Bästa elektriska utombordaren – Perfekt för sportfiske [Bäst i Test 2024]

Är du trött på att ro? Då är en utombordare det rätta alternativet för dig. Men en bra utombordare kommer du kunna lägga allt fokus på fisket istället för att lägga tid på att ro. En utombordare kommer att underlätta och göra din fiskeupplevelse mycket bättre. Utöver detta kommer du kunna fiska över större ytor och på det sätt öka dina chanser till fångst.

Men vilken utombordare är den bästa? När man kollar på utombordare finns det några aspekter att ta hänsyn till det ena är priset och det andra är styrkan på motorn. Vi rekommenderar alltid att ta en aning kraftigare motor eftersom du aldrig vet vilka problem du kommer stöta på. Kraftiga vågor och en tungt belastad båt kan göra att en svag utombordare inte klarar av att ta sig fram.

Bästa utombordarna

  1. MotorGuide R3 55 Digital (Bästa Utombordaren)
  2. Minn Kota Endura C2 (Bäst Förhållande Till Pris)
  3. Rhino BLX 70 lbs (Starkaste Utombordaren)
  4. MotorGuide R3 40 lbs
  5. MotorGuide R3 55 lbs

1. MotorGuide R3 55 Digital

MotorGuide är kända för att tillverka högkvalitativa produkter och denna motorn är ett prakt exempel. Med hjälp av denna motorns R3 Digital teknologi kan du utan problem fiska hela dagen men du kan även kontrollera båten fullständigt i alla lägen. Det som gör denna elmotorn unik är dess batterikapacitet vilket håller upp till fem gånger längre än de traditionella elmotorerna till båt. Utöver alla dessa goda egenskaperna så är elmotorn utrustad med en exakt hastighetsreglering för att underlätta körandet för dig. Detta är speciellt viktigt för trolling där du måste testa dig fram med olika hastigheter.

Dragkraft: 24,95kg

2 års garanti

2. Minn Kota Endura C2

Har du en stram budget men är ändå ute efter en utombordare? Då är denna utombordare från Minn Kota det perfekta alternativet för dig. Denna ergonomiska utombordaren passar perfekt för dig som fiskar i mindre sjöar och inte behöver en alltför kraftig elmotor. Eftersom dragstyrkan ligger på 13,6 kg rekommenderar vi inte att du ger dig ut på större eller kraftiga vatten, med undantag om du har åror. Minn Kota är kända för deras bra garantier, eftersom de vet att de tillverkar bra produkter.

Dragstyrka: 13,6 kg

5 års garanti

3. Rhino BLX 70 lbs

Rhino BLX 70 lbs är en av de kraftigaste utombordarna på marknaden. Varför denna utombordaren placeras sig på första plats beror mycket på recensionerna och omdömena denna elmotorn har fått. De svenska sportfiskarna älskar verkligen denna elmotorn, mycket beror på att den är väldigt tyst och kraftig. Med denna motorn kommer du garanterat komma fram oavsett vågor och vind. Elmotorn har samma kraft som en 2hk förbränningsmotor vilket är väldigt mycket för en elmotor. Det som gör denna motorn så unik och bra är den är borstlös vilket gör den nästan helt underhållsfri.

Dragkraft: 31,75

2 års garanti

4. MotorGuide R3 40lbs

Fiskar du i en insjö och anser att du inte behöver en så kraftig utombordare så är denna elmotorn det rätta alternativet för dig. Utombordaren är utrustad med R3-motorns akterspegelfäste för att göra elmotorn till en av de stabilaste och hållbaraste på marknaden. Med en dragkraft på 18,14 kg lär du inte behöva kraftigare om du håller dig till mindre sjöar. Hastighetsregleringen är det traditionella ” 5 framåt / 2 bakåt” vilket gör motorn otroligt lätt att hantera.

Dragkraft: 18,14kg

2 års garanti

5. MotorGuide R3 55lbs

Den mest köpt utombordaren i Sverige 2021 är MotorGuide R3 55lbs. Varför har det blivit så? Mycket beror på motorn dragkraft vilket ligger på 24,95 kg vilket är väldigt kraftigt jämfört med konkurrenterna. När man tog fram denna utombordaren så prioriterade man att den skulle vara lätthanterlig, prisvärd och stabil. Vi anser att de uppfyllt alla dem kraven och lite till. Stabiliteten på denna motorn är så pass bra att utombordaren fått priset marknaders stadigaste och hållbaraste utombordaren. För att hålla vikten så låg som möjligt så är motorn konstruerad i en aluminiumblandning och gånggärnstappar av rostfritt stål för att göra motorn till en av de kraftigaste elmotorerna på marknaden.

Dragkraft: 24,95kg

2 års garanti

Mer om utombordare

Utombordare eller utombordsmotor som det egentligen heter är en sorts båtmotor som monteras på båtens akter och som inte ställer till några problem i båtens skrov. När man diskuterar utombordare är det oftast bensin utombordare man pratar om, men på senare tid efterfrågan på elektriska utombordare exploderat. Mycket beror på corona eftersom alltfler svenskar gav sig ut på vattnet under pandemin. På grund av corona blev till och med de elektriska utombordarna slutsålda i Sverige, men detta problemet har vi inte i nuläget.

Hur länge räcker batteriet?

Hur länge räcker batteriet? Det beror helt på vilken storlek du har på batteriet, men de flesta batterierna till utombordare håller i cirka 3 timmar på högsta styrkan. Om du använder dig av utombordaren Endura C2 40 och vill åka i 3 timmar på högsta styrkan räcker 126 Ah-batteri. Vi hoppas att du har fått ett perspektiv på vilket batteri du behöver, annars brukar motortillverkarna vara väldigt hjälpsamma.

Bästa elmotorn för fiske

Är du ute efter en utombordare som passar utmärkt för fiske? Då rekommenderar vi att du använder dig av en tyst elmotor om du skulle gå in på grunt vatten. Du vill inte skrämma fisken i onödan. Minn Kota Endura C2 har en tendens att vara en aning högljudd och svår hanterlig så vi rekommenderar starkt att du går på en MotorGuide utombordare då de är designade för just sportfiske.

Bästa elektriska utombordaren?

Men vilken är den absolut bästa utombordaren? Vi får denna frågan flera gången i veckan så vi tänkte svara på denna frågan en gång för alla. Om du är ute efter en kraftig utombordare som garanterat kommer klara av allt? Då är MotorGuide R3 55 Digital det rätta alternativet för dig. Utombordaren kan dock vara en aning klumpig men motorns kraft kompenserar upp det.

För- och nackdelar med utombordare

Fördelarna med utombordare är att du slipper att ro och kan spendera mer tid på att fiska. Utöver detta så slipper du att anstränga dig med att ro, det kan bli jobbigt efter ett tag.

Nackdelarna med utombordare är att de är besvärliga att bära fram och tillbaka varje gång du ska fiska. En utombordare kan även kosta en hel del jämfört med åror och risken finns att utombordaren går sönder.

Author

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar