Du måste ha en huvudbrytare i varje elcentral. I en elinstallation dras den huvudsakliga ledaren till en huvudbrytare. Från den går sedan mindre kablar vidare till normapparater som kopplas till vägguttag och andra komponenter som finns i byggnaden.
Huvudbrytaren används för att stänga av elen till hela byggnaden, eller till de komponenter som får ström genom brytaren. Om det ska arbetas i elcentralen, om det ska göras en nyinstallation eller liknande är det alltid huvudströmbrytaren som ska slås av. Blir det ett större elfel bör huvudströmbrytaren också sitta bra tillgänglig så strömmen kan slås av fort.
Huvudströmbrytarna finns i flera olika modeller, och prislappen varierar stort mellan de olika typerna. Säkerhetsmässigt är det ingen större skillnad på brytarna även om vissa kan kännas mer plastiga eller ha en sämre uppmärkning för vad som är på och av.
Här presenteras fem olika sorters huvudströmbrytare som alla är väldigt prisvärda.
Bästa huvudbrytarna
1. Hager HAS306

Den bästa huvudströmbrytaren 2023 är Hager HAS306 eftersom den har ett synligt brytställe, den kan monteras i alla skåp och priset är inte allt för högt.
Huvudströmbrytaren monteras snabbt på en DIN-skena och det är sedan lätt att dra ledningarna in i brytaren och vidare ut till det som behöver ström. Brytaren känns inte plastig, och även om den har en lite klumpig design får den plats i de flesta skåp samt normcentraler. Det kan dock vara klokt att titta lite på måtten då du kanske inte får plats med andra större installationer precis bredvid huvudbrytaren.
En nackdel med just den här modellen är att det inte går att låsa brytaren. Det är alltså lätt för någon att stänga av eller starta strömmen även när så inte är planen.
Fördelar:
- Medelhögt pris
- Kan monteras i alla skåp och normcentraler
- Synligt brytställe
Nackdelar:
- Inte låsbar
- Något klumpig
- Måste monteras på DIN-skena
2. Hager HAC308

Är du inte rädd för att lägga ut lite mer pengar på din huvudströmbrytare, eller om du har flera saker som ska kopplas till den är Hager HAC308 ett bra val. Här kan du enkelt koppla in hela sex olika moduler i en normcentral som snabbt blir strömlösa när du vrider på huvudbrytaren.
Den här brytaren klarar 80 A och den är tydligt uppmärkt så du enkelt ser om brytaren är av eller på. Det är en rejäl fördel om huvudbrytaren till exempel sitter lite högre upp. Ett plus är att det också går enkelt att dra alla ledningar.
Priset är lite högt, och huvudströmbrytaren ska monteras på en DIN-skena vilket inte finns i alla skåp. Brytaren är också lite stor vilket kan orsaka svårigheter i mindre installationer.
Fördelar:
- 80 A
- Tydligt uppmärkt
- Enkelt att dra ledningarna
Nackdelar:
- Högt pris
- Endast för montering på DIN-skena
- Stor i storleken
3. Hager HAS363

Hager HAS363 är för dig som vill ha en lås- och spärrbar huvudströmbrytare som passar i de flesta elskåp samt centraler. Även här är modellen något stor och klumpig. Har du en mindre normcentral kommer det bli trångt och om du ska få plats med jordfelsbrytare med mera behöver du ett större skåp. Priset för huvudbrytaren är helt okej sett till kvaliteten och den långa livslängden. En nackdel är att brytaren inte är lämpad för annat än inbyggnad i fördelningar och dessutom fungerar den inte som nödstopp.
Brytaren är godkänd att använda för att stänga av strömmen i samband med reparation, men vid händelse av en olycka är det här inte huvudbrytaren som ska användas.
Det är dock en helt okej huvudbrytare för både bostäder och mindre lokaler.
Fördelar:
- Låsbar
- Passar i de flesta skåp
- Okej pris
Nackdelar:
- Endast lämpad för inbyggnad i fördelningar
- Fungerar inte som nödstopp
- Något stor
4. Gacia

Gacia är en riktigt billig huvudströmbrytare som inte kostar mer än några hundralappar. Den är trepolig och har en praktisk bygel för att du ska kunna låsa den med hänglås. Det bidrar till att ingen obehörig kan stänga av eller slå på strömmen när huvudströmbrytaren väl är inställd och låst.
Ett stort plus ger den bra uppmärkningen. Upphöjda samt kraftigt färgade symboler samt ord gör det lätt att se om din strömbrytare är på eller av. Den rejäla anslutningsbara auran är också något som ger den här huvudbrytaren en stor fördel.
Huvudbrytaren känns lite plastig och det är kanske inte helt förvånande när du ser på det billiga priset. En annan nackdel är att brytaren endast är lämplig för 40 A, samt att den sticker ut en bit från väggen.
Fördelar:
- Kan låsas med hänglås
- Bra uppmärkt
- 1,5-16 mm2 anslutningsbar area
Nackdelar:
- Lite plastig
- Sticker ut en bra bit
- Endast 40 A
5. Garo HB 440

Huvudbrytaren Garo HB 440 har ett helt okej pris för sin kvalitet och den plastsbesparande designen är mycket fördelaktig i mindre normcentraler. Huvudbrytaren passar i alla normcentraler, och även i de flesta centralapparater vilket är en enorm fördel. Dock är huvudbrytaren anpassad för kapsling med dvärgbrytare och finns inga sådana i installationen är det inte vidare lämpligt att använda den här huvudbrytaren.
Markeringen på huvudbrytaren är väldigt otydlig och det är inte helt lätt att veta om brytaren är på eller av – särskilt inte om huvudbrytaren sitter lite illa till. Det är också lite svårt att dra ledare och kablar av olika slag.
Det är en helt okej huvudbrytare sett till pris och kvalitet men du bör vara medveten om att den har sina begränsningar.
Fördelar:
- Okej pris
- Platsbesparande design
- Passar i de flesta normcentraler
Nackdelar:
- Endast för kapslingar med dvärgbrytare
- Lite otydlig märkning
- Svår att dra ledare till
Sammanfattning
En huvudbrytare ska finnas på alla elinstallationer, och det är inte så konstigt att HAGER HAS306 blir en vinnare och favorit. Den här brytaren har flera fördelar, och den största nackdelen är att det inte går att låsa brytaren. Huvudbrytaren har också en relativt rejäl och platskrävande design vilket kan vara en nackdel i lite mindre normcentraler. I övrigt är det en huvudbrytare av högsta kvalitet som garanterat gör ditt system helt strömlöst när brytaren slås av.
Huvudbrytare är ett väldigt viktigt inslag i alla elinstallationer – att spendera lite extra pengar på en bra brytare kan därför vara ett klokt val även om alla brytare här är prisvärda.