

Att fiska efter abborre är otroligt underskattat och många sportfiskare väljer att endast fiska efter de gröna predatorerna. Varför det har blivit så vet vi inte men de går miste om en otroligt rolig fisk att fiska efter. Abborren är otroligt stark och ryckig när man väl har den på kroken. Att fiska efter abborre med ett lätt haspelspö gör det hela ännu bättre. Men vilka fiskedrag ska jag använda? När man fiskar efter abborre är det viktigt att man använder sig av beten som vibrerar och tar åt sig mycket uppmärksamhet. Att använda sig av småjiggar för att dropshotta efter abborrar fungerar otroligt bra men det är lite mer avancerat. Men vilket bete är bäst? Ska man gå på recensioner och omdömen har Astro Vibe fått bäst resultat.

Fiskedrag för Öring

Öring är en ganska svårfångad fisk om man jämför med de traditionella fiskarna gädda, abborre eller gös, så det gäller att man är utrustad med både rätt drag och teknik för att lyckas med sitt öringfiske. Eftersom öringen är mer revirtänkande än andra fiskar är det extra viktigt att man använder sig av beten som blänker extra mycket till exempel spinnare för att lyckas reta till sig ett hugg. Men vilka drag fungerar för att reta till sig ett hugg? Spinnaren Jakki Linko har visat goda framsteg och utsågs till årets spinnare 2021. När du ska fiska efter Öring och vill maximera dina fångstchanser bör du fiska i gryningen eller skymningen.

Fiskedrag för Regnbåge

Regnbågen är inte lika tjurig som öringen och är en aning lättare att få på kroken. När man ska fiska efter regnbåge är det viktigt att man försöker vara inkonsekvent med hemtagningsfarten för att det ska efterlikna ett riktigt bete. Vill du öka dina fångstchanser ytterligare en gång kan du utrusta fiskedraget med levande maggots. Men vilket drag ska jag använda? Om du är en seriös regnbågsfiskare har du redan detta betet i draglådan men Abu Garcia Toby är bland de bästa betena ute på marknaden när det kommer till regnbågsfiskare och är allmänt et utmärkt drag för just ädelfiskar.

Fiskedrag för Havsöring

När man ska fiska efter havsöring är det viktigt att man letar efter vatten som rör på sig eftersom det är där havsöringen står. Det är ofta strömsatta uddar, rev, bränningar och sund brukar havsöringen ofta vara på när den letar efter föda. När man fiskar efter havsöring är det viktigt att man använder sig av rätt beten, betesfärgerna beror ofta på vilken årstid det är. När vattnet är kallare fungerar färgstarka färger otroligt bra för att väcka fisken till liv och när det är varmare vatten fungerar de mer diskreta färgerna bättre. Men vilket fiskedrag för havsöring är bäst? Ska man gå på statistik så har Abu Garcia MO fått otroligt bra recensioner. Något många nybörjare gör fel när det fiskar efter havsöring är att de fiskar på för djupt vatten där havsöringen inte ofta står, va även inte rädd för att fiska på grunt vatten och använd dig av vevstopp.

Fiskedrag för Harr

För att fiska efter harr på bästa möjliga sätt ska man använda sig av flugfiske, men det är inte många som har råd eller lust att lägga pengar på det. Så hur fiskar man harr? När man ska fiska efter harr är det viktigt att man lär sig söka av fiskeområden eftersom harren simmar i stim kan det vara ganska klurigt att få harr, men när de väl börjar hugga slutar det inte. Får du ingen fisk nästan direkt bör du flytta på dig och testa andra ställen. Eftersom harren inte är en petig fisk kommer du väldigt snabbt lägga märke till om du är på rätt plats. Vilket fiskedrag ska jag använda för harr? För att du ska lyckas med ditt harrfiske är det viktigt att du använder dig av glansiga skeddrag eller spinnare för att lyckas. Det skeddraget som plockat mest harr förra året var Helmi bland de rapporterade fångsterna.

Fiskedrag i storpack

Att köpa fiskedrag i storpack kan vara smart för att spara in på pengarna men du kommer även få ett brett alternativ av fiskedrag. När man köper storpack brukar priset vara lågt och man får väldigt mycket för pengarna, det är en perfekt present att ge bort. Är du ute efter ett otroligt billig och bra storpack som passar alla fiskestilar rekommenderar vi starkt Fiskedrag I Storpack som passar utmärkt för gös, abborre och självklart gädda.

Fiskedrag som present?

Kan man ge fiskedrag som present och är det uppskattat? Att ge fiskedrag som present är något en sportfiskare absolut älskar, så länge du vet vad du håller på med. Att ge bort ett skeddrag till någon som endast fiskar efter grova gäddor är lite meningslöst. Vi rekommenderar att du antigen går till din närmsta sportfiskebutik och frågar personalen där eller följer våra rekommendationer ovan. Det allra viktigaste är att du vet vilken fiskart din vän oftast är ute efter.

Bästa färgen på fiskedrag

Vilken är den bästa färgen på fiskedrag? Detta diskuteras väldigt ofta bland sportfiskare och alla har olika svar, men finns det ett rätt svar? Det finns inget rätt svar på denna frågan utan det finns vissa regler man kan följa för att optimera sitt fiske.

Ljusa drag

När ska man använda ljusa drag? När solen tittar fram är det bäst att man använder ljusare beten med mycket glitter & flash för att få bäst resultat. Vissa färger biter verkligen på solljuset och gör att betena reflekterar bättre i vattnet än andra. Ett exempel på denna färgkombinationen är färgen motoroil som verkligen reflekterar bra i solskenet och resulterar väldigt ofta i storfångst.

Mörka drag

När ska man använda märka drag? Tumregeln är att man ska använda mörkare beten desto mörkare förhållandet är. Detta skapar otroligt bra kontraster vilket låter konstigt, men det är dock bevisat att dessa färgkombinationerna är bäst.

Billiga eller dyra fiskedrag?

Ska man köpa billiga eller dyra fiskedrag? Detta diskuteras väldigt ofta bland sportfiskare och det är väldigt många blandade åsikter. Billigare fiskedrag är oftast gjorda av sämre plast och deras gång i vattnet är inte lika lukrativ som dyrare fiskedrag. Men hur ofta går dina fiskedrag egentligen sönder? Det är inte ofta hårda beten går sönder oavsett om det är billiga eller dyra. Däremot är oftast billigare fiskedrag utrustade med otroligt dåliga krokar som ofta går sönder och inte klarar av en grov fisk. Att förlora en drömfisk bara på grund av att man använda sig av lågkvalitativa beten är otroligt frustrerande och onödigt. Vi rekommenderar att man använder sig av beten från välkända varumärken som inte kostar skjortan.

Sammanfattning

Att använda sig av rätt beten och färger är otroligt viktigt för att lyckas med fisket. Men årstiden spelar även stor roll eftersom vissa färger och beten inte är lika effektiva på sommaren som de är på vintern och tvärtom.

Lämna en kommentar