Bästa klyvyxan 2024 – Klyv vedbacken med rätt yxa

Vilken klyvyxa passar bäst för mig? Vad skiljer klyvyxor jämför med vanliga yxor?

Att hitta rätt klyvyxa till ett rimligt pris kan vara svårt för den okunnige. I denna guiden kommer vi gå igenom olika typer av klyvyxor och dess för- och nackdelar så du kan få all den informationen du behöver för att kunna köpa rätt klyvyxa.

Det viktigaste när du väljer klyvyxa är att du väljer en högkvalitativ yxa som kan prestera bra i flera olika lägen. Du vill helst sträva efter en multifunktionell klyvyxa som kan prestera bra för både vedhuggning och stockhuggning. Men det allra viktigaste är att du väljer en klyvyxa som du känner dig säker med och kan manövrera på ett säkert sätt.

Denna artikeln är baserad av användarrecensioner och omdömen vilket innebär att Webbkollen inte fysiskt testat produkterna.

Bästa klyvyxorna

 1. Hultafors KLY RA
 2. Fiskars Norden N12
 3. Hultafors Hult Klyvyxa
 4. Bahco SUS-2.0-800
 5. Bahco SUC-0.7-450

1. Hultafors KLY RA

Den absolut bästa klyvyxan 2024 är Hultafors KLY RA. Denna klyvyxan är framtagen för att vara så effektiv som möjligt för att klyva både ved och större stockar med en precision inte många klyvyxor har. Klyvyxan är även utrustad med en kraftig egg av svenskt yxstål för att bibehålla den vassa eggen så länge som möjligt innan slipning krävs.

Hultafors KLY RA är en av de mest prisvärda klyvyxorna på marknaden och den jämförs ofta med Hultafors Hult Klyvyxa trots att priset nästan är det halva. Med ett kraftigt yxhuvud på hela 1500 gram kan du lätt och ledigt få upp en ordentlig kraft för att klyva de största vedstockarna. Även denna yxan är utrustad med det slitstarka hickory träet vilket är mycket mer slittåligt än det traditionella svenska träet. Eftersom klyvyxan väger mer än den traditionella yxan är den inte lämplig för alla, men känner du dig säker att hantera denna klyvyxan är yxan bland de bästa som säljs på marknaden till ett rimligt pris.

Det som är så unikt med denna klyvyxan är att stålet har bearbetats med många slag vilket gör att stålets täthet ökar och yxan blir hårdare och får en bättre livslängd.

Klyvyxan: lämpar sig bäst för klyvning av kraftigare ved.

Fördelar:

 • Svenskt yxstål
 • Billig
 • Hickory trä

Nackdelar:

 • Tung
 • Inget överslagsskydd

2. Fiskars Norden N12

Är du ute efter en lätthanterlig klyvyxa som lämpar sig bäst för klyvning av mellanstora stockar? Då kan Fiskars Norden N12 vara det rätta valet för dig. Denna klyvyxan har man verkligen kombinerat det bästa från två världar. Skaftet är tillverkat enligt amerikansk stil, med Hickory trä vilket gör att klyvyxan sitter väl i handen och tåler betydligt mer än standarden. Själva yxhuvudet är fäst med hjälp av FiberComp vilket är bland de säkraste sätten man kan fästa ett yxhuvud med. Utöver det så skyddar Fibercomp även överslagsskydd vilket skyddar skaftet. En anledning till att många yxor ofta går sönder är på grund av att tillverkaren sparar in eller inte ens använder sig av överslaggskydd vilket till slut medför att skaftet bryts.

Du kan absolut känna dig säker med att använda Fiskars Norden N12. Det är en av de säkraste klyvyxorna på marknaden och du får även 25-års garanti.

Fördelar:

 • Lätt att hantera
 • Bra överslagsskydd
 • 25-års garanti

Nackdelar:

 • Dyr
 • Kort skaft

3. Hultafors Hult Klyvyxa

Denna klyvyxan är framtagen för att göra vedhuggning lätt och inte trötta ut dig för snabbt. Med den lätta vikten på dryga 2 kg gör att klyvyxan kan brukas i timmar utan att du blir helt utmattad. Majoriteten av de klyvyxor som säljs idag har dåliga skaft vilket gör att precisionen inte blir bra, detta gör att du ofta träffar veden fel och vedbiten klyvs snett och fel. Men när Hultafors tog fram denna klyvyxan tänkte de verkligen på allt, skaftet på denna klyvyxan är nämligen gjort av linoljebehandlad amerikans hickory, vilket gör det lätt att svinga yxan och ger en mycket bättre kontroll över vart eggen träffar vedbiten.

Denna klyvyxan är för tillfället slutsåld i Sverige men Hultafors KLY RA har liknande funktioner för halva priset

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Livstidsgaranti på yxskallen
 • Svenskt stål

Nackdelar:

 • Kan vara svår att manövrera
 • En aning tung för en del

4. Bahco SUS-2.0-800

Bahco SUS-2.0-800 passar perfekt för dig som är ute efter en kraftig yxa som kan klyva de allra tjockaste stockarna. Klyvyxan fungerar annorlunda jämfört med andra yxor då man valt att utrustad den med ett extra brett yxhuvud som ska agera som en extra kil. Skaftet är utrustat med askträ vilket är bland de bästa materialen för en yxa då askträets specialitet är flexibilitet och elastiska arbeten. Utöver askträet har Bahco även valt att sätta dit en glasfibeförstärkt kil för att öka säkerheten och bidra till en bättre precision. Priset på denna klyvyxan är otroligt lågt och många recensioner och omdömen påpekar just det, du kommer garanterat få mycket yxa för pengarna.

Med en vikt på 2660 g är denna klyvyxan inte lämplig för alla. En för tung klyvyxa som inte känns säker kan olyckor lätt ske.

Fördelar:

 • Billig
 • Brett yxhuvud
 • Glasfibeförstärkt

Nackdelar:

 • Färgen bleknar
 • Tung
 • Passar inte nybörjare

5. Bahco SUC-0.7-450

En väldigt lätthanterlig klyvyxa som är lämplig för alla att hantera. Bahco SUC-0.7-450 är en liten klyvyxa med en längd på 450mm vilket gör att den lämpar sig bäst för lätt vedhuggning eller som vandringsyxa. Klyvyxans vassa egg av smitt kolstål gör att klyvyxan håller sig vass länge under hårda förhållanden. Klyvyxan klarar av de hårda förhållanden eftersom Bahco valde att helhärda yxan till 51 HRC . Komposithandtaget gör att klyvyxan blir lätt att manövrera och för att hålla ned vikten. Utöver det är handtaget utrustat med termoplastisk elastomer vilket gör att klyvyxan kan användas i flera timmar utan att du skadar händerna, du behöver inte vara rädd för att få stora blåsor.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Lätthanterlig
 • Helhärdad
 • Glasfiberförstärkt

Nackdelar:

 • Endast för mindre ved
 • Svårt att generera mycket kraft

Bästa yxan för vedhuggning

Att klyva ved kan vara väldigt kul och rogivande om man är utrustad med rätt yxa. Många har gamla och trubbiga yxor som gör det tungt och jobbigt att klyva ved, men så måste det inte vara. Den yxan för vedhuggning som fått bäst recensioner och omdömen är Hultafors KLY RA. Denna klyvyxan passar perfekt för dig som är ute efter att hugga större stockar eller ved. Det dyra priset gör dock att många inte köper yxan utan väljer ett billigare alternativ, vilket oftast inte är det bästa. Väljer du en yxa av hög kvalité och tar hand om den kan yxan hålla en livslängd.

Bästa svenska yxan

När man använder sig av verktyg som är tillverkade och designade i sitt hemland är något alla gillar eftersom det inte är så speciellt vanligt längre. Men vilket är den bästa svenska yxan? Det finns ett flertal yxor som fått bra recensioner men Hultafors KLY RA har fått överlägset bäst och fått otroligt bra recensioner och omdömen. Priset på Hultafors yxan är dock högre än den vanliga yxan, men det får du igen av yxans höga kvalité.

Vilken klyvyxa är bäst?

Vilken klyvyxa är bäst? Det är ganska svårt att besvara eftersom det finns flera bra alternativ och det beror helt på vilket område yxan ska brukas inom. Klyvyxan som presterat bäst och håller ett lågt pris är Hultafors KLY RA. Mycket beror på att yxan nästan är hälften så billig som konkurrenternas i samma område. Många gillar dock att använda sig av mindre klyvyxor eftersom de är smidigare och lättare att hantera. Gillar du inte stora yxor är Hultafors KLY RA inte rätt alternativ för dig.

Vilken yxa ska man köpa?

Vilken yxa ska man köpa? Det beror helt på vart yxan ska brukas. Ska du hugga stora stockar eller hugga ved till karminen? Är du ute efter en lätt och smidig yxa är Fiskars Norden N12 det rätta alternativet för dig. Denna yxan kan användas för att hugga ved eller användas som en friluftsyxa.

Ska du hugga stora stockar eller behöver en kraftig yxa är Bahco SUS-2.0-800 ett bra val för dig. Denna yxan har ett tungt tjockt skaft som lätt kan klyva tjocka stockar.

Olika typer av yxor

Det finns flera olika typer av yxor ute på marknaden och det kan vara ganska svårt att veta vilken man ska köpa om man inte är insatt i området. Här nedan listas några olika yxor för att underlätta för dig när du ska välja din nästa yxa

 • Huggyxa: Huggyxan används främst föra att hugga träd eller för att klyva ved på en kubbe.
 • Handyxa: Handyxan är ganska lik huggyxan fast mindre och används för att klyva mindre vedträ, det är tänkt att man ska kunna använda yxan med bara en hand
 • Snickaryxa: Snickaryxan är ganska ovanlig och används främst för finare träarbeten. Skaftet är alltid rakt så du kan greppa yxan var som helst för att kunna utföra precisionsarbete på bästa möjliga sätt.
 • Klyvyxa: Klyvyxan är designad för att kunna hugga ved så effektivt som möjligt men även större objekt som tjocka vedstockar. Klyvyxan väger oftast mer för att kunna generera så mycket kraft som möjligt.

Skaftskydd till klyvyxan

Är det viktigt att man har skaftskydd till yxan? Det beror helt på vart yxan ska förvaras. Ska du förvara yxan stilla på en hylla eller en säker plats är det inte så speciellt viktigt att du använder sig av ett skaftskydd. Ska du däremot ha yxan i arbetsbilen där den lätt glider om kring kan det vara smart att investera i ett ordentligt skaftskydd. Är du ute efter ett bra skaftskydd till din yxa kan du hitta flera bra alternativ HÄR

Vanliga frågor vi får om klyvyxor

Sammanfattning

När man ska införskaffa sig en ny klyvyxa är det viktigt att man väljer rätt klyvyxa. Det finns flera olika storlekar på klyvyxor och det viktigaste är att man väljer en som känns rätt i handen samt är det viktigt att man känner sig trygg och säker med klyvyxan. En för tung klyvyxa kan orsaka mer skada än nytta för den oerfarna.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar