Gödsla i trädgården – Våra bästa tips

Gödsel ger våra växter bättre förutsättningar för att verkligen kunna växa till sig ordentligt och ökar även växternas livskvalitet. Alla växter behöver näring för att kunna växa ordentligt, vilket inte alla trädgårdar har tillräckligt med. Att fylla på med gödsel i trädgården efter förra säsongen är något vi starkt rekommenderar, för att bibehålla en näringsrik jord där växterna kan frodas.

I denna guide om gödsling kan du ta del av gödslet fördelar- och nackdelar, och varför man bör gödsla i trädgården. Vi tar även upp olika typer av gödsel och deras fördelar för att du ska kunna hitta det rätta gödslet för dina behov.

När ska man gödsla?

Gödslingen brukar delas upp i två delar, höstgödsel och vårgödsel. Många anser att höstgödslingen är viktigast, men för att uppnå en vacker och blomstrande trädgård är det bäst att göra båda för bäst resultat. Men när är det dags att börja gödsla? Ett bra riktmärke att följa är när växterna börjar bli gröna, runt mars-juni kan det vara bra att börja med vårgödslingen.

Höstgödsel

Varför höstgödslingen är viktigt beror på att växterna behöver få i sig fosfor och kalium, för att stärka och förbereda sig inför vintern. Med hjälp av fosfor och kalium blir växterna starkare och kan hantera kyla och frost bättre. Höstgödslingen sker dock inte på hösten, utan på sensommaren eller tidig höst. Det är viktigt att höstgödsla under tiden växterna fortfarende växer, så att de verkligen kan ta upp och nyttja näringsämnena tillfullo. Ett tydligt tecken på att växten inte längre tar upp någon näring är när bladen blir gula, då förbereder sig växten inför vintern och gödslingen har inte längre någon effekt.

Vårgödsel

När vintern når sitt slut och värmen börjar komma kan det vara dags att förbereda sig inför den första vårgödslingen. När bladen har börjat dyka upp och växten blivit grön är det dags att börja gödsla. Vårgödslingen kan ske redan i mars, men en riktlinje att följa för vårgödsling är mellan mars-juni, det viktigaste är dock att växten blivit grön och visar att den tar upp näring.

Varför ska man gödsla?

När man gödslar ger man växten ett tillskott av näring, för att växten ska kunna frodas på bästa möjliga sätt. Vissa växter klarar sig bra utan gödsel andra klarar sig inte lika bra. Vissa trädgårdar har redan näringsrik jord, där behövs inte alltid gödsling. För att säkerställa att trädgården mår bra och att fruktträden ger riklig skörd, kan det vara smart att gödsla oavsett om trädgården är näringsrik. Genom att gödsla på hösten ger man växterna bättre förutsättningar för att avmogna och hantera kylan bättre, men det ger även växten ett försprång inför nästa säsong.

Olika typer av gödsel

Det finns en uppsjö av olika typer av gödsel, vars egenskaper och innehåll skiljer sig åt. Alla växter behöver inte exakt samma näring eller mängd, därför kan det vara viktigt att veta skillnaden mellan olika typer av gödsel. Tänk dock på att inte gödsla för mycket, detta kan ha en negativ effekt för växten.

Vilket gödsel ska jag välja?

Hönsgödsel: Är komposterat hönsgödsel, vilket är väldigt kväverikt. Hönsgödsel lämpar sig bäst för purjolök, kål, vitlök, pumpa och squash. Hönsgödsel är bäst att använda på våren för att ge växten bättre förutsättningar. Hönsgödsel finns att köpa i princip alla trädgårdsbutiker.

Kogödsel: Kogödsel är komposterat på samma sätt som hönsgödsel, men lämpar sig bättre för andra typer av växter. Kogödsel passar bra för bladgrönsaker, rotfrukter och dill. Kogödsel ska användas på våren innan odlingen drar igång.

Benmjöl: En fördel med benmjöl jämfört med många andra typer av gödsel, är dess långtidsverkande effekt. Benmjöl är rikt på fosfor och lämpar sig bäst för blombildning, rotbildning och fruktsättning. Benmjöl lämpar sig även för bärbuskar och fruktträd. Till skillnad ifrån många andra gödseltyper kan benmjölet användas både på våren och hösten.

Blodmjöl: Är väldigt kväverikt och passar väldigt bra för sallat, kål, spenar, purjolök och selleri. Blodmjölets bästa egenskaper är dess snabbverkande effekt och att det är organiskt, vilket inte endast ger växterna bättre förutsättningar, det gör även att jorden blir mer näringsrik och bidrar till en mer friskare och mer balanserad jord.

Flytande näring: När grönsakerna har börjat växa kan det vara en bra ide att tillföra flytande näring, för att få ut så mycket som möjligt ifrån grönsakslandet. Det är dock viktigt att grönsakerna har kommit upp några centimeter innan det flytande näringsmedlet tillförs.

Naturligt gödsel?

Gräsklipp: Ett misstag många gör när de klipper gräset är att de tar bort gräsklippet eller använder en gräsuppsamlare. Gräsklipp fungerar nämligen som ett naturligt gödsel och bidrar till en mer näringsrik jord.

Lövmull: När hösten närmar sig och löven börjar falla, är det smart att samla ihop löven eller att köra över dem med en gräsklipparen. Lövmullet kan ligga kvar för att förbättra jordkvaliten på gräsmattan, eller flyttas om till exempel trädgårdslandet behöver lite extra näring inför den kommande vintern.

Vilka växter kräver näring?

Alla växter behöver näring. Vissa växter kräver mer näring än andra, därför är det viktigt att veta vilka så att man ger de näringskrävande växterna mer kärlek.

Mycket näringskrävande växter: Kålväxter, kålrot, selleri, gurka, tomat, pumpa, squash, vitlök och purjolök. Dessa växter kräver ordentligt med gödsel.

Måttligt näringskrävande växter: Rotfrukter, sallat, lök, persilja och dill. Dessa växer behöver inte så speciellt mycket näring och kan till och med må dåligt om det får för mycket

Lite näringskrävande växter: Potatis, majs och jordärtskocka.

Viktigt att gödsla

 • Gräsmatta
 • Rhododendron
 • Barrträd
 • Perenner
 • Hallon
 • Vinbär och krusbär
 • Jordgubbar
 • Fruktträd

Gödsel dosering

När det kommer till gödsling är doseringen viktigt att ha koll på, för mycket gödsel kan ha en negativ effekt på växten. Nedan är våra riktlinjer på hur mycket gödsel som ska användas.

Dosera gödsel för köksträdgården

Potatis: Ca 1 dl per sträckmeter och en gång göre midsommar med 1dl per m2

Sallat, purjolök, morötter, lök och kål: Ca 3 dl per m2 i jorden innan plantering och ytterligare 1-2 dl skall ges under sommaren för bäst resultat.

Gurka, tomat, paprika och chili: Ca 3 dl per m2 innan plantering och ge 1 dl per m2 i månaden fram till augusti

Ärtor och bönor: Ca 1 dl per m2 innan sådd

Örtkryddor: 1-2 dl per m2 på våren.

Jordgubbar: Ca 0,5 msk per planta under tidig vår, sen ytterligare 1 msk per planta efter skörd.

Dosera gödsel för fruktträd och bärbuskar

Vinbär och andra bärbuskar: Ca 1 dl per buske på våren

Äpple, päron och plommonträd: Ca 2-10 dl per träd, beror mycket på trädes storlek. Gödslingen ska ge vid den markyta grenarna täcker, där är rötterna som mest aktiva.

Hallon: Ca 1 dl per sträckmeter under våren, precis innan skotten börjat växa. När hallonen börjat blomma, oftast i juni ska detta upprepas.

Blåbär: Ca 0,5-1 dl per buske under tidig vår, precis före knoppsprickningen och ytterligare en gång runt midsommar.

Jordgubbar: Ca 0,5 msk per planta under våren och 1 msk per planta efter skörd.

Fördelar- och nackdelar med att gödsla

Kväve, fosfor och kalium är det tre viktigaste ämnena när det kommer till gödsling. Dessa ämnena är viktiga för att växterna ska kunna trivas och växa. När man gödslar så ökar man halterna av dessa ämnena i jorden, vilket bidrar till en friskare och mer näringsrik jord, där växterna får bättre förutsättningar för att växa och frodas. Nackdelarna med att gödsla är att det är tidskrävande och att övergödsling kan ge en negativ effekt på växterna.

Sammanfattning

Alla växter behöver näring för att kunna växa, därför är det viktigt att se till att trädgården är näringsrik för att förbättra växternas chanser för att överleva. Med hjälp av gödsel så bidrar man till en friskare och mer näringsrik jord där förutsättningarna för att växterna ska överleva och må bra ökar. När man ska gödsla är det viktigt att ha koll på vad som ska gödslas samt doseringen, så att rätt gödsel väljs och att doseringen blir rätt. Använder man fel eller för mycket gödsel kan det ge en negativ effekt istället.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar