Bästa flätlinan – Jämförande test av 5 flätlinor [Bäst i Test 2024]

Ska du byta fiskelina på din fiskerulle? Då kan det vara bra att veta om vilka flätlinor som har fått bäst recensioner och omdömen. Att använda rätt flätlina är otroligt viktigt för att lyckas med ditt fiske och för att undvika trassel. Är din fiskerulle utrustad med fel fiskelina är det lätt att trassel uppstår vilket är oerhört jobbigt när man är ute på vattnet.

Vilken flätlina är den bästa? För att svara på detta måste vi först gå igenom vad en bra flätlina är. Det finns otroligt många dåliga flätlinor ute på marknaden som förstör både ditt spö och din fiskerulle. Hur? Jo eftersom många av de billigare flätlinorna som säljs är inte tvinnade på rätt sätt och är grova vilket sliter otroligt mycket på dina spööglor och på din rulle. En bra flätlina är otroligt slät och fin och väldigt stum, dessa linorna hittar du oftast hos sportfiskebutiker. Alla de flätlinor vi rekommenderar nedan är av högsta kvalité och kommer inte att förstöra din utrustning.

Bästa flätlinorna

 1. Spiderwire Smooth
 2. Berkley Fireline
 3. Berkley Fireline Fused
 4. Berkley FireLine Flame
 5. Berkley FireLine Smoke

1. Spiderwire Smooth

Spiderwire Smooth är en av de bästa flätlinorna som finns på marknaden. Denna 12 fibriga flätlinan är uppbyggd av 12 stycken tunna kevlartrådar som är sammantvinnade för att öka styrkan och ge linan en bättre precision. Denna linan är inte endast den linan som fått bäst recensioner utan den har till och med vunnit priset bästa flätlinan 2016 och placerat sig högt upp på listan sedan dess. Trotts att den inte vunnit varje år har recensionerna och omdömena ökat för varje år som gått. En perfekt flätlina för den seriösa fiskaren.

Fördelar:

 • Bästa flätlinan
 • Prisvärd
 • Håller långe

Nackdelar:

 • Färgen blir sämre med tiden

2. Berkley Fireline

Denna flätlinan är framtagen av fiskelegendaren Claes ”Svartzonker” Claesson. Claes kände att det saknades stark flätlina på den svenska marknaden och bestämde sig för att ta fram en flätlina som aldrig ska gå sönder, vilket han lyckats otroligt bra med. Denna flätlinan är otroligt stark och klarar nästan alla utmaningarna och lämpar sig bäst efter jerkfiske efter gädda. Om du är en gäddfiskare rekommenderar vi att du väljer 0,35mm linan eftersom den är bäst för gäddfiske. 0,35mm linan klarar hela 58,1kg vilket är otroligt mycket för en flätlina i denna kalibern

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Otroligt stark
 • Utmärkt för tungt gäddfiske

Nackdelar:

 • Inte lika bra i de tunna dimensionerna

3. Fireline Fused

Är du en gädd eller gösfiskare? Med denna flätlinan spelar det ingen roll, den fungerar utmärkt för båda. Denna 8 fibriga flätlinan är otroligt bra för predatorfiske då du känner varenda minsta detalj som händer kring betet. Du kommer att känna om betet nuddar ett löv eller sten, den är otroligt känslig vilket gör att du lättare kan landa fiskar. De gamla fireline linorna var kända för att vara otroligt bra, men denna är ännu bättre.

Fördelar:

 • Bra känslighet
 • Väldigt hållbar
 • Bra för predatorfiske

Nackdelar:

 • 8 fibrig

4. FireLine Flame

Det har blivit allt mer populärt att fiska med ljusa färger. Mycket beror på att du ser linan mycket bättre vilket kan underlätta om du fiskar med flera i båten. Är man flera personer i båten händer det lätt att linorna trasslar in sig vilket du undviker helt med denna flätlinan. Skrämmer det inte fisken? Många tror att färgad flätlina skrämmer fisken vilket inte stämmer.

Fireline är kända för att tillverka flätlina som alltid ska prestera på topp och leverera goda resultat.

Fördelar:

 • Lätt att hantera
 • Du ser linan i vattnet
 • Färgen håller länge
 • Hållbar
 • Billig

Nackdelar:

 • Linan är känslig mot vassa stenar

5. FireLine Smoke

Gillar du inte att spendera pengar på flätlinor? Då kan det vara ett smart val att kolla in flätlinan FireLine Smoke. Denna flätlinan är en av de äldsta flätlinorna i världen, den introducerades till fiskevärlden redan 1996 vilket är otroligt tidigt. Fireline vinner priset fortfarande på grund av dess hållbarhet och precision linan ger. Denna tjocka flätlinan på hela 0,39mm är en av de bästa flätlinorna på marknaden och används främst av gädd och gösfiskare där den fått väldigt bra recensioner och omdömen.

Fördelar:

 • Billig
 • Hållbar lina
 • Lätt att hantera
 • Bra draghållfasthet

Nackdelar:

 • Färgen kan blekna bort

Mer om flätlinor

Flätlinan har blivit alltmer populär de senaste åren, men varför har det blivit så? Mycket beror på att flätlina inte är töjbar vilket resulterar i att du känner bättre kontakt med betet. Att ha bra kontakt med betet är otroligt viktigt när man fiskar till exempel gädda eller abborre.

Vad är en flätlina gjord av?

En flätlina är gjord av tunt flätad kevlartråd

Är skrikig flätlina dåligt?

Skrikiga flätlinor kommer inte att påverka ditt fiske. Att skrikiga flätlinor skrämmer fisken är endast en myt!

Är flätlina bättre än nylonlina?

Att flätlina skulle vara bättre är nylonlina är endast en myt. Flätlinor och nylonlinor är två olika typer av fiskelinor som används för olika typer av fiske

Bästa flätlinan på bulk

Är du trött på att köpa små förpackningar av fiskelina? Då kan det vara ett smart alternativ att köpa fiskelina på bulk. Att köpa fiskelina på bulk är ett väldigt bra sätt att spara in pengar på, om du är en seriös sportfiskare. Att köpa fiskelina på bulk är väldigt ekonomiskt och är i vissa fall upp till tre gånger billigare.

Bästa flätlinan för gädda

Vilken flätlina är bäst till gädda? Den fiskelinan som fått bäst recensioner och omdömen från sportfiskare är Spiderwire Smooth. Denna fiskelinan har blivit väldigt omtalad och omtyckt speciellt av gäddfiskare på grund av känslan linan ger. Du kommer att känna kontakt med betet på ett otroligt sätt som du inte känt förut. Vi rekommenderar att du använder dig av 0,33mm linan eftersom den är mest optimal för gäddfiske.

Bästa flätlinan till haspelrulle

När man köper fiskelina till haspelrulle är det viktigt att tänka på hur tjock linan ska vara. Ett fel många nybörjare gör när de ska köpa fiskelina är att de köper en alldeles för tjock lina som rullen inte klarar av att hantera. Läs noga innan du köper lina, det kan bli ett dyrt fel. Men vilken flätlina är bäst till haspelrulle? Den flätlina som fått bäst recensioner är Spiderwire Smooth. Spiderwire Smooth finns i flera olika storlekar och passar utmärkt för både haspelrullar och multirullar, denna fiskelinan har blivit väldigt omtalad av kända sportfiskeprofiler och vanliga sportfiskare.

Author

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar