Bästa byggställningen [Bäst i Test 2023]

En byggställning är en sorts anläggning som primärt används i byggnadsbranschen, där man ständigt arbetar på höjder. Med hjälp av en byggställning blir arbeten på höjd lättare att utföra, men du får även en stabil och säker plattform att jobba på. Att arbeta under längre perioder på en byggställning är inga problem eller fysiskt krävande, vilket det kan bli med en traditionell stege. De traditionella stegarna är bra för snabba arbeten där man kan ha allt material på sig, men de har sina nackdelar. Stegens triangelkonstruktion gör det svårt att utföra vissa typer av arbeten, exempelvis arbeten i hörn. Tillskillnad från stegens triangelkonstruktion är byggställningar triangelformade, vilket gör det lätt att arbeta bland alla miljöer, speciellt hörn.

Vid införskaffandet av en byggställning är det viktigt att veta vart den ska brukas. Ställningarnas design gör att de kanske inte är lämpliga för alla typer av arbete, somliga är avsedda för arbete vid ojämn mark medans andra är konstruerade för inomhusbruk. Behöver du en byggställning med hjul eller kanske en utan? Det finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till, om du vill hitta den som passar dina behov bäst.

Inför sammanställningen har vi jämfört ett flertal olika sorters byggställningar vars användningsområde skiljer sig åt. De olika byggställningarnas för- och nackdelar gör att du lättare kan hitta den rätta för dig. För att nå fram till det resultat vi gjort har vi kollat på: materialet, vikten, längden, säkerheten och personliga erfarenheter för att kunna ge ut ett pålitligt test.

Sidan är under testning och innehåll kan fattas!

Bästa byggställningarna

  1. Hobbyställning
  2. WHS 400
  3. Målarställning
  4. Skeppshult
  5. Zarges Teleskop

1. Hobbyställning

Denna hobbyställning har blivit mer eftertraktad de senaste åren. Varför? Mycket på grund av Corona. Då många svenskar varit hemma mycket och passat på att renovera hemma. Denna stegen är tillverkad i aluminium, vilket gör den väldigt lätt. Men stabiliteten denna byggställningen har är unik att hitta i denna prisklass. Utöver detta är ställningen utrustade med kraftigt golvskydd för att både skydda golvet samt stabiliseras ställningen.

Fördelar:

Nackdelar:

2. WIBE WHS

Fördelar:

Nackdelar:

3. SKEPPSHULTSTEGEN 282-A

Den populära målarställningen Modul A är en av de mest använda byggställningen på marknaden. Det ensidiga räcket gör det lätt för målaren att komma till överallt utan att hinder förekommer. Denna aluminiumställningen passar perfekt för dina projekt inomhus eller utomhus. Det som gör denna ställningen så speciell är att den nämligen går att bygga ut. Du kan köpa till fler moduler för att uppnå nya höjder.

Fördelar:

Nackdelar:

4. SKEPPSHULTSTEGEN 282-B

Behöver du en lagom stor ställning som passar perfekt till mindre arbeten? Då är denna rullställningen från Skeppshult det perfekta alternativet för dig. Denna aluminiumställningen passar lika bra för arbeten både inom och utomhus. Ställningens plattform är 1600 x 600 mm.

Fördelar:

Nackdelar:

5. ZARGES Teletower

Zarges Teleskop är en av de marknadsledande byggställningarna ute på marknaden. Varför den har blivit så populär är på grund av dess låga pris och stabiliteten byggställningen har. Många byggställningar i denna prisklassen tenderar att vara rangliga och av sämre kvalité. De extra fotstöden gör det extra säkert för dig att arbeta och du kommer garanterat känna dig både säker och fri när du jobbar på en aning högre höjder.

Fördelar:

Nackdelar:

Byggställningens användningsområde

Vad är en byggställning? En byggställning är ungefär som en kraftigare variant av en stege. Man använder en byggställning för att underlätta vissa sorters arbete såsom målning, putsning eller arbete som kräver att du jobbar på höjd. Arbete vid höjder är otroligt farligt och ett snedsteg kan orsaka enorma skador, därav är det viktigt att använda sig av de rätta verktygen.

Behöver jag en byggställning?

Att arbeta på höjd under en längre period är väldigt krävande och riskfyllt med en vanlig stege. Byggställningens fasta och breda arbetsplan gör att du får god plats att röra dig på och du slipper en konstant spänning i bena, vilket du får med en stege. Vid arbete under kortare perioder eller vid konstant förflyttning är inte en byggställning nödvändig.

Vad kostar en byggställning?

Priset på byggställningar varierar kraftigt beroende på vilken typ du är ute efter. Det finns primärt två olika sorters ställningar, de fastsatta som fästs i väggen och de fristående. Byggställningar som fästs i väggen är inget en privatperson köper, då priset ligger på hundratusentals kronor. Fristående byggställningar har ett startpris runt 2000 kr för de billigare varianterna, men kan kosta tiotusentals kronor beroende på modell.

Ny eller begagnad byggställning?

Ska man köpa en ny eller begagnad byggställning? Vi rekommenderar att du köper en ny byggställning eftersom det handlar om säkerhet och det är något vi prioriterar högt. De begagnade byggställningarna brukar ha ett antal bucklor och vara i dåligt skick, men hittar du byggställning utan dessa problem kan det vara smart att köpa en begagnad om priset är bättre.

Byggställningen i aluminium

Byggställningar i aluminium är otroligt lätta att hantera på grund av aluminiumets låga vikt. De flesta byggställningarna på marknaden idag är även i aluminium eftersom det är otroligt slitstarkt och tåler hårda förhållanden.

Sammanfattning

När man ska införskaffa sig en byggställning är det viktigaste att veta vart den ska användas. Ska ställningen vara multifunktionell kan det vara smart att välja en med justerbara ben, för att kunna arbeta på ojämnt underlag. Vid arbete på höjder under en längre tid är byggställningen betydligt bättre än stegen, eftersom du slipper den konstanta spänningen i benen som förekommer vid användning av en stege.

Bra och billig Byggställning för trappa Byggställning för hemmabruk

Author

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.