Bästa ledrampen [Bäst i Test 2024]

När de mörka höstdagarna börjar närma sig eller när väderförhållanden blir sämre, blir bilkörningen inte bara mer utmatande, utan det blir även svårare att se vägen och dess omgivning. Det är här ledrampen kommer in i bilden, med hjälp av en ledramp får du ett kraftfullt extra ljus som underlättar för att se igenom dimma, kraftigt regn eller snöfall. Förutom en mer klar syn på vägen är även de flesta ledramperna böjda, för att ge föraren en mer bred syn av vad som händer både på och vid sidan av vägen, vilket gör det lättare att upptäcka djur som står vid sidan av vägen i tid. I artikeln jämförs ett flertal olika sorters ledramper vars design och funktioner skiljer sig åt, för att du ska kunna hitta den ledramp som passar dina behov.

Bästa ledramparna

 1. Komplett Kit Universal
 2. LBL-04 Universal
 3. LBL-09 22
 4. LED Bar
 5. Ledbar Universal (Billigaste ledrampen)

1. Komplett Kit Universal

Årets bästa ledramp 2024 är utan tvekan Komplett Kit Universal från Swedstuff. Med sin överlägsna ljusstyrka och robusta design är den det självklara valet för dem som vill ha det allra bästa på marknaden.

I toppen av led-rampens utveckling finner vi Komplett Kit Universal, prissatt till 3371 kr. Denna ledramp ger föraren en fenomenal ljusstyrka på hela 16000 lumen, som förvandlar natt till dag. Dess dubbelradiga välvda ljusbild är särskilt utformad för att säkerställa en bred och effektiv ljusspridning över vägen, vilket inte endast ger dig en bättre syn på själva vägen, utan gör det även lättare att upptäcka djur som står nära vägkanten. När det kommer till hållbarhet är det inget att oroa sig över, dess robusta aluminiumchassi kombinerat med ett tåligt polykarbonatglas står ledrampen emot både tuffa väderförhållanden och lättare stötar, där vanliga ledramper hade fallerat. Varför ledrampen kan stå emot de tuffaste väderförhållanden är på grund av dess skyddsklassificering IP68 som är det högsta skyddet för inträngande vatten och 69K som skyddar emot vatten med tryck. Jämfört med modellen LBL-04 som har en ljusräckvidd på 452m, har Universal en aning sämre ljusräckvidd på 408m, men dess nästan dubbla starka ljusstyrka och robusta design kompenserar för en aning mindre ljusräckvidd.

Fördelar:

 • Stark ljusstyrka på 16000 lumen, vilket överträffar flera av de andra modellerna.
 • Dubbelradig, välvd ljusbild som ger en bred ljusspridning.
 • IP68/69K-klassificering garanterar utmärkt väderbeständighet.
 • Robust aluminiumchassi och polykarbonatglas.

Nackdelar:

 • Högre pris än LBL-04 Universal
 • Ljusräckvidd på 408m jämfört med LBL-04 Universals 452.

2. LBL-04 Universal

LBL-04 Universal prissatt till 2301 kr, erbjuder förvånansvärd valuta för pengarna. Med en singelradig ljusbild utstrålar den ett ljus som når hela 452 meter, vilket faktiskt överträffar vår topprankade Komplett Kit Universal. LBL-04’s ljusstyrka på 8400 lumen, är dock betydligt sämre än Komplett Kit Universals ljusstyrka på 16000lumen, men ledrampen erbjuder fortfarande en imponerande belysningskapacitet. Tack vare dess robusta materialval, inklusive aluminium och polykarbonat, tillsammans med en IP68/69K-klassificering, kan föraren vara säker på att ledrampen kommer att stå emot de tuffaste väderförhållandena. För de som prioriterar räckvidd och pris över absolut ljusstyrka, kan LBL-04 vara det perfekta valet.

Fördelar:

 • Ljusräckvidd 452m, 44m mer än Komplett Kit Universal
 • Prisvärd med tanke på dess prestanda.
 • Robusta materialval med IP68/69K-klassificering.

Nackdelar:

 • Singelradig ljusbild
 • Ljusstyrkan på 8400 lumen är lägre än Komplett Kit Universals 16000 lumen.

3. LBL-09 22

LBL-09 22 är en unik kombination av prestanda och design. Dess enkelradiga välvda ljusbild är skapad för att ge en bredare ljusspridning, vilket kan vara särskilt användbart i vissa körförhållanden. Det är på grund av att ledrampens böjda konstruktion som gör att ljuset sprids ut och föraren får en mer klar och bättre syn på vägen med omnejd. Med en ljusräckvidd på 418 meter positionerar den sig bekvämt mellan Komplett Kit och LBL-04, vilket gör den till ett attraktivt mellanalternativ. Ledrampens uppbyggnad och konstruktion är väldigt lik både LBL-09 22 och Komplett Kit Universal, med ett robust aluminiumchassi och IP68/69K-klassificering står ledrampen emot de hårdaste väderförhållanden.

Fördelar:

 • Enkelradig välvd ljusbild erbjuder en bredare ljusspridning.
 • Ljusräckvidd ligger bekvämt mellan Komplett Kit och LBL-04, vilket gör det till ett mellanalternativ.
 • Robusta materialval med IP68/69K-klassificering.

Nackdelar:

 • Ljusstyrkan är densamma som LBL-04 men till ett högre pris.
 • Kan betraktas som varken det bästa budgetvalet eller det mest kraftfulla valet.

4. LED Bar

LED Bar från Orsam med ett pris på 1709kr gör den till en av marknadens mest prisvärda och effektiva ledramper. Den kraftfulla ljusstyrkan på 15120 lumen garanterar att vägen framför dig alltid är väl upplyst och föraren får en mer klar bild av vad som finns både på och vid sidan av vägen. Den unika kombinationsljusbilden tillhandahåller en blandning av bred och direkt belysning, vilket är optimalt för varierande förhållanden och olika typer av vägar. Ledrampens IP67-klassificering gör den en aning sämre för tuffa väderförhållanden, eftersom IP67-klassififeringen gör att ledrampen endast ska kunna stå emot vatteninträngning i 30 minuter i nedsänkt vatten. Men LED Baren är Jämfört med de andra modellerna relativt billig och presterar i vissa segment en aning bättre.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Kombinationsljusbild ger mångsidig belysning.
 • Ljusstyrka på 15120 lumen till ett rimligt pris.

Nackdelar:

 • IP67-klassificering, vilket innebär mindre skydd mot externa faktorer.
 • Drar mycket ström 180W.

5. Ledbar Universal

Ledbar Universal är en av marknadens billigaste ledramper till det låga priset 489 kr, blir ledrampen det ultimata budgetvalet. Men låt dig inte luras av priset, den har fortfarande mycket att erbjuda. Med en ljusstyrka på 2520 lumen och tillverkad av hållbart aluminium, erbjuder den anmärkningsvärd prestanda för pengarna. Utöver det låga priset och hållbara materialet är ledrampen relativt kompakt, vilket kan vara perfekt för de som har en begränsad yta. Medans den kanske inte har den räckvidd eller ljusstyrka som de dyrare modellerna har, Passar Ledbar Universal de som inte har alltför stora behov utan nöjer sig med en aning mer ljus till bilen.

Fördelar:

 • Extremt prisvärd med tanke på dess prestanda.
 • Ljusstyrka på 2520 lumen är imponerande med tanke på priset.
 • Kompakt design kan passa de med begränsad yta.

Nackdelar:

 • Sämre ljusstyrka
 • IP67-klassificering, vilket innebär mindre skydd mot externa faktorer.

Hur väljer jag rätt ledramp?

När man ska välja rätt ledramp är det viktigt att man kollar på ett flertal faktorer, men användingsområde är viktigast. För att kunna ta reda på vilken typ av ledramp som lämpar sig bäst för dina behov är det viktigt att veta inom vilken typ av miljö ledrampen oftast ska användas inom. De som oftast införskaffar sig en ledramp använder den primärt bland mörka områden, till exempel landsvägar där man helst vill ha en ledramp med hög ljusstyrka och bred ljusspridning för att kunna få en bättre överblick på vägen och vad som sker runtomkring. Om ledrampen primärt ska användas vid körning på motorväg kan det vara smart att införskaffa en ledramp med bra ljusräckvidd som inte är utspritt, för att inte störa mötande fordon.

Bra att veta inför köp av ledramp

 • IP-klassificering: Visar ledrampens motståndskraft mot vatten och damm.
 • Ljusstyrka mäts oftast i lumen. Högre värde innebär starkare ljus.
 • Ljusbild: Välvd, singelradig eller dubbelradig, varje design har sina egna fördelar.
 • Material och hållbarhet: Välj en modell med robusta och slittåliga material som aluminium.

Fördelar med ledramp:

 • Bättre ljusstyrka.
 • Lång livslängd och låg energiförbrukning.
 • Bredare ljusspridning som gör det lättare att se vägens omgivning

Nackdelar med ledramp:

 • Kan se fult ut på många fordon
 • Vissa modeller kan vara klumpiga eller tunga.
 • Drar extra ström

Är det lagligt med ledramp?

LED-rampar och extraljus blir alltmer förekommande bland bilister, men är det verkligen lagligt? Svart på denna frågan är både ja och nej, för att det ska vara lagligt måste ljusrampen vara E-märkt enligt reglemente 112. Exempel på olika typer av denna märkning är Viklight Ymer och Rigid SR20

Vad kostar en ledramp?

Priset på en ledramp kan variera beroende på dess specifikationer, märke och kvalitet. Billigare modeller kan kosta några hundralappar medans premiumvarianter kan kosta flera tusen kronor, men de allra vanligaste ledramperna kostar mellan 600-4000kr. Det är dock viktigt att jämföra priset med funktionerna för att hitta den ledramp som passar dina behov.

Hur monterar jag en ledramp?

Montering av en ledramp kan variera beroende på modell och bilens design. Generellt behöver du fästen, skruvar och en kabelanslutning. Följ alltid den medföljande installationsmanualen noggrant om du är osäker.

LED ramp eller extraljus?

LED ramp eller extraljus vad är bäst? I regel är ledramper bättre än extraljus eftersom de ger ifrån sig ett mer brett ljus som lyser upp hela vägen, ibland till och med trädtopparna. Extraljus kan dock vara en fördel om man behöver en extra ljusstråle på en specifik punkt, eftersom extraljusets ljusstråle är väldigt smal, men med precision. Extraljus har även en tendens att ge ifrån sig för mycket ljus antingen nedåt eller uppåt, vilket är en stor nackdel jämfört med ledramper.

Sammanfattning

Ledramper ger inte endast en längre sikt på själva vägen, de ger även ifrån sig ett bredare ljus som gör det lättare att upptäcka djur som står vid sidan av vägen, eller fotgängare. Det finns dock ett flertal olika sorters ledramper på marknaden vars funktion och konstruktion skiljer sig åt. En del ledramper ger inte ifrån sig ett brett ljus vilket kan vara bra för körning där mötande trafik förekommer, medans andra ledramper lämpar sig bäst för körning bland tuffa väderförhållanden. För att kunna hitta den ledramp som passar sin behov bäst, är det viktigt att ta reda på vilket användingsområde ledrampen ska användas i.

Lämna en kommentar