Bästa klätterselen 2024 – Jämförelse av 5 selar

Ska du införskaffa dig en ny klättersele inför klättringsäsongen? Då kan det vara bra att kolla in de bäst recenserade klättringselarna på marknaden. Att ha en bra klättringsele är otroligt viktigt eftersom det handlar främst om din säkerhet men även bekvämlighet. Du kommer att ha på dig din klättersele under flera hundratals timmar och då är det viktigt att ha på sig en bekväm och ergonomisk klättringsele.

Vilken klättersele är egentligen den bästa? Vi får denna frågan väldigt ofta och den är otroligt svår att svara på eftersom det inte finns ett rätt svar. Alla klätterselar är olika och sitter inte lika bra på alla, så vi rekommenderar att du införskaffar dig en klättersele som passar dig bra. Men vilken klättersele räknas som den bästa? Ska vi gå på recensioner och omdömen så har Airnet Harness fått bäst resultat.

Bästa klätterselarna

 1. Airnet Harness
 2. Big Gun Harness
 3. Aquila Harness
 4. Adjama Harness
 5. Ophir Fast Adjust

1. Airnet Harness

Är du ute efter en lätt och bekväm klättersele? Då är Airnet Harness det rätta valet för dig. Denna klätterselen är framtagen av den välkända klättraren Adam Ondra inför OS 2020. Adams prioritering var att göra en så lätt klättringsele som möjlig men som ändå kunde prestera på topp. Efter lanseringen av denna klättringselen blev den alltmer populär och blev den mest omtycka och bäst recenserade klätterselen på marknaden. Den goda andningsförmågan gör att du inte kommer att svettas lika mycket vilket är otroligt skönt de varma sommardagarna.

Fördelar:

 • Ergonomisk
 • Lätt
 • airNET-teknologi

Nackdelar:

 • En aning dyr

2. Big Gun Harness

En otroligt skön klättersele som passar utmärkt för både kvinnor och män är Big Gun Harness. Denna klätterselen är den ultimata big wall- och aidklättringselen eftersom den är så otroligt bekväm och du kan ha den på dig i flera timmar utan att du känner obehag. Klätterselen är av speciellt termoformad foam i midjan för att öka komforten men även för att göra det extra säkert vid ett fall. Man har även valt att utrusta klätterselen med avtagbara benöglor för att underlätta påsättningen. Utöver allt detta så är även utrustningsöglorna färgkodade varav en klarar av 12kN.

Fördelar:

 • Väldigt bekväm
 • Prisvärd
 • Passar män och kvinnor

Nackdelar:

 • Finns inte i XL

3. Aquila Harness

Är du ute efter en klättersele som lämpar sig bäst för bergsklättring? Då är Aquila Harness ett utmärkt alternativ för dig. Selen ät utrustad med ett brett midjebälte och bekväma justerbara benslingor som passar de allra mesta. Man har även valt att utrusta klätterselen med fyra slitstarka utrustningsslingor så du behöver inte oroa dig för utrymmet, med denna klätterselen kommer du garanterat få med dig allt du behöver. Själva inknytningspunkterna är tillverkade av ett slitstarkt material som är anpassat för att stå emot kraftig repfriktion.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Skön
 • Passar alla
 • Bra för bergsklättring

Nackdelar:

 • Lastspännarna kan förbättras

4. Adjama Harness

Är du ute efter en klättersele under tusen kronor? Då är denna klätterselen från Petzl ett perfekt alternativ för dig. Denna klätterselen är formade och designad efter mountaineering, trädklättring och multipitch. Klätterspelen är speciellt designade på ett sätt för att ge dig mer rörelsefrihet och bekvämlighet. Förvaringen vid klättring är väldigt viktigt därför har Petzl valt att utrusta klätterselen med fem utrustningsslingor, vilket är otroligt mycket för en klättersele i denna prisklassen. Det som är unikt med denna klätterselen är dess Endoframe-teknologi vilket gör att din vikt distribueras jämt för att öka säkerheten men även för att ge en bättre komfort känsla.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Ergonomisk
 • Endoframe-teknologi
 • Passar alla

Nackdelar:

 • Kan kännas obekväm vid framsida lår

5. Ophir Fast Adjust

Har du en stram budget men känner ändån att du vill ha en egen klättersele? Då är Ophir Fast Adjust det rätta alternativet för dig. Det är väldigt skönt att ha sin egen klättringsutrustning så man slipper låna eller hyra klättringsklubbens utrustning varje gång. Denna klättersele har mycket att erbjuda men de recensioner och omdömen klätterselen har fått har varit på grund av dess bekvämlighet och hur skön den är att använda. Klätterselen är designade för inomhusklättring och mountaineering där den alltid presterar på topp och är väldigt populär och använd. Det som är unikt med denna klätterselen är dess Fast Adjust system som tillåter dig att snabbt och enkelt kunna justera benöglorna, detta sliter normalt oerhört mycket på vanliga klätterselar men inte på denna då den är utrustad med ett speciellt patenterat skydd.

Fördelar:

 • Fast Adjust system
 • patenterat skydd
 • Prisvärd
 • Finns i flera storlekar

Nackdelar:

 • Kan kännas obekväm vid baksida lår

Mer om klätterselar

Vad är egentligen en klättersele? En klättersele är en utrustning som används vid klättring, firning eller andra roliga aktiviteter där rep används för att ge säkerhet. En klättersele är till för att säkra en person vid änden av ett rep eller vid en förankringspunkt. Att ha en bra och säker klättersele är otroligt viktigt, det är din säkerhet det handlar om. Alla de klätterselar vi rekommenderar ovan är av högsta kvalité och kommer garanterat hålla dig säker.

Bästa klätterselen för barn

Ska ditt barn börja klättra? Klättring är en otroligt bra sport för alla åldrar och det är inte bara för träningens skull, det är ofantligt kul. Men vilken klättersele är mest lämpad för barn? Den klättersele som fått bäst recensioner och omdömen från barn är Ophir Fast Adjust, den är känd för att vara otroligt bekväm och säker. Är du intresserad av denna modellen kan du läsa mer om den ovan

Bästa klätterselen för damer

Vilken klättersele är bäst för damer? Majoriteten av de klätterselar som tillverkas idag är unisex anpassade vilket betyder att den inte är anpassad efter något kön. De flesta klätterselarna passar lika bra för män som för kvinnor. Det finns dock några klätterselar som kvinnor föredrar då de inte spänner lika mycket på alla ställen. Klätterselen för kvinnor som fått bäst recensioner och omdömen är Big Gun Harness.

Bästa klätterselen för juniorer

Har du klättrat ett tag eller är du en nybörjare? Som nybörjare och junior kan det vara smart att inte lägga allt för mycket pengar på en ordentlig klättersele om du har en stram budget. Det finns flera bra klätterselar i de lägre prisklasserna som fungerar utmärkt. Klätterselen som anses vara bäst för juniorer baserat på pris och kvalité är Adjama Harness från Petzl. Är du ny till klättring kan det vara bra att känna till märket Petzl då de är väldigt kända för att tillverka klättringsutrustning av högsta kvalité.

Lämna en kommentar