Som konsument är du i de flesta fall skyddad mot dåliga produkter eller oärliga företag. För att du som konsument ska kunna ta del av dina rättigheter, är det såklart viktigt att veta vilka du har. I denna guiden om rättigheter som konsument kan du ta del av de allra viktigaste rättigheterna att ha koll på.
Har du upplevt att ett företag inte följer konsumentköplagen kan du anmäla det till konsumentverket. Anmälan till konsumentverket gäller för varor, tjänster och företag. Vill du veta mer om hur en anmälan går till eller när man ska anmäla kan du hitta det på Anmäl Till Konsumentverket.
Kortfattat
- Öppet köp: Ångra ett köp inom en viss tid: Ingen lag.
- Bytesrätt: Byta eller lämna tillbaka en köpt vara: Ingen lag.
- Garanti: Att produkten ska fungera under hela garantitiden: Ingen lag. Tänk på att garanti och reklamationsrätten inte är samma sak.
- Reklamationsrätten: Innebär att du har rätt till att reklamera varan i minst tre år, om det finns ett ursprungligt fel, exempelvis fabrikationsfel.
- Ångerätt: Om varan är köpt via tjänster på distans, exempel internet, hembesök eller telefonförsäljning har du alltid rätt till 14 dagars ångerätt inom Sverige.
- Felaktig vara: Om varan du köpt är fel har du rätt till omleverans, avhjälpande, prisavdrag och du har även rätt till att häva köpet.
- Hur ARN fungerar: Detaljerad kortfattning om hur reklamationsnämnden (ARN) fungerar. Beslut ifrån ARN är ingen rättslig sanktion utan en rekommendation om hur tvisten ska lösas.
Öppet köp
Öppet köp innebär att du kan ångra ett köp inom en viss tid och få pengarna tillbaka. De flesta företagen erbjuder öppet köp, men det är ingen lag. Därför är det extra viktigt att du frågar butiken/säljaren om de erbjuder öppet köp.
Bytesrätt
Bytesrätt innebär att du kan lämna tillbaka en vara som du köpt och välja en annan istället, hittar du ingen vara erbjuds ibland ett tillgodokvitto. Bytesrätt och öppet köp har blivit en vana för de flesta men det är ingen lag.
Garanti
Garanti erbjuds idag av de allra flesta företag, men hur fungerar garantin? När ett företag erbjuder garanti innebär det att varan eller tjänster ska fungera under hela garantitiden. Det är upp till företaget om de vill erbjuda garanti, det är ingen lag. Tänk på att garanti och reklamationsrätten inte är samma sak. Garanti är frivilligt för företag att lämna medans reklamationsrätten alltid gäller i minst tre år. Reklamationsrätten innebär att du har rätt till att reklamera en vara eller tjänst i minst tre år, om det finns ett ursprungligt fel exempelvis fabrikationsfel.
När gäller inte garantin? Om du har ansvarat felet på varan eller tjänsten gäller inte garantin. Följer du inte serviceanvisningarna eller skötsel av varan räknas det som ditt fel.
Ångerätt
Om varan är köpt via tjänster på distans, det vill säga internet, hembesök eller telefonförsäljning har du alltid rätt till 14 dagars ångerätt inom Sverige. Om varan är köpt inom EU har du rätt till minst 7 dagars ångerätt. Tänk på att ångerätten inte gäller när du köper något i en butik.
Felaktig vara
Om varan du köpt visar sig vara fel har du rätt att kräva omleverans, avhjälpande eller prisavdrag, du har även rätt att häva köpet. Vid en felaktig vara har du rätten att hålla inne betalningen som säkerhet för de krav du ställt till företaget.
Hur fungerar ARN?
Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en statligt myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. ARN rekommenderar endast hur tvisten ska ska lösas, de agerar som en domstol. Ett beslut ifrån ARN har ingen rättslig sanktion, men de flesta företagen tenderar att följa beslutet. Om företaget mot all förmodan inte följer ARNs beslut kan de hamna på deras svartalista, vilket påverkar deras verksamhet negativt. ARNs svartalista hjälper inte ditt fall personligen, men det kan hindra framtida kunder att vända sig mot företaget. Ifall tvisten mellan dig och företag är tillräckligt stor kan du skicka en ansökan till domstolen. Vi rekommenderar dock att du kontaktar en jurist som kan avgöra om ärendet är värt att driva.
Djupdyka om rättigheter som konsument
Som konsument har du många rättigheter för att skydda dig själv för både oseriösa företag och dåliga produkter. I denna guiden om rättigheter som konsument har vi bara tagit upp de vanligaste rättigheterna den gemene mannen kan tänkas behöva. Är du intresserad av att djupdyka om rättigheter som konsument på egen hand? De sidor vi rekommenderar nedan innehåller alla lagar och regler kring rättigheter som konsument.
- Konsumentverket
- Hallå konsument (Konsumentverkets egna)
- Internet stiftelsen
- Verksamt