Bästa skyddsbyxan [Bäst i Test 2023]

Skyddsbyxa

Är det dags att införskaffa ett par nya skyddsbyxor? Då kan det vara bra att veta vilka som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden, för att hjälpa dig få en bättre överblick på vad ett par bra skyddsbyxor egentligen är.

När man ska välja ett par skyddsbyxor är det viktigt att tänka på vad skyddsbyxorna kan utsättas för. Ska du såga ved med en motorsåg är det otroligt viktigt att man väljer ett par skyddsbyxor som är sågskyddande. Att såga ved utan ett par sågskyddande byxor är inte en smart ide, det är lätt hänt att en olycka sker och utan ett par skyddsbyxor blir en motorsågsolycka bland det hemskaste du kommer att uppleva.

Denna artikeln är baserad av användarrecensioner och omdömen vilket innebär att Webbkollen inte fysiskt testat produkterna.

Bästa skyddsbyxorna

 1. Stihl Advance X-TREEm
 2. Stihl Advance X-FLEX
 3. Stihl Function ERGO
 4. Stihl Function Universal
 5. Stihl Skyddsbyxa

1. Stihl Advance X-TREEm

De bästa skyddsbyxorna 2023 är Stihl Advance X-TREEm. Dessa skyddsbyxorna är framtagna för att vara så säkra som möjligt och används främst av skogsarbetare som ständigt jobbar i en farlig miljö. Skyddsbyxornas sågskydd är det absolut bästa marknaden levererar för tillfället och får ständigt positiv kritik från skogsarbetare och lantbrukare.

Skyddsbyxorna är utrustade med ett slitstarkt och vattenavvisande material på framsidan av benen och sätet för att göra byxorna mer vattentåliga och göra det mer komfortabelt för dig. Utöver det så är skyddsbyxorna även utrustade med stora och praktiska fickor på höft, säte och lår. För att göra byxorna allroundanpassade finns även ventilationsöppningar så du kan reglera hur varmt det ska vara, detta är otroligt praktiskt och skönt under sommaren.

Fördelar:

 • Otroligt bra kvalitet
 • Bra sågskydd
 • Vattenavvisande

Nackdelar:

 • Dyra
 • Inte vattentäta
 • Passar inte alla

2. Stihl Advance X-FLEX

Stihl Advance X-FLEX är ett par skyddsbyxor som verkligen passar alla. Det stretchiga materialet gör att skyddsbyxorna blir otroligt bekväma och behagliga att ha på sig. Med en speciell design som gör att du kan arbeta välidgt fritt och rörligt gör att byxorna främst används av skogsarbetare som arbetar på höjden. Men de fungerar självklart för vanligt folk som sågar och klyver ved inför vintern.

Skyddsbyxorna är utrustade med vattentäta knäskydd vilket är skönt att ha när man arbetar på knäna, vilket många gör vid till exempel vanligt trädgårdsarbete. Utöver de grymma knäskydden är skyddsbyxorna även utrustade med både ventilationskedjor och tyget är gjort av AVERTIC™ pro lite vilket tillåter byxorna att andas fritt.

Fördelar:

 • Prisvärda
 • Otroligt bra stretch
 • AVERTIC™ pro lite

Nackdelar:

 • Dyra
 • Dragkedjorna kan förbättras

3. Stihl Function ERGO

Har du ingen lust att lägga flera tusen kronor på ett par skyddsbyxor? Då är Stihl Function ERGO det absolut bästa alternativet för dig. Dessa skyddsbyxorna får ständigt bra kritik för att vara otroligt prisvärd och billiga men ändån presterar på samma nivå som de dyrare alternativen på marknaden.

Stihl Function ERGO är utrustade med ett robust och ordentligt material som andas väldigt fritt vilket gör att skyddsbyxorna är väldigt sköna och behagliga att ha på sig under en längre tid. Det robusta materialet gör även att skyddsbyxornas livslängd är betydligt bättre än konkurrenternas. Utöver det robusta materialet skyddsbyxorna är gjorda av finns även ett flertal fickor, två fickor framtill med dragkedja men som även fungerar som ventilationsdragkedjor

Fördelar:

 • Billiga
 • Bra motorsågskydd
 • Multifunktionella

Nackdelar:

 • Inte vattenavvisande
 • Ingen bra stretch

4. Stihl Function Universal

Ska du utföra kortare arbeten med din motorsåg är Stihl Function Universal ett bra val för dig. Dessa skyddsbyxorna är gjorda av 65% polyester och 35% bomull vilket gör att byxorna är otroligt komfortabla och elastiska. Skyddsbyxorna är relativt tunna och passar bäst att användas under sommaren eller vintern om långkalsonger används.

Skyddsbyxorna är av skyddsklass 1 vilket innebär att skyddsbyxorna inte är 100% skyddande och det kan hända att sågbladet tar sig igenom. Om motorsågsbladet tar sig igenom har skyddsbyxorna saktat ned sågens rotation enormt och skadorna kommer att vara minimala. Eftersom skyddsbyxorna är av skyddsklass 1 är de även betydligt billigare än de alternativet ovan.

Fördelar:

 • Billiga
 • Hög komfort
 • Bra andningsförmåga

Nackdelar:

 • Skyddar inte 100% mot en motorsåg
 • Är inte vattentäta

5. Stihl Skyddsbyxa

Stihl Skyddsbyxa är inte motorsågskyddande och passar bäst för dig som är ute efter ett par skyddsbyxor mot taggbuskar eller om du ska klippa din häck. Dessa skyddsbyxorna är välidgt lika vanliga arbetsbyxor, men det finns några punkter som skiljer dem åt. Det som skiljer dessa skyddsbyxorna från vanliga arbetsbyxor är att dessa är gjorda av extra tjockt material av 65% polyester och 35% bomull som gör att skyddsbyxorna kan hantera lätta skärningar från till exempel en häcksax eller taggbuskar. Vanliga arbetsbyxor skyddar varken mot taggbuskar eller skärningar från en häcksax.

Skyddsbyxorna är välidgt stretchiga och är vattentäta kring knäna och runt sömmarna. Vilket gör att dessa skyddsbyxorna fungerar bättre än vanlig arbetsbyxor om du ska jobba i trädgården eller utföra lättare byggarbeten

Fördelar:

 • Passar bra för trädgårdsarbeten
 • Rörelsefrihet
 • Vattentäta kring knäna

Nackdelar:

 • Skyddar inte mot motorsåg
 • Fler fickor kan behövas

Vilka skyddsbyxor ska jag välja?

Vilka skyddsbyxor ska jag välja? Det beror helt på vilken typ av arbete du hade tänkt att utföra. Ska du använda en motorsåg är det viktigt att du införskaffar dig ett par skyddsbyxor som skyddar dig mot motorsågsklingan om en olycka skulle ske. Ska du däremot bara jobba lätt i trädgården bland taggbuskar eller klippa häcken fungerar ett par lätta arbetsbyxor till exempel Stihl Skyddsbyxa.

Alla de skyddsbyxor vi rekommenderar ovan är motorsågskyddande förutom Stihl Skyddsbyxa som är mer till för trädgårdsarbeten. När du ska välja rätt skyddsbyxor för dig är det viktigt att du införskaffar ett par som sitter bra och känns sköna att ha på sig, gärna ett par skyddsbyxor som andas väl. Att jobba i ett par skyddsbyxor som inte andas väl, en varm sommardag är inget du vill uppleva.

Skyddsbyxor för motorsåg

Är du ute efter de bästa skyddsbyxorna för motosåg? De skyddsbyxor som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden är Stihl Advance X-TREEm. Dessa arbetsbyxorna är dock dyrare än de genomsnittliga skyddsbyxorna vilket är ett stors minus. Är du däremot ute efter ett par billigare skyddsbyxor för motorsåg rekommenderar vi starkt Stihl Function ERGO

Sågskyddsbyxa för herrar

Ska du skaffa nya sågskyddsbyxor? De skyddsbyxorna som verkligen visat framsteg och fått otroligt bra omdömen de senaste åren har varit Stihl Advance X-FLEX. Dessa sågskyddsbyxorna passar utmärkt för herrar och sitter otroligt skönt och är inte bökiga att ha på sig. Utöver det så andas dessa sågskyddsbyxorna väldigt väl vilket är skönt under de varma sommardagarna.

Sågskyddsbyxa för damer

Utbudet för sågskyddsbyxor för damer är lågt och det tillverkas inte många modeller för just damer. Men det finns ett par som sticker ut och har fått bra kritik de senaste åren från just damer. Sågskyddsbyxorna Stihl Advance X-FLEX har verkligen visat framtassarna och klassas som en av de bästa sågskyddsbyxorna på marknaden i dagsläget. Dessa skyddsbyxorna passar verkligen alla och andas otroligt bra vilket gör byxorna mer bekväma och minskar skaderisken.

Bästa huggarbyxorna

Vilka huggarbyxor är bäst? Det finns en enorm marknad och prisklasser på huggarbyxor, så hur ska man veta vilka som är bäst? De huggarbyxor som fått bäst kritik är Stihl Function ERGO. Dessa huggarbyxorna har fått så bra omdömen på grund av dess pris samt kvalitet. De är inte de dyraste huggarbyxorna på marknaden men de presterar ändån på topp.

Sammanfattning

När man ska införskaffa sig ett par nya skyddsbyxor är det viktigt att man tänker på inom vilket område skyddsbyxorna ska brukas inom. Olika arbeten kräver olika typer av säkerhetsklassningar och ibland krävs det inte ens att man måste ha ett par skyddsbyxor. Ska du till exempel arbeta i trädgården är det inte super viktigt med ett par fräsiga skyddsbyxor. Ska du däremot såga med en motorsåg är det extremt viktigt att man använder sig av ett par säkra skyddsbyxor, som ska kunna stoppa motorsågens klinga direkt.

Att skyddsbyxorna sitter bra och andas väl är även viktigt för att man ska kunna utföra jobbet på rätt sätt och inte känna sig för varm eller irriterad efter arbetet är utfört.

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar