Bästa biltvättsvampen [Bäst i Test 2023]

Att hitta den bästa biltvättsvampen är kanske inte helt lätt, särskilt inte om du är oerfaren inom bilvård. Det finns ett otal svampar på marknaden, och de har olika utseende, funktion och pris. I det här testet tas fyra olika bra svampar upp som alla fungerar tillfredsställande för rengöring av allehanda ytor på bilar.

När du ska välja rätt biltvättsvamp finns det ett par saker du bör ha koll på. Vill du ha en svamp som redan innehåller bilschampo eller vill du välja sådant på egen hand? Söker du efter en riktigt stor svamp som skapar rejält med lödder, eller vill du ha en liten svamp som når in i håligheter? Det kan också vara bra att titta på om du vill rengöra delar som fälgar eller rena plåtytor, alternativt om det är lacken som ska bli ren. På lackerade ytor är det viktigare att använda sig av en svamp som verkligen inte repar.

Den bästa biltvättsvampen ska rengöra på ett effektivt sätt, vara lagom stor, och det är en fördel om det går att få ett bekvämt grepp om den. Om du tvättar bilen ofta skulle du förmodligen bli nöjd om din bilsvamp gick att tvätta i tvättmaskin så du kan använda den flera gånger istället för att behöva köpa nya svampar inför varje tvätt.

Något annat som troligen passar dig är en svamp som är lätt att skölja ur, du vill inte att små sten eller smuts ska sitta kvar i svampen efter varje tag på bilen. De svamparna presenteras här.

Bästa biltvättsvamparna

 1. Turtle Tvättsvamp 4-Pack Universal
 2. Turtle Wax Miracle Sponge
 3. Sonax tvättsvamp
 4. Turtle Tvättsvamp utan schampo

1. Turtle Tvättsvamp 4-Pack Universal

Den bästa biltvättsvampen 2023 är Turtle Tvättsvamp 4-Pack Universal eftersom den tar bort smuts effektivt samtidigt som den har en bra storlek och rengör utan att repa.

Letar du efter en typisk engångssvamp till bra pris är det här fyrpacket ett optimalt alternativ. Man rekommenderar dock att svamparna tvättas i maskin och används minst en gång till för miljöns skull.

Den här modellen av biltvättsvamp är lite tunnare, och de kan ge små repor. Dock fungerar de bra för grovrengöring på till exempel fälgar, bilens nedre del och liknande. Svamparna innehåller inget schampo och du kan alltså välja ett sådant du gillar. Man rekommenderar att tvätta bilen med en svamp som löddrar mycket, och det gör de här svamparna. Den lite mindre storleken gör det också lättare atr komma åt mer svåråtkomliga delar, mellan lister och så vidare där de större svamparna i regel inte når in.

Söker du en billig svamp för biltvätten är det här rätt val!

Fördelar:

 • Billiga svampar
 • Passar för grövre rengöring
 • Skapar bra lödder

Nackdelar:

 • Något tunna
 • Kan ge repor
 • Känns små

2. Turtle Wax Miracle Sponge

Turtle Wax Miracle Sponge Tvättsvamp, Universal är en bra tvättsvamp för den som gillar lite större modeller där man får bra grepp med handen. Vill du ha en våfflad svamp som verkligen kommer åt på djupet tack vare de små piggarna är det här helt rätt val för dig. Har du en mindre hand kan du dela av svampen för att få två mindre sådana.

En våfflad svamp brukar rekommenderas för att få bilen ordentligt ren, samtidigt som bra lödder skapas även med en mindre mängd bilschampo. Du kan dock uppleva att stenar kan fastna i våffelmönstret på svampen, och den kan kännas lite svår att verkligen skölja ur ordentligt. En stor fördel är att svampen kan köras i en vanlig tvättmaskin för att bli helt ren.

Fördelar:

 • Våfflad svamp
 • Stor storlek
 • Piggar som kommer åt överallt

Nackdelar:

 • Svår att skölja ur
 • Kan kännas klumpig
 • Stenar kan fastna i svampen

3. Sonax tvättsvamp

Svampen innehåller inget schampo men oavsett vilket sådant du väljer skapas ett ordentligt lödder tack vare svampens fina textur. Svampen är helt slät, och har en bra storlek som ligger skönt i handen. Föredrar du en lite tjockare svamp är det här helt rätt val.

Den ljusgrå färgen medför att det blir lite svårare att se eventuell smuts som fastnat i svampen och det är extra viktigt att skölja den ordentligt under tvättning. Ett stort plus är att svampen kan tvättas i maskin och återanvändas. Det gör att det något höga priset genast känns mer vänligt för plånboken än om svampen endast gått att bruka en gång.

Fördelar:

 • Mycket skonsam
 • Hög kvalitet
 • Rengör bra

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Inget schampo i svampen
 • Svårt att se smuts i svampen

4. Turtle Tvättsvamp utan schampo

Den här tvättsvampen från Turtle har ett mycket bra pris, och den tål att man rengör rejält med den. Svampen skapar ett hyfsat lödder, men den är dessvärre ganska tunn i sin utformning. Svampen känns ganska liten, men det medför också att man lätt kommer åt i små skrymslen. Du rekommenderas att använda den här svampen mellan till exempel lister, på vindrutetorkare och på andra platser där större och tjockare svampar i regel inte kan göra riktigt rent.

Något man märker med den här svampen är att det inte är helt lätt att få ur smutsen, och du bör alltså inte återanvända svampen om du inte tvättat den i en bra tvättmaskin mellan de olika gångerna. Ett stort plus är dock svampens hållbarhet och uppsugningsförmåga som inte försämras trots att svampen tvättats.

Fördelar:

 • Bra pris
 • Tål kraftigare rengöring
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar:

 • Tunn svamp
 • Svårt att få ur smutsen
 • Bör inte återanvändas

Sammanfattning

Sonax tvättsvamp är den absolut bästa varianten att välja om du vill ha en hållbar biltvättsvamp utan schampo. Du kan enkelt rengöra den, svampen löddrar effektivt och den rengör utan att det blir repor på din bil. Svampen passar också bra för rengöring av till exempel båtar.

Rekommendationerna är att man använder svamparna en gång, och om de har tappats i marken ska de kasseras, men de svampar som tas upp här kan faktiskt tvättas i maskin och användas flera gånger vilket sparar både plånbok och miljö.

Om du vill ha en riktigt billig svamp är det fyrpacket som recenserats som rekommenderas. Där får du bra svampar, som kanske inte är fullt lika hållbara som de dyrare varianterna men de räcker fint för att tvätta bilen både en och två gånger innan svamparna får en sämre rengörings- och löddringsförmåga.

Vill du ha den bästa biltvättsvampen för din bil har du kommit helt rätt.

 • Lars Henriksson

  Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar