Bästa avfuktaren [Bäst i Test 2024]

Avfuktaren minskar luftfuktigheten i ett rum eller hus. Vid fuktproblem är det viktigt att använda sig av en bra avfuktare för att förhindra att mögel uppstår. Fuktproblem under många år kan till och med förstöra huset, vilket blir en dyr kostnad.

Varför ska man ha en avfuktare? Det finns ett flertal goda anledningar till att skaffa en avfuktare. Den främsta anledningen för att skaffa en avfuktare är för att bli av med fukt, vilket du hör i namnet. Med hjälp av en avfuktare blir du av med fukt som bidrar till ett välmående hus men det blir även bättre luft inomhus.

Det finns ett flertal olika sorters avfuktare beroende på vart de ska brukas. De vanligaste avfuktarna är till för att bli av med fukt i källaren, tvättstugan, krypgrund eller vind men det finns även speciella avfuktare som används vid husbyggen. De avfuktare vi tar upp i denna köpguiden inkluderar alla ovan förutom avfuktare för husbyggen.

Bästa avfuktarna

 1. Woods DSC50FM
 2. Eeese Carl
 3. Innova IGDHX30-1
 4. Eeese Adam
 5. Woods M10G

1. Woods DSC50FM

Den bästa avfuktaren 2024 är Woods DSC50FM eftersom den både är multifunktionell och kan hantera luftfuktighet otroligt väl. Avfuktaren är främst framtagen för att vara placerad i fuktiga utrymmen såsom källare eller krypgrunder. Med hjälp av dess höga avfuktningskapacitet på 16,2 liter tar du bort överflödig fukt, vilket bidrar till en renare luft och den dåliga lukten försvinner.

Woods DSC50FM har en mycket god avfuktningskapacitet ända ner till +2°C vilket gör den perfekt för både källaren och krypgrunden. Med hjälp av dess avfrostningssystem kan denna avfuktaren avfrosta vilket gör den mer effektiv och kan avfukta områden mycket snabbare. För att göra det lättare för dig har Woods DSC50FM en slanganslutning som du lätt kan koppla direkt till avloppet.

Fördelar

 • Perfekt för källare
 • Perfekt för krypgrund
 • Bra avfuktningskapacitet

Nackdelar

 • Dyr
 • Inga hjul

2. Eeese Carl

Eeese Carl är en utmärkt avfuktare som lämpar sig för både allrum och källaren. Denna avfuktaren har ett flertal unika funktioner men den bästa är dess wifi funktion vilket tillåter dig att styra avfuktaren oavsett var du är. Med hjälp av wifi funktionen måste du inte sätta på avfuktaren fysiskt utan du kan göra det med mobilen. Denna funktionen är väldigt praktisk att använda sig av i sommarstugan eller ett ställe du sällan besöker.

Eeese Carl kan avfukta hela 25 liter om dagen och är kapabel till att hålla ytor upp till 120 m2 fuktfria, vilket gör den till en av de bästa på marknaden. Utöver dess goda avfuktningsförmåga har avfuktaren en klädtorkning funktion som snabbt torkar kläderna och du slipper slitage på kläderna som en torktumlare gör.

Fördelar

 • Passar bra för hela huset
 • App funktion
 • Bra avfuktningsförmåga

Nackdelar

 • Kort slang

3. Innova IGDHX30-1

Är du ute efter en simpel avfuktare som inte kräver mycket skötsel? Då bör du kolla in Innova IGDHX30-1. Denna avfuktaren har ett inbyggt uppsamlingskärl för kondensvatten vilket är praktiskt. Utöver uppsamlingskärlet har avfuktaren en slang funktion som minskar arbetet för dig. Du kopplar lätt in slangen i avfuktaren och låter vattnet rinna ner i avloppet.

Innova IGDHX30-1 är väldigt multifunktionell och passar utmärkt för källaren, tvättstugan, badrummet eller sommarstugan. Tack vare dess inbyggda värmepumpsteknologi torkar denna avfuktaren tvätten väldigt snabbt och du slipper använda en torktumlare. Med en avfuktningskapacitet på 30 liter/dygn kommer du snabbt få ner fuktigheten som bidrar till en bättre atmosfär och bättre luft.

Fördelar

 • Värmepumpsteknologi
 • Inbyggt uppsamlingskärl
 • Multifunktionell

Nackdelar

 • Tung
 • Dyr

4. Eeese Adam

Är du trött på att avfuktaren gör mycket ljud? Då kan Eeese Adam vara det rätta alternativet för dig. Denna avfuktaren är lika tyst som ett kylskåp och dess grymma design gör att den passar i alla hem. Eeese Adam har en unik wifi funktion som tillåter dig att styra avfuktaren när du inte är hemma, vilket gör den perfekt för sommarstugor. När energipriserna sticker iväg kan det vara smart att man införskaffar en avfuktare med låg energiförbrukning. Eeese Adam är väldigt energieffektiv men presterar på samma nivå som andra avfuktare i samma prisklass.

Eeese Adam kan hålla områden upp till 100 m2 fuktfria vilket gör den perfekt för alla delar av huset. Avfuktaren kan utvinna 20 liter vatten per dag vilket är samma nivå som de dyra avfuktarna.

Fördelar

 • Billig
 • Energieffektiv
 • App funktion

Nackdelar

 • Skvalpig vid tömningen av vattenbehållaren

5. Woods M10G

Är du ute efter en billig och effektiv avfuktare är Woods M10G ett bra val för dig. Avfuktaren är väldigt lätt att använda och väger bara 10kg, vilket gör den lätt att flytta där den behövs. M10G är väldigt energieffektiv och tystgående vilket är ett stort plus. Avfuktaren tar väldigt lite plats och gör den perfekt för dig med fuktproblem på båten eller andra små utrymmen.

Trots dess lilla storlek kan Woods M10G rena hela 10 liter/dygn men med en tank på 2 liter krävs det många tömningar. Med ett arbetsområde på 40 m2 rekommenderar vi att denna avfuktaren endast används på mindre ytor eller där fuktproblemet inte är så speciellt stort.

Fördelar

 • Bra pris
 • Liten och smidig
 • Tystgående

Nackdelar

 • Liten tank
 • Litet arbetsområde

Vad du bör tänka på inför köp av avfuktare

Vad är det viktigaste att tänka på vid köp av avfuktare? Det allra viktigaste att tänka på är vart avfuktaren ska brukas. Ska du använda avfuktaren i källaren eller krypgrund spelar stor roll. Olika sorters avfuktare har olika egenskaper som kan hantera fukt olika bra och på olika sätt.

Vattenbehållare

Olika avfuktare har olika stora vattenbehållare vilket är viktigt att tänka på innan du köper avfuktaren. Om du ska använda avfuktaren i ett utrymme med mycket fukt till exempel en krypgrund är det viktigt att ha en stor behållare för att den inte ska bli full innan arbetet är gjort. Ska du däremot endast använda avfuktaren i milda miljöer spelar detta inte stor roll.

Avfuktare med slang

Ska jag ha en avfuktare med slang? Att använda sig av en avfuktare med slang kan vara smart beroende på vart den ska brukas och hur mycket arbete du själv vill göra. En avfuktare med slang är väldigt smidigt att använda i till exempel en källare där mycket fukt kan förekomma om du har nära till en brunn.

Avfuktningskapacitet

När du ska införskaffa en avfuktare är det främst avfuktningskapaciteten du bör kolla på. Alla avfuktare har olika avfuktningskapaciter och om ditt hus ofta är drabbat av mycket fukt bör du införskaffa en med bra avfuktningskapacitet men som även är utrustad med en stor vattenbehållare.

Vilken avfuktare är rätt för mig?

Vilken avfuktare är rätt för mig? Det beror helt på vilken typ av avfuktare du är ute efter. Är du ute efter en bra avfuktare för mildare miljöer som oftast är ovan jord är Eeese Carl ett bra alternativ. Ska du däremot använda avfuktaren bland tuffare miljöer till exempel källaren är Woods DSC50FM ett bättre alternativ.

Men eftersom luftfuktigheten varierar kraftigt från hus till hus rekommenderar vi att du läser igenom vår produktguide ovan för att komma fram till den bästa möjliga avfuktaren för just dig.

Behöver jag en avfuktare?

Om du misstänker att ditt hus är drabbat av fukt är det bästa du kan göra är att köpa en fuktmätare för att se om du verkligen behöver en avfuktare. Men känner du att fukten i källaren är obekväm att vistas i är det alltid smart att investera i en avfuktare. Att ha fuktproblem i källaren är väldigt vanligt och att köpa en avfuktare är inte en kostnad utan en investering för husets mående.

Bästa avfuktaren för källare

Är du ute efter den bästa avfuktaren för källare? Då bör du kolla in Woods DSC50FM. Denna avfuktaren är framtagen för att kunna hantera mycket fukt ner till +2°C vilket även gör den perfekt för både källare och garage. När man ska införskaffa en avfuktare för just källaren är det viktigt att man tänker på avfuktarens avfuktningskapacitet och hur stor behållaren är. Något som många inte tänker på när de köper avfuktare för källaren är att det finns avfuktare med slanganslutning. Avfuktare med slang kan vara otroligt praktiskt om du har en brunn eller dusch i närheten där du kan lägga slangen, då slipper du att tömma behållaren.

Bästa avfuktaren för tvättstuga

En fuktig tvättstuga är otroligt vanligt bland villaägarna och det finns inget man kan göra åt den saken förutom att ha en grym avfuktare och bra ventilation. Men vilken avfuktare är bäst för tvättstuga? Avfuktaren Woods M10G passar perfekt för just tvättstugor då det är en avfuktare med inbyggd luftutblås för tvätt och torkning. Denna avfuktaren är speciellt framtagen för att vara placerad i en tvättstuga och den kostar betydligt mindre än den genomsnittlige avfuktaren.

Bästa avfuktaren för krypgrund

Avfuktare för krypgrund skiljer sig mycket åt jämfört med de inomhus då både fuktigheten och klimatet är annorlunda. Om din krypgrund blir kallare än +5°C bör du inte ha en vanlig avfuktare utan du bör ha sorptionsavfuktare. Dessa typer av avfuktare är betydligt dyrare än vanliga avfuktare och du bör rådfråga ett ventilationsföretag innan du tar saken i egna händer. Blir din krypgrund inte kallare än +5°C finns det några modeller som passar in men den bästa på marknaden är Woods DSC50FM ett otroligt bra alternativ. Denna avfuktaren är framtagen för att användas i krypgrunder och har en avfuktningskapacitet ända ner till +2°C vilket gör den till en av marknadens bästa.

Vad kostar en avfuktare

Vad kostar en avfuktare? Det beror helt på vilken typ av avfuktare du är ute efter. Priset på en avfuktare skiljer sig åt beroende på om den är gjort för krypgrund, vind, tvättstuga eller källare. Men om vi ska gå på siffror brukar en avfuktare av bra kvalitet kosta mellan 3000-6000 kr.

Sammanfattning

När man ska införskaffa en avfuktare är det viktigt att tänka på vart avfuktaren ska brukas. Avfuktare skiljer sig väldigt mycket åt och om den ska brukas i en krypgrund, tvättstuga, källare, garage eller mellanvåningen skiljer sig mycket åt. Alla avfuktare har olika egenskaper och en dyr avfuktare måste inte alltid vara bättre än den billigare.

Lämna en kommentar