Bästa städvagnen [Bäst i Test 2023]

Städvagnar används i regel vid lokalvård och rengöring av större ytor. Vagnarna har olika upphängningsmöjligheter, avlastningsytor, krokar, spann och en hel del annat som gör att städningen blir lättare och mer effektiv att utföra. De flesta städvagnar har en hållare för till exempel sopsäckar där skräp kan slängas. Det skapar en bättre och säkrare arbetsmiljö där lokalvårdaren eller städaren slipper bära på tunga, kanske läckande, säckar. Städvagnen är, kort sagt, en vagn där allt material för lokalvård och städning samlas. Vagnen dras runt i lokalerna och städaren har nära till allt under hela arbetspasset.

Vad skiljer olika städvagnar åt?

Städvagnar kan se lite olika ut. Här tar vi upp de saker som ofta skiljer modellerna åt. Den kanske första saken man lägger märke till är att vagnarna är olika stora. Vissa städvagnar är försedda med flera hinkar, hyllor och många sopsäckshållare. Andra är mer lämpade för hushåll eller mindre lokaler. Vagnarna kan också vara utrustade med till exempel moppress för de områden där golven ofta behöver våttorkas.

Städvagnarna kan också vara olika när det kommer till hjul. Några har bara ett bromsat hjul, medan andra har bromsar på alla fyra hjulen. Vilken variant av städvagn som bör väljas har alltså att göra med var det ska städas, samt på hur smutsigt det brukar vara. Här tar vi upp de bästa städvagnarna

Bästa städvagnarna

 1. Städvagn Trapp
 2. Städvagn liten
 3. Activa Städvagn
 4. Städvagn Piccolino
 5. Activa Metodvagn

1. Städvagn Trapp

Städvagn Trapp är en liten och smidig städvagn med måtten 114 x 67 x 118 cm. Den är försedd med tre stängbara backar om 25 liter vardera som passar utmärkt för förvaring av trasor, små flaskor, rena moppar eller liknande. Vagnen har två tvättpåsar med tvättnät vilket är bra för smutsiga moppar och trasor. Något vi också gillar är de två trådkorgarna för rengöringsmedel, pappersrullar och annat som behöver förvaras lättåtkomligt. En stor bonus är den handmanövrerade bromsen och att det finns tröskelklättrare inbyggt i vagnen som underlättar enormt vid transport. Då höjden är begränsad i backarna med lock blir det dock svårt att få med höga eller stora flaskor med rengöringsmedel.

Fördelar:

 • Vagnen går att köra nedför mindre trappor
 • Stabil vagn
 • Praktiskt med två tvättsäckar
 • Vagnen har flaskhållare

Nackdelar:

 • Ingen moppress
 • Något svårt att få med större flaskor rengöringsmedel
 • Svårt att få i saker i sopsäcken när moppstativ eller sopset hänger i vägen

2. Städvagn liten

Städvagn liten är, precis som namnet antyder, en mindre men praktisk städvagn. Den har måtten 96 x 59 x 108 cm och rymmer en hel del städsaker. Vagnen passar bra i de flesta miljöer och är försedd med smart utrustning. Bland annat finns två backar på 25 liter som har snäpplock, två tvättpåsar, två långkorgar samt två större trådkorgar. För den som vill går det också att byta ut trådkorgarna med ytterligare två 25 liters backar. Vagnen har även en flaskhållare och det medföljer en skrivplatta. Mycket städutrustning ryms på vagnen och den har ett bra pris. Vagnen blir dock lätt framtung eftersom både säckhållare och tvättsäckar sitter där. Dessutom fästs moppstativ längst fram på vagnen vilket ibland kan göra det svårt att nå säcken i säckhållaren. En nackdel är också att bromsen inte går att kontrollera med handen.

Fördelar:

 • Reglerbart handtag
 • Tröskelklättrare

Nackdelar:

 • Små hjul
 • Endast ett hjul är bromsbart.

3. Activa Städvagn

Activa Städvagn kompakt + är just en kompakt städvagn för den mindre arbetsplatsen. Den har måtten 71x63x92 cm och rymmer en hel del utrustning. Vi gillar att den här städvagnen är väldigt stabil och eftersom tvättsäcken sitter på ena sidan av vagnen, och sopsäckshållaren på andra blir vagnen inte framtung eller instabil på grund av sin last. Vi tycker också om att vagnen har väldigt mjuka handtag som också är reglerbara.
Vagnen har en röd tvättpåse som tack vare den effektiva fastsättningen alltid håller sig öppen vilket underlättar iläggning av torra eller blöta trasor. Det finns två smarta hållare för sopset eller moppstativ, och vagnen har flera krokar som kan användas för upphängning av torra trasor, borstar eller annat. En nackdel är docka att det endast finns en trådkorg för förvaring.

Fördelar:

 • Lagom stor hink för vatten
 • Stor trådkorg
 • Bra placering av utrustning
 • Flera krokar

Nackdelar:

 • Något begränsad förvaringsplats för torra trasor, moppar och rengöringsmedel
 • Bara broms på ett hjul

4. Städvagn Piccolino

Hygienteknik Städvagn Piccolino med måtten 930x540x1080mm är en stabil men liten städvagn. För dig som inte behöver massor med utrustning är det här ett utomordentligt val. Vi gillar att vagnen är lätt att montera, att styret är reglerbart och att vagnen har lättrullade hjul. I styret finns plats för två moppstativ eller sopset, och dessutom ryms en 6-litershink med lock för vatten eller annat. Det finns en mindre tvättpåse för smutsiga moppar eller trasor samt två trådkorgar och en hållare för sopsäck. Vi tycker att det är extra smidigt med flipplocket på hinken eftersom det blir lätt att väta både moppar och trasor utan att vatten spills ut. De rejäla trådkorgarna ger också utrymme för både torkpapper, torra trasor och annat städmaterial.

Vagnen har dock något små hjul och kan upplevas som svår att få över trösklar då den inte har någon inbyggd tröskelklättrare.

Fördelar:

 • Vagnen är svensktillverkad
 • Lättmanövrerad

Nackdelar:

 • För stora ytor är vagnen för liten
 • Små hjul
 • Något svårsvängd

5. Activa Metodvagn

Activa Städvagn Metodvagn är en stor och rejäl städvagn. Med måtten 1155x680x1120 mm rymmer den väldigt mycket utrustning. Vagnen är enormt lätt att montera och samtidigt är den stabil att använda. Vagnen blir inte tung att köra, och även fullastad tar den sig fram även över högre trösklar med de lite kraftigare hjulen. De reglerbara handtagen i mjukt material gör att alla kan köra vagnen.

Städvagnens utrustning består av två hinkar med lock. Vardera hink rymmer sex liter. Det finns också en stor och en liten moppbox för moppar. De båda har lock. Vagnen har två rejäla tvättpåsar som hålls öppna tack vare den praktiska monteringen. Säckarna läcker inte även om de fylls med våta trasor. Förutom det finns flera trådkorgar i olika storlek, effektiva krokar, säckhållare för sopsäckar och en hållare avsedd för mindre plastpåsar som används i sophinkar till exempel.

Fördelar:

 • Rejäl vagn för stora städytor
 • Bra utrustning

Nackdelar:

 • Något svårsvängd vagn

Mer om städvagnar

Vi presenterar i den här artikeln våra favoriter när det kommer till städvagnar. En städvagn underlättar städningen enormt när större fastigheter eller företagslokaler ska rengöras. Med en städvagn kan personalen ta med sig allt som behövs direkt, de behöver inte gå fram och tillbaka till ett städskåp för att hämta utrustning. Städvagnen är också praktisk eftersom skräp från soptunnor med mera kan tömmas direkt i säcken som hänger på vagnens säckhållare.

En annan fördel med städvagnar är att de kan anpassas precis efter den aktuella platsen som ska städas. Olika hinkar, korgar, hållare, krokar med mera kan monteras dit eller tas bort beroende på vad som behöver få plats. Eftersom vagnar finns med olika typer av hjul kan de också användas på olika golv eller ytor.

Alla de städvagnar vi tagit upp i vår artikel är flexibla och relativt stabila. De går enkelt att manövrera även om några kan vara svårare att få över trösklar – i alla fall med full last.

Vi hjälper dig att finna den städvagn som passar ditt behov allra bäst, oavsett om du har anlitad städpersonal eller om du städar din fastighet alternativt verksamhetslokal. Städningen ska gå både lätt och enkelt, och allt underlättas rejält med den bästa städvagnen.

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar