Repbromsen som är bäst i test 2024 – För säkrare klättring

Är det dags att köpa ny repbroms? Webbkollen har sammanfattat de fem repbromsar som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden. Vi har valt att ha med repbromsar i flera olika prisklasser för att alla ska kunna ta hjälp av vår guide.

Vilken repbroms är den bästa? Den frågan är otroligt svår att svara på eftersom det inte finns ett bra svar. Alla klättrare har olika favoriter och märken de föredrar. Ska vi gå på recensioner och omdömen så är Petzl Grigri+ den bästa, men självklart är det en smaksak. Innan du köper en repbroms är det viktigt att säkerställa att repbromsen är säker och tillverkad i bra material, eftersom friktion sliter sönder allt.

Bästa repbromsarna

 1. Petzl Grigri +
 2. Petzl Grigri
 3. Petzl Reverso
 4. Atc-Guide
 5. Atc-Guide Alpine

1. Petzl Grigri +

Är du ute efter en repbroms som aldrig kommer att svika dig? Då är Petzl Grigri+ det rätta rätta alternativet för dig. Denna repbromsen är otroligt praktisk och är otroligt lätt att handskas med. Den lättviktiga repbromsen har ett otroligt bra assisterande bromssystem som ger dig ett extra brett spektrum av enkelrepdiametrar. Repbromsen är känd för att ge en säker och kontrollerad säkring vilket är otroligt viktigt vid klättring. Repbromsen är designad för att klara av de hårdaste förhållanden och passar utmärkt för alla typer av klättring. Är du en elev eller instruktör? Denna repbromsen fungerar utmärkt för både då den har en speciell knapp som låter dig skifta mellan topprepsläge och ett ledklättringsläge.

Fördelar:

 • Hög kvalité
 • Flera olika lägen
 • Lätt att hantera

Nackdelar:

 • Dyr

2. Petzl Grigri

Den originella Petzl Grigri är en utmärkt repbroms som är en aning billigare än modellen ovan. Denna repbromsen har fått otroligt bra recensioner och omdömen, främst på grund av dess ergonomiska handtag och progressiva repfoder men även på grund av dess höga kvalité. Petzl Grigri är känd för att hålla i en evighet och om du tar hand om din utrustning rätt slits den knappast. Den är tillverkad av både aluminium och rostfritt stål. Man har valt att utrusta repbromsen med båda metallerna eftersom de har olika egenskaper och passar olika bra på olika ställen på repbromsen.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Ergonomisk
 • Hög kvalité

Nackdelar:

 • Dyr

3. Petzl Reverso

Är du ute efter en lättviktig repbroms som kan prestera bra i alla lägen? Då är Petzl Reverso ett utmärkt alternativ för dig. Denna repbromsen från Petzl är avsedd för klättring inom klippklättring, multipitch och bergsklättring. Det som är oerhört bra med denna repbromsen är dess Reverso-läge som tillåter dig att ge en assisterad bromsning vid säkring av två säkringsmän från toppen av leden. Repbromsen passar alltså åt både säkring och firning. Man har valt att utforma repspår i bromsen för att göra det lättare för repet att glida igenom, man har gjort på detta sättet för att öka livslängden på både repet och repbromsen.

Fördelar:

 • Billig
 • Hög kvalité
 • Flera användingsområden

Nackdelar:

 • För liten

4. Atc-Guide

Är du ute efter en mångsidig repbroms? Då är Atc-Guide ett utmärkt val för dig. Denna repbromsen är känd för att underlätta enormt mycket vid både matning och dragning av rep, säkring och firning. Varför underlättar repbromsen? Mycket beror på det ovala ankarhålet och de multipla friktionslägena. Det som är unikt och eftertraktat hos denna repbromsen är dess slitstarka kabel vars form inte förloras och den fastnar inte i något under tiden du klättrar.

Fördelar:

 • Billig
 • Mångsidig
 • Guide-funktion

Nackdelar:

 • Inte lika bra om du klättrar som försteman

5. Atc-Guide Alpine

Är du på jakt efter en repbroms som lämpar sig bäst för alpina klättringar? Då kan det vara smart att kolla in Atc-Guide Alpine. Denna repbromsen är otroligt lätt att hantera och kommer att underlätta extremt mycket vid både matning och dragning av rep. Man har valt att utrusta repbromsen med en speciell Guide-funktion så du kan säkra med både ett eller två rep vilket tillåter dig att fira två klättrare samtidigt om du klättrar som försteman.

Fördelar:

 • Guide-funktion
 • Billig
 • Alpina klättring

Nackdelar:

 • Inte lika bra om du klättrar som försteman

Mer om repbromsar

Vad är en repbroms? Själva ordet i sig avslöjar ganska mycket. Att ha en ordentlig repbroms när du ska klättra är otroligt viktigt för att du ska vara säker. Många väljer att skaffa sig en repbroms som kan hantera dubbelrep om du klättrar tillsammans med en partner, om du klättrar själv rekommenderar vi att du införskaffar dig en vanlig traditionell repbroms, då de oftast är billigare och har bättre kvalité.

Bästa repbromsen för klättring

Men vilken repbroms är den bästa för klättring? Alla klättrare har självklart personliga favoriter men ska vi gå på recensioner och omdömen har Petzl Grigri+ fått otroligt bra resultat. Självklart finns det andra utmärkta alternativ om du anser att Petzl Grigri+ är för dyr, alla de modeller vi rekommenderar ovan är av högsta kvalité och kommer inte att svika dig.

Bästa repbromsen för nybörjare

Är du ny till klättring? Vilken tur att du har hittat till en av Webbkollens köpguider för klättring. Men vilken repbroms är bäst för nybörjare? Vi rekommenderar starkt att du inte skaffar för tung eller dyr utrustning då de snabbare slits ut om du är nybörjare. Den modell som fått otroligt bra recensioner och omdömen från nybörjare är Petzl Reverso, det anses som en av de lättaste repbromsarna att hantera och kostar inte en förmögenhet.

Bästa hjälplåsande repbromsen

Är du ute efter en hjälplåsande repbroms? Då rekommenderar vi starkt att du kollar in denna modellen från Petzl. Petzl Grigri har fått ofantligt bra recensioner och anses som en av de ledande repbromsarna på marknaden. Mycket beror på repbromsens kvalité och starka metall Petzl valt att använda.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar