Karbinhaken som är bäst i test 2024

Är du en ny eller erfaren klättrare men behöver hjälp att hitta rätt utrustning? Vilken tur att du har hittat till denna köpguide om karbinhakar. Vi har sammanfattat de karbinhakar som fått bäst recensioner och omdömen av klättrare världen över.

Behöver jag en karbinhake? Om du är en klättrare är det ett måste att ha en karbinhake, det är riskfullt och farligt att klättra utan.

Men vilken karbinhake är egentlig den bästa? Den frågan är väldigt svår att svara på då det inte finns ett rätt svar. Alla klättrare har olika åsikter och preferenser på vad som räknas som bra klättringsutrustning. Ska vi gå på recensioner och omdömen så har Petzl Omni Triact fått bäst recensioner. Petzl är kända för att tillverka klättringsutrustning av högsta kvalité så det är antagligen inget förvånande.

Bästa karbinhakarna

 1. Petzl Omni Triact
 2. Gridlock Screwgate
 3. Am’D Ball-Lock
 4. Vertigo Wire-Lock
 5. Am’D Screw-lock

1. Petzl Omni Triact

Är du ute efter en av de kraftigaste karbinhakarna på marknaden? Då är Petzl Omni Triact ett perfekt alternativ för dig. Denna karbinhaken är tillverkad av oerhört starkt stål och klarar av en brottstyrka upp till 20kN vilket är väldigt mycket. Karbinhaken är utformad som en halvcirkel för att klara av trepunktsbelastningen ännu bättre. Karbinhaken behövs inte användas endast för klättring utan fungerar för industriellt bruk också på grund av dess råa styrka. Petzl har valt att använda sig av Triact system för att göra låset ännu säkrare och göra så du kan manövrera karbinen med en hand.

Fördelar:

 • Hög kvalité
 • Flera bruksområden
 • Trepunktsbelastning

Nackdelar:

 • Dyr

2. Gridlock Screwgate

Gridlock Screwgate är en oerhört lättanvänd karbinhake som är designade och utformad för säkring eftersom dess design gör att den inte kan rotera. Om en karbinhake inte kan rotera så minskar man chansen för farliga belastningar och du kan känna dig extra trygg. Karbinhakens låsfunktion gör det lätt för dig att öppna och stänga med en hand, vilket är oerhört skönt och smidigt för klättrare som klättrar i flera timmar. Den grova brottarstyrkan på hela 22kN gör att karbinhaken kan användas till lite allt möjligt, till och med industriellt bruk.

Fördelar:

 • 22kN
 • Kan ej rotera
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • En aning svår att manövrera

3. Am’D Ball-Lock

Är du ute efter en smidig karbinhake som kommer att ta dig till punkt a till b? Då kan det vara bra kolla in Am’D Ball-Lock. Denna karbinhaken är en av de mest använda i Sverige både inom inomhusklättring och utomhusklättring. Varför har den blivit så populär? Mycket beror på att den är lätt att hantera och priset svider inte i plånboken. Anledningen till att den är lätt att hantera är dess D-form som gör den lätt att hålla i till och med med handskar.

Fördelar:

 • Billig
 • Hög kvalité
 • Lätt att hantera

Nackdelar:

 • Låset kan förbättras

4. Vertigo Wire-Lock

Vertigo Wire-lock är framtagen för att kunna hantera Feratta slingor på bästa möjliga sätt. På grund av dess ergonomiska design har karbinhaken blivit oerhört populär och använd inom flera olika klättringsområden. Det automatiserade låssystemet gör det lätt för dig passera flera infästningspunkter utan problem. Utöver detta så karbinhaken utrustad med en WIRE-LOCK system vilket ökar livslängden och bidrar till en ökad säkerhet.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • WIRE-LOCK
 • Automatlåsande system

Nackdelar:

 • Liten

5. Am’D Screw-lock

Denna simpla karbinhaken är perfekt för dig som är ute efter en lätthanterad karbinhake som aldrig kommer att svika dig. Just denna karbinhaken är D-formad för att ge dig en bättre trygghet men det underlättar även på- och avsättning av karbinhaken. Am’D Screw-lock är en av de kraftigaste karbinhakarna som Petzl har designat. Karbinhaken är utrustad med Petzl’s egna Keylock System vilket är en av de starkaste låssystem i världen när det kommer till karbinhakar. Deras låssystem gör att karbinhaken inte ska fastna i slingor eller någon form av utrustning du har med dig. Det som är otroligt unikt med denna karbinhaken är dess röda indikator som visar när karbinen inte är låst.

Fördelar:

 • Billig
 • Hög kvalité
 • Röd indikator
 • Petzl Keylock System

Nackdelar:

 • Liten

Mer om karbinhakar

En karbinhake är ungefär en metallring med en fjädrande stängningsfunktion. Karbinhakar används till allt möjligt tillexempel att fästa nycklar, vattenflaskor eller andra föremål. Men de karbinhakar denna guide syftar på är karbinhakar för klättring vilket skiljer sig lite åt. Karbinhakar för klättring är mycket starkare och har en annan typ av låsfunktion. Karbinhakar för klättring är alltid utrustade med en låsfunktion så den inte ska råkas öppna vid fel tillfälle, de är oftast gjorda av starkare och bättre metall än vanliga karbinhakar. Klättring är en sport där inget får gå fel, så all utrustning måste vara av högsta kvalité.

Bästa karbinhaken för klättring

Men vilken karbinhake är bäst för klättring? Denna fråga är väldigt svår att besvara då det inte finns ett bra svar. Alla klättrare har olika åsikter och föredrar vissa märken över andra. Ska vi gå på recensioner och omdömen så har en karbinhaken från Petzl fått ofantligt bra recensioner. Vi pratar såklart om den välanvända karbinhaken Petzl Omni Triact.

Lämna en kommentar