Bästa orienteringskompassen [Bäst i Test 2023]

Alla som älskar friluftslivet kan behöva en bra kompass, speciellt om orientering är en av favoritsysselsättningarna. Det spelar egentligen ingen roll ifall du är nybörjare eller proffs, för att klara av en orientering krävs det att du har den rätta utrustningen.

Den största skillnaden mellan en vanlig kompass och en orienteringskompass är att en orienteringspass är anpassad för just orientering. Den består ofta av en avlång plastskiva som går att se igenom, en kurspil samt ett kompasshus som är vridbart. Alla delar i en orienteringskompass finns till för att göra det lättare att orientera sig helt enkelt.

Trots dessa små skillnader är det faktiskt möjligt att orientera sig med de så kallade vanliga kompasserna. Det finns flera tips hur man går till väga med detta. Dock kan det vara lite krångligare. Därför rekommenderas det en orienteringskompass ifall detta är någonting du kommer att syssla med regelbundet.

Vi har tagit en titt på ett antal tillgängliga orienteringskompasser och valt ut fem av våra favoriter. Det gemensamma för de vi valde ut är att de håller en hög kvalitet, fått bra kundomdöme och är anpassade för just orientering. Vi har även försökt välja kompasser i olika prisklasser så att alla personer ska hitta en som passar deras behov och plånbok.

Bästa orienteringskompasserna

 1. Silva Ranger
 2. STR8 Kompakt Right
 3. STR8 Evo Right
 4. Silva Expedition S
 5. Silva Field

1 . Silva Ranger

På fjärde plats kommer en enklare kompass som uppskattas av alla möjliga användare, till exempel jägare, backpackers, bergsklättrare och andra personer som behöver hjälp att orientera sig. Silva Ranger-kompassen har alla funktioner som du behöver för att bege dig ut på äventyr. Den har bland annat förstoringsglas, en greppvänlig ring, markeringar som lyser upp i mörkret och inuti kapseln finns det en deklinationsskala.

Silva Ranger kommer med en halsrem du kan bestämma om du vill ta loss eller inte. Många användare tycker dock att det är väldigt smidigt att hänga kompassen runt halsen. Den är då lätt att komma åt. Den mjuka halsremmen kan dessutom hjälpa till med att räkna ut hur lång en sträcka är, den har nämligen skalor i 1:25 samt 1:50. Du lägger den endast på en karta och kan sedan mäta en sträcka snabbt och lätt.

Fördelar:

 • Passar alla användare.
 • Löstagbar halsrem.
 • Vattentät.

Nackdelar:

 • Inte en jätteavancerad modell.

2. STR8 Kompakt Right

STR8 Kompakt Right är produkten vi utsett till bäst i test. Denna kompass utvecklades av personer som anses vara bland världseliten inom orientering. De hade därför en klar idé om vad en högkvalitativ kompass behöver.

Kompassen är anpassad för högerhänta, går att kombinera med STR8 Magnifier och är aningen mindre jämfört med STR8 Original Right, vilket är den tidigare versionen av kompassen. Den har ett tumgrepp som du kan justera och kompasshuset är placerat lite åt sidan vilket gör det lättare att se kartan. Det finns två riktningslinjer vilket förbättrar riktningen.

STR8 Kompakt Right har dessutom runt kompasshuset en aluminiumring som skyddar det.

Fördelar:

 • Justerbart tumgrepp.
 • Kompasshuset skyddas av aluminiumring.
 • Ergonomisk design.

Nackdelar:

 • Något dyr.
 • Inte anpassad för vänsterhänta.

Denna högkvalitativa orienteringspassen har egenskaper som är rekommenderade för alla som kommer använda den regelbundet. Det enda negativa är att den inte är anpassad för både höger- och vänsterhänta samt att den är rätt dyr. Men samtidigt får du vad du betalar för.

3. STR8 Evo Right

På andra plats kommer ytterligare en produkt från STR8, som anses vara ett av de mest innovativa kompassmärkena som finns på marknaden. Modellen Evo Right från STR8 ligger i mellanprisklassen, men har ändå ett antal revolutionerande egenskaper.

Den här kompassen har bland annat en uppbyggnad som förbättrar riktningen en hel del. Den bjuder även på ett tumgrepp som går att justera, samt har kompasshuset som är placerat lite åt sidan, på samma sätt som vår bäst i test produkt STR8 Kompakt Right. STR8 Evo Right har även två riktningslinjer vilket underlättar att se riktningen när du sysslar med orientering.

Fördelar:

 • Tumgrepp som är justerbart.
 • Mellanprisklassen.
 • Härdat kapselskydd

Nackdelar:

 • Ej anpassad för vänsterhänta.

Denna kompassmodell anses vara nästan lika bra som vår vinnare STR8 Kompakt Right. En av de största skillnaderna mellan de två modellerna är att STR8 Eve Right är aningen billigare och att några av deras egenskaper varierar.

4. Silva Expedition S

Bland alla professionella användare är Silva Expedition S en av de mer populära modellerna, och vi kan verkligen förstå varför. Den här kompassen ger en stor exakthet och precision för alla som behöver det. När vi tog en titt på kompassens avancerade funktioner hittade vi bland annat en som förhindrar olika magnetiska störningar. Det här är en funktion som rekommenderas att använda i de områden där det finns konstanta magnetiska avvikelser.

Denna kompass har även en lutningsmätare inbyggd. En lutningsmätare kan vara bra att ha tillgängligt när du befinner dig i en mer ojämn terräng, som vid vandringsled och ute i naturen. Den kan nämligen visa dig lutningen som finns och varnar ifall det skulle finnas en lavin eller liknande längst sträckan du har tänkt gå.

Fördelar:

 • Ger stor precision/exakthet.
 • Funktion som förhindrar magnetiska störningar.
 • Inbyggd lutningsmätare.

Nackdelar:

 • Rekommenderas inte till nybörjare.

Den här kompassmodellen har även självlysande markeringar som gör det möjligt att använda den i mörkret.

5. Silva Field

På femte plats har vi valt en enklare instegskompass. Denna kompass är tillverkad för att fylla krav på utbildning som finns i skolor, för fritidsorienterare och för ungdomsgrupper. Detta är alltså en perfekt modell för personer som precis börjat använda en kompass eller vill gå en utbildning för att lära sig.

Kompassen går i skala 1:25 000 och 1:50 000. Detta gör denna modellen kompatibel med i stort sett alla olika kartor. Kompasshuset är gummerat för bättre grepp och komfort. Det finns en säkerhetsnodd som du kan välj om du vill ta loss eller inte.

Fördelar:

 • Utmärkt för nybörjare.
 • Rimligt pris.
 • Väldigt enkel att använda.

Nackdelar:

 • Inte för erfarna/avancerade användare.

Silva Field är en utmärkt orienteringskompass för alla som håller på att lära sig hur en kompass används. Den kostar inte jättemycket, men erbjuder ändå de egenskaper som behövs för att komma igång med att använda en kompass.

Mer om orienteringskompasser

Det finns ett antal olika typer av kompasser, en av de vanligaste som används vid vandringar eller orienteringsmoment är dock en orienteringskompass. Den är vanligtvis tillverkad av en plastskiva som går att se igenom, med ett kompasshus som är vridbart och en kurspil samt en liten nål som pekar mot norr. När kompassen används behöver du endast vrida kompasshuset till den valda kursen och nålen centreras då över nordmarkeringen, det leder sedan till att kurspilen visar riktningen till det mål du valt.

För att göra en enklare beskrivning kommer här de 4 första stegen:
1. Leta efter platsen du befinner dig på, på en karta plus platsen du vill gå till.

2. Placera sedan långsidan av kompassen längst linjen på kartan. Detta innebär att du placerat kompassen i en så kallad färdriktning.

3. Håll sedan kompassen stilla på kartan. Därefter vrider du kompasshuset tills de hjälplinjer som finns samt nordpilen ligger jämt (är parallella) med kartans hjälplinjer. Nordpilen ska självklart peka norrut, det är vanligtvis uppåt på kartorna men det finns markeringar.

4. Därefter kan du ta bort kompassen från kartan. Nu ska du hålla kompassen framför dig och vrida hela din kropp tills kompassnålen på kompassen är i samma riktning som nordpilen. Nu pekar kurspilen till den riktning du ska gå för att nå målet.

Sammanfattning

Orienteringskompasser kan komma bra till hands för alla som älskar friluftslivet, eller vill syssla med riktig orientering. Det finns ett flertal bra produkter på marknaden och i vårt test har vi valt ut fem produkter. Vi har försökt välja varierande produkter så alla kan hitta en som passar sig, alltså både avancerade produkter, enklare och i olika prisklasser.

Vi valde dessa efter att ha tagit en noga titt på vilka funktioner och egenskaper de har, samt vad andra kunder har för åsikter.

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar