Bästa vägguttaget – Hitta den rätta designen för ditt hem [Bäst i Test 2024]

Vägguttag används för att kunna ge ut ström till inkopplade apparater såsom dator, kyl, frys eller fläkt etc.

Är det dags att bytta ut det elektriska där hemma? Då kan det vara smart att veta vilka vägguttag som fått de bästa recensionerna och omdömena på marknaden. Att hitta rätt vägguttag är otroligt viktigt för att både ge ditt hem ett bra utseende men det allra viktigaste är säkerheten. Det säljs otroligt många vägguttag varje år i Sverige som inte håller de svenska säkerhetskraven vilket är otroligt farligt och kan i vissa fall leda till olyckor. Alla de vägguttagen vi rekommenderar nedan är godkända av elsäkerhetsverket.

Men vilket vägguttag är egentligen det bästa? Det är otroligt svårt att svara på eftersom alla elektriker har olika åsikter och referenser på vad ett bra vägguttag är. Många vill ha det billigaste vägguttagen för att öka vinsten vilket inte alltid är det bästa. Ska vi gå på recensioner och omdömen från elektrikerna så har Schneider Exxact fått bäst resultat.

Bästa vägguttagen

 1. Schneider Exxact
 2. Elko RS
 3. Schneider Primo
 4. ABB Infällt
 5. Gelia Connect

1. Schneider Exxact

Schneider är kända för att tillverka elmaterial av högsta kvalité. Detta uttaget som är av modellen Exxact är det populäraste vägguttaget i Sverige och har blivit en standard att installera i de svenska hemmen. Vägguttaget är jordat och har en skruvanslutning vilket vi anser är en aning säkrare. Skruvanslutningar tenderar att vara mer säkra och håller i snitt längre än snabbanslutningar där man trycker in kabeln så sitter den fast automatiskt. Vi rekommenderar att man monterar vägguttaget i en apparatdosa med c/c 60mm. Det fungerar även att montera vägguttaget i en utvändig dosa på 22mm.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Hög kvalité
 • Gulnar ej

Nackdelar:

 • Prisskillnad mellan snabb- och skruvasnlutningar

2. Elko RS

Ska du installera flera vägguttag? Då kan det vara smart att välja Elko RS eftersom de går otroligt snabbt att installera. Vägguttaget har snabbanslutningar vilket är att du endast trycker in kabeln istället för att skruva fast den, detta är otroligt skönt att ha om man ska installera ett flertal vägguttag. Uttaget är utrustad med en speciell sockel vilket gör vägguttaget mer funktionell och mer användarvänlig. Ett vanligt problem när man använder sig av snabbanslutningar är att FK är otroligt svårt att trycka in, men inte med detta vägguttaget. Detta vägguttaget har speciella snabbasnlutningar som tillåter dig att använda både FK och EK.

Fördelar:

 • Billig
 • Bra kvalité
 • Både FK och EK

Nackdelar:

 • Inte samma plastkvalité som modellen ovan

3. Schneider Primo

Att inte använda sig av jord är ganska dumt men i vissa fall måste man använda ojordade vägguttag. Har du inte jord i din lägenhet eller hus får du inte installera jordade vägguttag, det är vilseledande. Du måste alltså installera ojordade vägguttag. Utbudet på ojordade vägguttag är stort och det är inte lätt att hitta rätt. Detta vägguttaget från Schneider är av samma kvalité och material som modellen ovan bara att den saknar jord. Detta vägguttaget är utrustad med snabbanslutningar vilket är skönare att installera och det går otroligt mycket snabbare om man ska installera flera stycken.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Bra material
 • Sitter bra mot väggen

Nackdelar:

 • Ingen jord

4. ABB Infällt

Är du ute efter ett mer retrovägguttag? Då kan det vara smart att kolla in detta vägguttaget från ABB. Vägguttaget är för infällda installationer och passar utmärkt både för gamla hus som nya. Materialet är 100% halogenfri polykarbonat, vilket är otroligt viktigt att ha om en brand skulle uppstå. Halogen är otroligt giftigt och kan i vissa fall leda till hemska olyckor. Vägguttaget är utrustad med snabbanslutningar vilket gör arbetet mycket lättare, du kör endast in kopparkabeln i snabbanslutningen. Inget skruvandes kommer att behövas.

Fördelar:

 • Retro
 • Prisvärd
 • Snabbanslutning

Nackdelar:

 • Finns ej som ojordat

5. Gelia Connect

Är du ute efter ett billigt vägguttag? Då är Gelia Connect ett bra val för dig. Vägguttaget är petskyddat vilket är oerhört viktigt om du har lekande småbarn i hemmet. Utöver det så är vägguttaget otroligt lätt att installera eftersom vägguttaget är utrustat med både fästklor och skruvklämmor vilket underlättar arbetet enormt och vägguttaget kommer sitta jämt och fint på väggen. Fästklorna används främst om du ska installera vägguttaget i äldre installationer men det går såklart att använda i nya.

Fördelar:

 • Billig
 • Fästklor
 • Jordat

Nackdelar:

 • Inte den bästa plastkvalitén

Bästa vägguttaget utomhus

Ska du placera ett vägguttag utomhus? Då är det viktigt att använda ett vägguttag som klarar både regn och sol bra. Ett vägguttag av låg kvalité tenderar att gulna och smula sönder, medans ett vägguttag av hög kvalité kan hålla i flera år utan att det ser gammalt ut. Det vägguttag som fått bäst recensioner från elektrikerna i Sverige är Gelia Connect.

Bästa priset på vägguttag

Ska du köpa flera vägguttag? Då kan det vara smart att jämföra priserna för att hitta det bästa och billigaste vägguttagen. Ska man köpa flera vägguttag blir det snabbt dyrt vilket är något man vill undvika när man ska renovera. Men vart hittar jag de bästa vägguttagen till det bästa priset? Enligt marknadsstatistiken så har Proffsmagasinet bäst pris.

Ska man köpa vägguttag i bulk?

Ska du renovera ditt hus eller driver du en elfirma? Då kan det vara ett smart alternativ att börja köpa in vägguttag i bulk för att få ner priset. Men vart hittar jag bra vägguttag att köpa i bulk? Det är inte många elgrossister som erbjuder att sälja vägguttag i bulk för att få ner priset, men det finns några undantag. Elgrossisten Proffsmagasinet har oerhört bra erbjudanden på vägguttag i bulk.

Vart hittar man bra vägguttag?

Att hitta de rätta vägguttagen är viktigt för att ditt projekt ska bli så lyckat som möjligt. Köper man fel vägguttag är det sannolikt att det kommer att uppstå fel i framtiden eller så kommer anläggningen helt enkelt inte starta. Men vart kan man hitta bra vägguttag? Vi rekommenderar att man köper vägguttag hos Proffsmagasinet eftersom de har oerhört bra priser och hjälpsam kundsupport.

Har du svårt att hitta rätt eltillbehör eller verktyg? Vilken tur att du har hittat till en av Webbkollens köpguider. Vi har sammanfattat ett flertal olika eltillbehör för att hjälpa dig på traven. Vårt mål är att hjälpa alla hantverkare och hemmafixare att hitta rätt utrustning till rätt pris.

blogglista.se

Lämna en kommentar