Bästa strömbrytaren [Bäst i Test 2024]

Ska du byta ut en strömbrytare? Då kan det vara smart att veta vilka strömbrytare som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden. Att hitta rätt strömbrytare för ditt hem är viktigt för att både ge ditt hem ett bra utseende men det viktigaste är säkerheten. Det blir alltmer vanligt att köpa så billigt elmaterial som möjligt, vilket oftast inte är det smartaste valet. Fel elmaterial kan orsaka hemska olyckor och i vissa fall döden.

Alla strömbrytare som länkas nedan är EU-godkända

Men vilken strömbrytare har fått bäst recensioner och omdömen? Alla elektriker har egna preferenser om vad bra elmaterial innebär. Många vill ha så billigt som möjligt så länge det är EU-godkänt, vilket oftast inte är det bästa. Den strömbrytare som fått bäst recensioner och omdömen på marknaden är Schneider Exxact.

Bästa strömbrytarna

 1. Schneider Exxact
 2. Elko Strömbrytare
 3. Hager Strömbrytare
 4. ABB Strömbrytare
 5. Gelia Connect

1. Schneider Exxact

Schneider Exxact är det mest använda elmaterialet i Sverige. Mycket beror på att Schneider tillverkar elmaterial av högsta kvalite men håller fortfarande ett rimligt pris. Detta vägguttaget är en 1-polig trappströmbrytare med en snabbanslutning. Snabbanslutningen gör att du kan installera strömbrytaren oerhört snabbt och smidigt, passar utmärkt för dig som ska installera flera strömbrytare. Det blir snabbt tröttsamt att skruva fast varje anslutning för hand. Tänk på att denna strömbrytaren är för infällt montage och inte utfällt.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Hög kvalite
 • snabbanslutning

Nackdelar:

 • Ramen kan ha bättre böjning

2. Elko Strömbrytare

Är du ute efter en smidig strömbrytare som placerar sig jämt längs väggen? Då är Denna strömbrytaren från Elko det rätta alternativet för dig. Ramen gör att strömbrytaren smälter in i väggen och blir lite osynlig, detta beror på ramens böjning. Strömbrytaren har en höjd på 82mm och en bredd på 84mm vilket är en standard för strömbrytare. Vid infälld montering kan det vara bra att komplettera strömbrytaren med en tätningdamask

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Sitter bra längs väggen
 • Håller färgen bra

Nackdelar:

 • Mellanrum mellan tryckknapparna

3. Hager Strömbrytare

Hager är kända för att tillverka elmaterial av högsta kvalitet. Denna strömbrytaren är gjord av högkvalitativ plast som håller i flera år innan den börjar gulna. Strömbrytaren är även utrustad med snabbanslutningar vilket underlättar enormt mycket om du ska installera ett flertal strömbrytare. Utöver detta så är strömbrytaren utrustad med klor vilket gör att strömbrytaren kommer att sitta fast och stabilt på väggen. Strömbrytaren är designad för infälld installation men du kan installera den utvändigt om du använder dig av en förhöjningsram.

Fördelar:

 • Hög kvalitet
 • Prisvärd
 • Lätt att installera
 • Passar alla hem

Nackdelar:

 • Dyr

4. ABB Strömbrytare

Är du ute efter en strömbrytare som är en kombination av retro och modern? Då är denna strömbrytaren från ABB det rätta valet för dig. Strömbrytaren har en IP-klass på 20 så vi rekommenderar att strömbrytaren endast installeras inomhus. Strömbrytaren är självklart halogen- och polykarbonatfri. För att underlätta installationen har ABB även valt att använda sig av snabbanslutningar. Utöver detta så har strömbrytaren både en fjädersattfast vippa och en ram.

Fördelar:

 • Billig
 • Hög kvalitet
 • Passar alla hem

Nackdelar:

 • Gap mellan tryckknapparna

5. Gelia Connect

Har du en strambudget? Då kan det vara smart att kolla in strömbrytaren Gelia Connect. Denna strömbrytaren är självklart EU-godkänd så du behöver inte oroa dig över strömbrytarens säkerhet. Strömbrytaren är utrustad med både en impulsfjäder och fästklor vilket är unikt för en strömbrytare i denna prisklassen. Gelia kom fram med konceptet Connect för att göra det lätt för alla att installera deras produkter så snabbt som möjligt. Passar utmärkt för både elektriker och hemmafixare.

Fördelar:

 • Billig
 • Bra kvalitet
 • Lätt att installera

Nackdelar:

 • Dålig plast

Mer om strömbrytare

Strömbrytare eller strömställare är en komponent som främst används för att tända och släcka lampor eller andra elektriska föremål. En strömbrytare fungerar på det sätt att när du slår på själva strömbrytaren låter den spänningen passera fram. Slår du däremot av strömbrytaren bryter du kontakten mellan olika metallbitar som gör att spänningen inte kan passera förbi.

Bästa retroströmbrytaren

Att välja retroströmbrytare blir allt vanligare i Sverige. Men vilken retroströmbrytare är egentligen bäst? Ska man gå på recensioner och omdömen har Schneider Renova fått bäst resultat. Schneider Renova är känt för att bibehålla sin färg i flera år och är otroligt slitstark, vilket är bra att ha om man har lekande barn i huset. Schneider Renova är en dimmer vilket gör att du kan ändra hur mycket lamporna kan lysa.

Bästa strömbrytaren utomhus

Ska du installera en strömbrytare utomhus? Då är det viktigt att välja en strömbrytare som kan klara av utomhusklimatet. Det viktigaste är att välja en strömbrytare som är EU-märkt och har en IP-klass över IP23. Vi rekommenderar dock att du använder dig av strömbrytare utomhus som har en IP-klassning över 65 för bästa möjliga resultat. Men vilken strömbrytare är bäst för utomhusbruk? Schneider Aqua Stark har fått otroligt bra recensioner från elektrikerna i Sverige.

Lämna en kommentar