Hitta magasinkärran som är Bäst i test 2024

Magasinkärran är ett utmärkt redskap för dig som ska flytta tunga eller otympliga objekt. Med hjälp av en magasinkärra slipper du att utföra tunga lyft i onödan, vilket kan leda till allvarliga ryggskador. Ett tungt lyft kan leda till akut överbelastning även vid ett enstaka lyft. Att införskaffa en magasinkärra är inte en kostnad utan en investering, som både underlättar transporten av tunga objekt och minskar skaderisken. Att bära tunga objekt blir snabbt tröttsamt för kroppen och arbetet blir betydligt tråkigare. Även vid tung last är magasinkärran inte fysiskt krävande för kroppen, vilket gör arbetet mer effektivt och du får mer tid över åt roligare projekt.

Utöver att magasinkärror minskar skaderisken är de även ett väldigt praktiskt redskap som inte kostar alltför mycket. Med hjälp av magasinkärran kan du transportera objekt upp till 250 kg, beroende på vilken pirra som passar dina behov. Att kunna transportera objekt på flera hundra kilon gör även att arbetet går betydligt snabbare och ett flermansjobb blir plötsligt ett enmansjobb.

Många tror att alla magasinkärror är likadana, vilket inte är sant. Skillnaderna på magasinkärror är oftast maxlasten, storleken, materialet samt däcken. För att hitta den rätta magasinkärran för dig, är det viktigt att veta vart den ska användas. Ska du lasta tunga eller lätta objekt, eller ska magasinkärran användas bland vassa föremål?

I denna guiden om magasinkärror har vi sammanställt ett flertal olika sorters kärror, för att du ska kunna hitta den rätta magasinkärran för dig. I testet har vi granskat varje individuell magasinkärra för att ta reda på deras optimala användningsområde. För att sammanställa testet har vi kollat på materialet, strukturen, däcken, priset, och recensioner om magasinkärrorna, för att få fram ett pålitligt test.

Bästa magasinkärrorna

 1. Magasinkärra L3-Bäst i Test
 2. Magasinkärra P4– Bäst maxlast
 3. Ironside 100735– Billigaste magasinkärran
 4. Hörby Bruk 3008 PF– Multifunktionell magasinkärra
 5. Hörby Bruk Handy Flex 75– Bästa hopfällbara magasinkärran

1. Magasinkärra L3

Den bästa magasinkärran 2024 är magasinkärran L3 från Hörby Bruk, eftersom pirrans smarta konstruktion gör den mångsidig, passar den perfekt för både privatpersoner och företag. Det som gör magasinkärran L3 annorlunda är dess svängda rygg vilket underlättar vid transport av runda föremål, exempelvis tunga krukor.

Förutom dess svängda rygg är magasinkärran utrustad med ett rejält lastplan på D 375 x B 350 mm, som dessutom är utfällbart. För att öka balansen är avståndet mellan handtagen extra brett, vilket ger dig bättre kontroll över pirran och du slipper en svajande pirra, vilket är ett vanligt problem bland lågkvalitativa magasinkärror. För att öka balansen ännu mer har man satt ett bakre rör, som ger bättre kontrollförmåga i jobbiga situationer, exempelvis trappor. Utöver det bakre röret och stabila handtagen är magasinkärran L3 utrustad med luftgummi däck, eller pneumatiska däck som de även kallas för. De Pneumatiska däcken efterliknar bildäck och har liknande prestanda och mångsidighet, vilket gör magasinkärran perfekt för alla typer av underlag.

Kortfattat om Magasinkärra L3: Välutrustad magasinkärra som passar alla. Pirrans smarta konstruktion gör den väldigt stabilt trots dess låga vikt på 10kg. Slitstarka pneumatiska däck som passar för alla typer av underlag.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldigt stabil
 • Brett användningsområde
 • Maxlast 175 kg

Nackdelar

 • Maxlast kan förbättras
 • Levereras omonterad

2. Magasinkärra P4

Magasinkärra P4 är designad för att ha en perfekt staplingsvinkel, för att t. ex. kunna lyfta kartonger på bästa sätt. Kärrans robusta konstruktion gör det lätt att transportera gods över 200 kg lätt och bibehålla en bra balans under hela transporten. Magasinkärran P4 är designskyddad vilket oftast innebär att tillverkaren har tagit fram en grym produkt, i detta fall en magasinkärra. På grund av pirrans speciella konstruktion får man den perfekta skalmlängden samt vinkeln, vilket resulterar i en maximal brytförmåga. Den goda brytförmågan gör det lätt att få upp lasten i luften och bibehålla en säker position under hela transporten.

Handtagen är placerade med ett extra avstånd för att ge dig mer kontroll över magasinkärran vid transport, det underlättar även för att hålla en bra och säker körställning. På grund av pirrans perfekta konstruktion och låga pris har den blivit en av Hörby Bruks mest sålda pirror. Pirrans breda användingsområde gör den optimal för alla typer av arbeten och används flitigt av både proffs samt privatpersoner.

Kortfattat om Magasinkärra P4: Väldigt robust magasinkärra med en maximal brytförmåga som gör det lätt att transportera tunga objekt upp till 250 kg. Pirran passar perfekt för både proffs samt privatpersoner.

Fördelar

 • Maxlast 250 kg
 • Designskyddad
 • Bra brytförmåga

Nackdelar

 • Dyr

3. Ironside 100735

Marknadens mest prisvärda pirra? Ironside 100735 kraftiga men simpla konstruktion gör att kärran passar för transport av diverse objekt. Lastplattformens bredd på 480 mm och en längd på 360 mm fördelas tyngden jämnt ut på hela plattformen, den stora plattformen bidrar till pirrans maxlast på 200kg. Utöver den breda plattformen är pirran hopfällbar vilket underlättar vid både förvaring och transport.

Hjulen är tillverkade av polyuretan som gör däcken punkteringsfria. Ironside har även valt att utrusta däcken med plåtfälgar, vilket gör att pirrans livslängd ökar. De nackdelar som Ironside 100735 har jämfört med magasinkärran L3 är handtagen. Handtagen på Ironside är satta rakt ovan vilket kan orsaka obalans vid tung last, medans magasinkärran L3s handtag är satta extra brett ifrån.

Fördelar

 • Billig
 • Maxlast 200kg
 • Punkteringsfria däck

Nackdelar

 • Obalans
 • Handtagen kan förbättras

4. Hörby Bruk 3008 PF

Hörby Bruk 3008 PF är kanske marknadens mest multifunktionella magasinkärra som passar för alla typer av transporter. Kärrans konstruktion gör att du får tre olika kärror i en och samma, vilket är extra praktiskt för den mångsidige. Med några enkla handgrepp kan kärran justeras beroende på om du behöver trädgårdsringen eller inte. Med hjälp av trädgårdsringen kan du lätt transportera tunga sopsäckar, utan att behöver slita ut kroppen. För att sopsäcken ska sitta fast medföljer även ett spännband, som håller sopsäcken på sin plats. Kärran kan även agera som en vanlig magasinkärra om trädgårdsringen fälls ner, som lätt justeras baktill på kärran där ringen sitter förankrad.

Hörby Bruk 3008 PF lastplan på D 410 x B 330 mm gör den optimal för transport av tunga sopsäckar, där bottnen oftast slackar ner och tar upp större yta. Med maxlasten på 100 kg fungerar även pirran för lättare transporter av diverse slag. En mångsidig multikärra som snabbt justeras om till en magasinkärra, väldigt praktisk för både privatpersoner och proffs.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Stabilt lastplan
 • Passar perfekt för villaägare

Nackdelar

 • Maxlast 100 kg
 • Inga handtag

5. Hörby Bruk Handy Flex 75

Hörby Bruk Handy Flex 75 konstruktion tillåter dig att fälla in hjul, handtag och själva lastplattformen, vilket gör den otroligt smidig att transportera. Magasinkärran eller bagagekärra som Handy Flex 75 klassas som är tillverkad i både aluminium och stål, som bidrar till kärrans robusta konstruktion samt lastkapaciteten på 75 kg. De punkteringsfria däcken är även utrustade med en speciell spärrfunktion, som underlättar om du måste stanna vid en lutande plats.

Lastplattformens bredd på 490 mm och längd på 235 mm gör det lätt att transportera breda och smala objekt utan problem. Kärran smidiga design gör att du lätt kommer in och ut genom trånga utrymmen, exempelvis dörringångar där klassiska magasinkärror får problem.

Fördelar

 • Hopfällbar
 • Bra konstruktion
 • Maxlast 75kg

Nackdelar

 • Inga handtag
 • Kan kännas lågkvalitativ

Att tänka på vid köp av magasinkärra

När du ska införskaffa en magasinkärra är det viktigt att veta ett par saker, så du inte blir missnöjd med ditt köp. Även om utseendet är lika kan pirrans funktioner samt material skilja sig åt. Det som oftast skiljer dem åt är deras tänkta användningsområde, en del är framtagna för ojämnt underlag medans andra är tänkta för tung transport på plant underlag, men de allra flesta är framtagna för att vara multifunktionella. Om du har läst vår produktguide ovan hoppas vi att du har hittat den magasinkärra som platsar dina behov bäst. Nedan kan du läsa viktiga aspekter att ta hänsyn till om du väljer att skaffa en magasinkärra utanför våra rekommendationer.

Användningsområde

Vart magasinkärran ska brukas är viktigt att ta hänsyn till för att hitta den som passar dina behov. Idag är de allra flesta magasinkärrorna multifunktionella och passar för de flesta jobben, men alla pirror är inte densamma. Majoriteten av de pirror som säljs har samma eller liknande konstruktion, därför är det viktigt att kolla på materialet samt däcken för att vara på den säkra sidan.

Vilket material är bäst?

Det finns två primära material som används för att tillverka magasinkärror, stål eller aluminium. De magasinkärror som är tillverkad av stål är allmänt mer robusta och stabilare än kärrorna i aluminium. Stålet som används är oftast pulverlackerade, som förhindrar korrosion i metallen och säckkärran får en längre livstid. Pulverlackeringen gör även stålet mer slitstarkt, vilket är extra viktigt för transportkärror som utsätts för mycket press. Magasinkärrorna som är tillverkade i aluminium kan delas in i två kategorier, de lågkvalitativa och de transportvänliga. Införskaffar man sig en billig magasinkärra kan man förvänta sig att den är tillverkad i aluminium, vilket inte håller i längden. Eftersom aluminium är en relativt mjuk metall är det inte optimalt för en konstruktion som ska transportera tunga objekt. De fördelarna aluminiumet har jämfört med stål är dess låga vikt, som kan vara till stor fördel.

Pneumatiska däck vs solida gummidäck

Pneumatiska däck är de vanligaste däcken för magasinkärror och de däck vi anser är bäst. Pneumatiska däck eller luftgummi däck som det även kallas för har liknande funktioner som ett bildäck, vilket gör de perfekt för ojämna ytor och allmänt underlag. Solida gummidäck fungerar bäst på slätt underlag, vilket gör de populära bland lagerarbetarna. De solida gummidäcken är inget vi rekommenderar för den gemene mannen, eftersom de inte framtagna för användning i terräng.

Behöver jag en magasinkärra?

Behöver jag en magasinkärra? Ska du flytta eller transporterar tunga objekt emellanåt kan det vara smart att införskaffa en magasinkärra. Vid en flytt kommer magasinkärran att komma till extra stor användning, stapla flyttkartongerna på kärran istället för att bära förhand. Magasinkärran minskar även skaderisken som kan ske vid lyft av tunga objekt, ett enstaka lyft kan leda till akut överbelastning även vid enstaka lyft.

Dyr vs Billig magasinkärra

Skillnaderna mellan en dyr och billig magasinkärra är svår att se utseendemässigt, det som oftast skiljer dem åt är konstruktionen, materialet och däcken. De billigare magasinkärrorna tenderar att vara tillverkade i aluminium eller lågkvalitativ stål, vilket resulterar i att pirran böjs eller svajar mellan lastplanet och ryggen. De magasinkärror som är en aning dyrare är tillverkade i pulverlackerat stål som kan hantera tunga transporter utan att börja svaja. Skillnaden mellan däcken brukar vara att de billigare är tunnare och tillverkade av dåligt material, medans de dyrare är utrustade med pneumatiska däck som kan hantera alla miljöer. Även om konstruktionen ser likadan ut så är det stor skillnad, kollar man noga ser man skillnaderna även i konstruktionen. Priset mellan en dyr och billig magasinkärra är inte så speciellt stor, en billig brukar ligga runt 500 kr medans en dyr tenderar att ligga från 1000 kr uppåt.

Hopfällbar magasinkärra

Hopfällbara magasinkärror blir alltmer vanligare, både bland privatpersoner och byggare. Det finns flera fördelar med en hopfällbar magasinkärra jämfört med en traditionell. De hopfällbara magasinkärrorna tar väldigt lite utrymme vilket gör de extra lämpliga för hantverkare på resande fot, men även för privatpersoner med lite utrymme. Nackdelarna med en hopfällbar magasinkärra är att de är dyrare och har lägre maxlast. Den hopfällbara magasinkärran som fått bäst recensioner och omdömen är Bosch L-Boxx Caddy, dess dyra pris gör den dock inte lämplig för alla. En billigare hopfällbar transportkärra som fått goda omdömen är Hörby Bruk Handy Flex 75, denna pirran passar perfekt för transport av flyttkartonger eller lättare objekt upp till 75 kg.

Sammanfattning

Det finns ett flertal olika magasinkärror på marknaden vars funktion skiljer sig åt. Vi har sammanfattat fem stycken olika magasinkärror med olika funktioner, för underlätta ditt letandet och se till att du blir nöjd med ditt köp. Att införskaffa en magasinkärra är inte en kostnad, det är en investering, med hjälp magasinkärran minskar du skaderisken som kan ske vid tunga lyft. Utöver en minskad skaderisk underlättar kärran vid transporten rent fysiskt och arbetet går betydligt snabbare.

Källor

För att kunna sammanställa denna guiden har vi använt oss av olika källor, för att samla så mycket värdefull information som möjligt på en och samma plats. Här nedan är några av de källor vi använt oss av.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.