Bästa packtejpen [Bäst i Test 2024]

I den här artikeln tar vi upp flera olika varianter av packtejp, samt vilka fördelar och nackdelar som finns med varje sort. En packtejp är en tejp som kan användas både till vardags i hemmet, på kontoret eller i annat arbete.
I vår jämförelse tar vi upp både bruna och transparenta varianter av packtejp av olika bredd. I regel används den bruna packtejpen mestadels för att försluta paket, men transparent tejp är inte alls ovanlig att se på kontoret.

Den klassiska packtejpen består i regel av PVC eller PP som bärmaterial samt olika bindemedel. De är transparenta i sitt utseende och genom att tillsätta brun färg kan man även få tejpen brun.

En annan variant av packtejp är de trådförstärkta tejperna. Den här varianten av packtejp används när det behövs en mer hållbar lösning. Paket som transporteras med flyg och lastas samt lastas av flera gånger behöver hålla ihop. När packtejpen har trådförstärkning i det vidhäftande skiktet kan den inte bara rivas upp med fingrarna.

En papperstejp är också en variant av packtejp. Den är helt återvinningsbar, miljövänlig och återvinns tillsammans med kartongen. Även papperstejpen försluter med hjälp av lim.

De olika varianterna av packtejp har både fördelar och nackdelar. Vi tar här upp fem olika packtejper och jämför dem.

Bästa packtejparna

 1. Packtejp PP
 2. Transparent
 3. Packtejp 50
 4. Packtejp Klar
 5. ETAB Packtejp

1. Packtejp PP

En stark och tålig packtejp i polypropen. Färgen är brun. Den har en bra fästförmåga och kan även fästa på förpackningar och föremål som har olika form. Tejpen är främst användbar för försegling av lättare förpackningar. Tejpen är lätt att rulla av, och tack vare dess tjänbarhet kan tejpen även förlängas vid fästning. Det går att applicera den här tejpen för hand, med en tejphållare och med automatiska maskiner för försegling. Tejpens klister består av akryl samt harts vilket ger en stark vidhäftning. Vi gillar att priset är bra, och man får en stor mängd tejp för pengarna. Att dra ut en stor bit för hand utan att sträcka tejpen är dock svårt och det finns stor risk att tejpbiten klibbar ihop sig innan den hinner fästas på objektet som ska tejpas.

Fördelar:

 • Fri från lösningsmedel
 • Bra bredd på 50 mm
 • Stor mängd – 100 meter

Nackdelar:

 • Tejpen känns tunn
 • Klibbar lätt vid avrullning om den inte spänns.

2. Transparent

Det här är en genomskinlig packtejp av polypropen. Den har en hög fästförmåga, sitter bra även på mer ojämna underlag och går att fästa på olikformade objekt. Tejpen passar för att försluta lättare förpackningar. Det är en bra tejp för kontor, för hemmabruk och den passar även för frakt av mindre föremål. Tejpen fungerar också för att till exempel binda böcker som gått sönder. Även den här tejpen kan användas i tejphållare, i automatiska förseglingsmaskiner och appliceras för hand. Tejpen är fri från olika lösningsmedel, den har en baksida av polypropen och limmet är tillverkat av akryl samt harts som fäster bra på kartong. Det här är helt enkelt en tejp för allmän användning som passar på kontor och i hemmet. Tejpen upplevs dock som något tunn till modellen och vi rekommenderar den inte för tyngre paket.

Fördelar:

 • Mycket tejp på rullen
 • Klar tejp

Nackdelar:

 • Något tunn tejp
 • Tål inte tyngre belastning

3. Packtejp 50

En brun packtejp på lite mindre rulle som passar små händer eller när det inte behövs lika mycket tejp. Passar även i mindre tejphållare och i automatiska förseglingsmaskiner av olika slag. Tejpen är stark och tål en del belastning men lämpar sig främst för lättare paket, lagning av böcker eller för användning på kontor. Tejpen fäster även på paket med ojämn form men kan ibland behöva tryckas dit lite extra för att verkligen sitta. Tejpen är utan lösningsmedel, den har en baksida av polypropen samt lim av akryl och harts. Tejpen är optimal för användning på kartong men kan även fästa på plast och glas. På rullen finns 66 meter tejp och tejpens bredd är 5 cm. Färgen är brun. Det här är en bra packtejp för vardagsbruk enligt oss.

Fördelar:

 • Bra pris
 • Liten, smidig rulle
 • Bra bredd
 • Innehåller inga lösningsmedel

Nackdelar:

 • En tunn tejp som lätt klibbar
 • Kan ibland upplevas som att den lossnar lite

4. Packtejp Klar

En genomskinlig packtejp med hög klarhet och bra bredd på fem centimeter. Tejpen är tillverkad i polypropen, den fäster väl och är främst lämplig för användning på papper och kartong. Tejpen fäster på objekt av olika form, den kan användas för att försegla lättare paket som inte utsätts för allt för stor belastning och det går att läsa texter som finns bakom tejpen. Den här packtejpen håller också viss fukt ute. Tejpen kan sträckas ut vid applicering men fäster fortfarande bra. Applicering kan ske med tejphållare och olika förseglingsmaskiner. En stor fördel anser vi är att tejpen är utan lösningsmedel och dess harts- akrylklister fäster väl även om tejpen stundtals kan kännas väl tunn. På en rulle finns det 66 meter tejp och priset är bra sett till packtejpens kvalitet.

Fördelar:

 • Väldigt klar tejp
 • Enkel att hantera
 • Kan sträckas rejält
 • Utan lösningsmedel
 • Bra allroundtejp

Nackdelar:

 • Lämpar sig inte för tunga paket
 • Inte förstärkt
 • Fäster sämre på glas och ojämna ytor

5. ETAB Packtejp

En något kraftigare packtejp av transparent modell. På rullen finns 66 meter tejp, men tejpen är endast 38 mm bred. Det här kan leda till att fler varv behöver dras om en tyngre eller större kartong ska förslutas. Tejpen är avsedd för att försluta och emballera både lätta och medeltunga kartonger. Den har en baksida av slät PP film samt häftämne av akryl som ger en stark vidhäftning. Något vi verkligen gillar är den tysta avrullningen som också sker smidigt utan krångel. Tejpen kan appliceras för hand eller med en tejphållare vilket underlättar enormt. Eftersom tejpen är tryckbar går det också att placera loggor och liknande på den. Tejpen är helt klar och det blir inte svårt att läsa text placerad bakom tejpen. Den här tejpen fäster även på plast, glas och mer ojämna ytor. Den passar både i hemmet och på arbetsplatsen.

Fördelar:

 • Stark tejp
 • Fäster bra
 • Helt genomskinlig

Nackdelar:

 • Något smal
 • Känns odryg

Mer om packtejp

I stort sett alla varianter av packtejp består av fyra olika komponenter. Varje komponent har sina funktioner och egenskaper. På tejprullens utsida finns ett lager med release som gör att tejpen inte fäster i sig själv, och som underlättar avrullning när tejpen ska användas. Bäraren i tejpen är själva stommen. Den består ofta av PP eller PVC. Primern är en komponen som finns mellan häftämnet och bäraren. En primer hjälper till att hålla ihop tejpen. Häftämnet är det lim som gör att tejpen fäster på olika material. Som häftämne används i regel naturgummi, hot-melt eller akrylat.

Välja rätt packtejp

Den kanske första saken man tittar på är packtejpens pris. Direkt i vår artikel ser vi att priserna skiljer sig åt, men påverkar det engentligen tejpen? En dyrare packtejp kan generellt sett sägas vara mer jämn i kvaliteten. De har färre defekter, avrullningen blir jämnare och utan veck. Dessutom blir i regel tejpens styrka också bättre om priset är lite högre.

Alla varianter av packtejp har fördelar och nackdelar. Vi rekommenderar att välja en billigare tejp om det handlar om packning eller hantering av lätt gods. En dyr, bred tejp, passar bättre till tunga paket. Det som kan vara bra att tänka på är att en dyrare tejp kan bli billigare i längden då en mindre mängd i regel krävs för varje paket.

Bästa packtejpshållaren

Staples Tejphållare packtejp 50mm svart är en svart och grå hållare som underlättar applicering av packtejp. Hållaren har ett pistolgrepp för enklare och mer bekväm hantering. Det finns också en metallkant på hållaren som gör det lättare att skära av tejpen. Hållaren är extremt slitstark och det finns en sträckkontroll som kan anpassas efter olika tejpvarianter och förpackningar. Det vi gillar är att tejpen smidigt rullas ut, fäster på förpackningen och direkt kan skäras av när den uppnått önskad längd. Allt sker med packtejphållaren och man behöver inte släppa greppet under förseglingen. Vi tycker också om att hållaren kan anpassas för flera olika sorters packtejp. Den maximala tejpkärnan kan vara 76 mm, och tejpen får vara upp till 100 meter lång på rullen. En annan stor fördel är att metallbladet, eller metallkanten som skär av tejpen kan bytas ut om den blir slö efter en tids användning.

Packtejphållaren har en smidig storlek som enkelt hanteras med en hand oavsett om det är stora eller små paket som ska förslutas. Tejphållaren har även ett skärskydd så man inte kommer åt den vassa metallkanten vilket vi uppskattar.

Fördelar:

 • Bra storlek på hållaren
 • Bekvämt, mjukt grepp
 • Smidig att använda

Nackdelar:

 • Något svårt att fästa tejpen till en början

Lämna en kommentar