En riktigt bra hammare är något som behövs i alla hushåll – oavsett om du gillar att hemmasnickra, arbetar som snickare eller sällan håller i verktyg överhuvudtaget. En hammare kommer komma till mycket större användning än du kan tro och kan användas till allt från att spika upp tavlor till att laga stolsben eller bygga trädkojor i trädgården.
Hammare kommer i alla möjliga prisklasser och även om de till synes kan se väldigt lika ut – skiljer de sig en hel del. Inte minst kommer designen att skilja mycket mellan de olika modellerna, men också funktioner, egenskaper och vikt är kraftigt varierande. När du ska välja en hammare finns det några saker som du bör ha i åtanke. Du bör bland annat se till att hammaren är enkel att arbeta med, att den är stabil och ger bra precision, samt att den ligger i en prisklass som din plånbok kan hantera.
I det här testet får du läsa om fem stycken fina och praktiska hammare som fungerar lika bra i ditt hem som för professionellt bruk. Observera att testet endast är baserat på användarrecensioner från tidigare kunder och att vi inte personligen (eller fysiskt) har testat produkterna innan recensionen.
Bästa hammarna
1. Hultafors TR 16 XL

Den bästa hammaren 2024 är Hultafors TR 16 XL eftersom det är en mycket robust och kraftfull hammare som är utrustad med ett ergonomiskt och vibrationsdämpande handtag. Hammaren har också en mycket stark och tunn klys, som gör den enklare att arbeta med.
Söker du efter en riktigt högkvalitativ hammare är Hultafors TR 16 XL ett bra val. Det här är en snickarhammare som väger sammanlagt 740 gram och är således av det lite tyngre slaget. Tack vare den unika designen kan du få till rätt vinkel och form på din slagyta, samtidigt som det robusta stålskaftet säkerställer en längre livslängd och ökad tålighet. Skaftet har tillverkarna även sett till att göra extra långt, så att du får mer kraft i slagen när du behöver.
Fördelar
- Stålskaft för lång hållbarhet
- Tunn och stark klys
- Säkerställer precision
Nackdelar
- Kan upplevas för tung
- Det låga skaftet kan bli en nackdel
- Dyr för den som hamrar sällan
2. Fiskars IsoCore

När det kommer till pris skiljer det sig inte mycket mellan Fiskars IsoCore och Hultafors TR 16 XL, även om Fiskars IsoCore är en aning billigare. När det kommer till design, utformning och grepp är skillnaderna dock mer markanta. Fiskars IsoCore är en högkvalitativ och fin hammare som passar för både hemmabruk och snickeriarbeten, men det är också en tung hammare som kräver styrka.
Fiskars IsoCore är utrustad med ett IsoCore anti-vibrationssystem som säkerställer att du upplever hela 70 % mindre vibrationer i varje slag. På så sätt kan du arbeta med hammaren längre, utan att få ont i händer, handleder och armar. För att du ska kunna hantera hammaren på bästa sätt och få ett grepp som är riktigt fast är Fiskars IsoCore även utrustad med ett ergonomiskt handtag.
Fördelar
- Ergonomiskt handtag
- Ger ett bra och stadigt grepp
- Minskar vibrationer med hela 70 %
Nackdelar
- Övermäktig för dig som bara hamrar ibland
- Väger 820 gram
- Ansträngande i längden enligt kunder
3. Hultafors Z 900

Hultafors är ett mycket populärt och eftertraktat varumärke när det kommer till bygg och verktyg. Därför är det kanske inte så konstigt att även Hultafors Z 900 har hamnat med i detta test. Hultafors Z 900 är en lite billigare hammare än Hultafors TR 16 XL och dessutom är den mindre i sin utformning.
Hultafors Z 900 är det perfekta valet för dig som letar efter en klassisk smideshammare. Smideshammaren har ett mycket snyggt och tåligt träskaft av högkvalitativ hickory, samtidigt som den har en härdad pen för lång hållbarhet. Hittills är det Hultafors Z 900 som väger mest av alla de hammare som är med i testet, men det behöver inte alltid betyda något negativt. Många upplever t.ex. att tyngre hammare ger betydligt mer kraft och bättre precision.
Fördelar
- Högkvalitativ smideshammare
- Prisvärd
- Lagom stor i storlek
Nackdelar
- Väger 1000 gram
- Lämpar sig inte för alla arbeten
- Inget bra grepp
4. Bahco 529-16-L Ergo

Vill du slippa betala för mycket för en hammare är Bahco 529-16-L Ergo ett bra alternativ. Det här är en fin, modern och ergonomisk hammare som är utrustad med ett greppvänligt handtag för bästa komfort. Handtaget är dessutom tillverkat i ett tvåkomponentsmaterial och som gjutits direkt på hammaren.
För att säkerställa den bästa och längsta hållbarheten är Bahco 529-16-L Ergo smitt i ett enda stycke. På så vis minskas risken för att någon del går av eller går sönder. Här finns även en mycket tjock klo som ger dig en överlägsen styrka vid varje slag, samt en klo som är optimal för spikutdragning. Bahco 529-16-L Ergo har en slagdiameter på 31 mm och en vikt på 775 gram. Just vikten gör att Bahco 529-16-L Ergo passar de allra flesta – oavsett muskelstyrka eller erfarenhet.
Fördelar
- Mycket prisvärd hammare
- Passar de allra flesta
- Utrustad med en tjock klo
Nackdelar
- Kan upplevas för lätt
- Ingen optimal precision
- Tunnare handtag
5. Hultafors TS 16

På femte plats i detta bäst i test av hammare 2024 kommer ytterligare en hammare från varumärket Hultafors. Hultafors TS 16 är en klassisk snickarhammare som väger 720 gram och som kan användas för både små och stora arbeten – hemma såväl som på byggarbetsplatsen.
Hultafors TS 16 är ett bra alternativ för dig som söker en hammare med ett ergonomisk handtag som är enkel att arbeta med under längre stunder. Den här hammaren utmärks lite extra av sin starka och tunna klys, som underlättar när du vill komma åt spikar – utan att riskera att lämna märken på underlaget. För att säkerställa att du inte får några fula och tråkiga hål i dina arbetsbyxor är klysen dessutom rundad, för att minska risken för revor.
Fördelar
- Räfflat handtag för optimalt grepp
- Rundad klys för att minska risken för revor
- Passar små och stora arbeten
Nackdelar
- Låter vid tillslag
- Litet skaft
- Kan upplevas för klen
Sammanfattning
En bra hammare är något som alla bör ha i sitt hem och med detta bäst i test blir det enkelt för dig att hitta din favorit. Marknaden erbjuder hammare i alla möjliga prisklasser och som lämpar sig för olika typer av arbeten och behov. Vilken hammare kommer du att välja?