Bästa rörlasern [Bäst i Test 2024]

En rörlaser är ett perfekt verktyg när du ska göra rördragningar av olika slag. Kanske är det en konstruktion för dagvatten eller spillvatten, en avrinningsanordning eller liknande som ska göras. Med rörlasern kan du då ange riktning samt lutning på rören med hjälp av en laserstråle. Det gör arbetet betydligt smidigare, och risken för felkonstruktioner minskar rejält. Du kan också knappa in en önskad lutning på ett rör, så kommer lasern att ställa in sig och anpassa sig automatiskt efter det så röret hamnar precis så som det är tänkt.

Rörlasrar kan ha flera olika funktioner som automatisk inställning, olika färg på laserljuset samt möjlighet att ställa in laserljuset på att vara fast eller blinkande.

När du ska välja en rörlaser är det viktigt att tänka över hur ofta, hur och var du ska använda den. Ibland kan det vara av större vikt att ha automatisk inställning på lasern snarare än att tänka på priset till exempel. Här tas tre olika rörlaser upp som alla är prisvärda.

Bästa rörlasrarna

 1. TOPCON TP-L6G
 2. LEICA Piper 100
 3. LEICA Piper 200

1. TOPCON TP-L6G

Den bästa rörlasern 2024 är TOPCON TP-L6G eftersom den har ett tydligt grönt laserljus, den kan styras via en app och dessutom är lasern liten.

Längden hos den här rörlasern är endast 250 mm vilket är en stor fördel för dig som arbetar i trånga utrymmen. Batteritiden ligger på 45 timmar och får ses som hyfsad, men inte helt bra då det kan ta lång tid att ordna med rör i ett större bygge.

En sak som ofta ses som en stor fördel är om allt inte måste ställas in på rörlasern. Om du ska stå i ett mörkt, trångt och vått utrymme med en rörlaser blir arbetet snabbt extra jobbigt. Med den här varianten kan du ställa in det mesta genom en praktiska appfunktionen. Det ökar din säkerhet och bekvämlighet enormt.

Lutningsinställningen på den här rörlasern kan ställas in mellan -15 %-40 % vilket är en fullt godkänd intervall. Rörlasern är också självnivellerande och den kan anslutas via Bluetooth. Tack vare att rörlasern fungerar i temperaturer mellan -20 grader till +50 grader kan den användas utomhus samt inomhus under nästa hela året.

Det märks verkligen att den här rörlasern har en hög kvalitet. Dock ingår ingen fjärrkontroll, men appfunktionen ersätter på ett bra sätt. Rörlasern väger strax under tre kilo vilket kan vara något tungt att till exempel klättra ner i trånga brunnar med och batteritiden kunde ha varit lite bättre sett till det höga priset.

Fördelar:

 • Litet format
 • Grönt laserljus
 • Appfunktion

Nackdelar:

 • Ingen fjärrkontroll
 • Något tung
 • Endast hyfsad batteritid

2. LEICA Piper 100

Om du vill ha en bra rörlaser är LEICA Piper 100 en variant som passar. Den här sorten är av det lite dyrare slaget men du får också allt det du kan kräva av en bra rörlaser.

Verktyget är tillverkat i metall och det har en slagtålig samt robust gummibeklädning. Rörlasern är också helt vattentät vilket är en stor fördel när du ska dra rör i vattenfyllda eller fuktiga utrymmen, eller när du behöver arbeta i en befintlig brunn. Du kan enkelt ställa in lutningen i % antingen via knapparna på den bra displayen, eller med den smarta fjärrkontrollen som medföljer.

Du som vill kunna se alla inställningar direkt på rörlasern kommer bli mycket nöjd med LEICA Piper 100 eftersom den praktiska displayen visar allt. Rörlasern är också mycket noga och fallet som ställs in visas med hela tre decimaler.

Den här rörlasern kan enkelt få plats inne i ett 100 mm rör och det säger kanske en hel del om dess storlek. Lasern är lätt, det medföljer en praktisk förvaringsväska och den tydliga laserstrålen har färgen röd samt syns väl även på lite längre håll.

Lasern har dock ingen inställning för automatisk inriktning vilket du som är van vid sådan kan önska, och batteritiden är lite oklar. Dock ingår ett starkt litiumjonbatteri och en användningstid på över 50 timmar är inte speciellt sällsynt när det kommer till de mer högkvalitativa rörlasrarna på marknaden.

Fördelar:

 • Har fjärrkontroll
 • Vattentät
 • Bra display

Nackdelar:

 • Dyr
 • Ingen automatisk inriktning
 • Oklar batteritid

3. LEICA Piper 200

LEICA Piper 200 är den billigaste rörlasern i testet men det betyder absolut inte att den har en dålig kvalitet. Även här finns alla de funktioner du kan förvänta dig att hitta i en rörlaser samt lite till. Även den här modellen av rörlaser är ett bra alternativ för trånga utrymmen då den får plats i ett 100 mm rör.

En fördel med den här lasern är att den har funktionen Alignmaster. Du placerar den medföljande måltavlan i ett rör, och så ställs rörlasern ut. När du kommer tillbaka till arbetet dagen därpå kan du enkelt ställa in rörlasern igen helt automatiskt. Den kommer hitta måltavlan per automatik. Det underlättar en hel del och du sparar mycket tid. Rörlasern jämnar också ut mätningarna automatiskt när det ställs in via fjärrkontrollen eller den praktiska displayen.

Fjärrkontrollen till rörlasern är praktisk på flera sätt eftersom den kan användas för att ställa in allt du behöver utan att du står precis vid rörlasern. Dock känns fjärrkontrollen lite liten, den kan komma bort och den är omöjlig att sköta med handskar.

Den automatiska inriktningen tar också en del tid vilket försvårar arbetet en del. Något du också kan ha i åtanke är att displayen lätt blir smutsig. Eftersom rörlasern är vattentät går den också lätt att rengöra men det kan vara en nackdel.

Överlag är LEICA Piper 200 dock en bra rörlaser till bra pris.

Fördelar:

 • Alignmaster
 • Passar i ett 100 mm rör
 • Lägst pris

Nackdelar:

 • Lite svår fjärrkontroll
 • Automatisk inriktning tar tid
 • Displayen blir lätt smutsig

Sammanfattning

En rörlaser är antagligen inget verktyg du använder varje dag om du inte arbetar med rör i någon form. Men om du ska bygga hus eller anlägga någon form av avrinning är det ett oslagbart verktyg att ha till hands.

En rörlaser är inte direkt något billigt verktyg även om du tittar lite längre ner i prisklasserna. Här har det tagits upp tre prisvärda alternativ men den solklara vinnaren och favoriten blir TOPCON TP-L6G utan tvekan. Rörlasern kan lätt styras via din mobil eller genom Bluetooth. Dessutom är den noggrann och du får ett bra resultat.

Med guiden blir det lite lättare att hitta din bästa rörlaser.

Lämna en kommentar