Bästa ankaret [Bäst i Test 2023]

Höga vågor och strömt vatten gör det nästan omöjligt för båten att ligga still. Men med det rätta ankaret kommer du inte längre att behöva ro som en galning för att stanna kvar på samma plats. Alla ankarna vi rekommenderar i denna guide är för mindre motorbåtar och ekor.

Vilket är det bästa ankaret? Denna frågan får vi väldigt ofta och det är väldigt svårt att besvara denna frågan. Mycket beror på bottnen som du tänkt ankra i och båtens storlek. Att ha ett för stort ankare är endast bökigt och fyller ingen nödvändig funktion för en liten eka på en insjö.

Bästa ankarna

  1. Dragg 5,5 kg (bäst för insjö)
  2. Force Ankare Rostfritt (bäst för större vatten)
  3. Dragg 3,5 kg (bäst för små sjöar)
  4. Force Ankare (budget)

1. Dragg 5,5 kg

Detta ankaret passar utmärkt för dig som är ute på större insjöar och behöver ett pålitligt ankare. Detta ankaret är galvaniserat för att öka livslängden och göra ankaret mer säkert mot saltvatten. Varför rekommenderar vi just detta ankaret? Mycket beror på att insjöar oftast är väldigt gyttjiga och där passar ankare med flera piggar utmärkt. Denna modellen av ankare kallas för draggen.

2. Force ankare rostfritt

Detta skopformade ankare är en av de bästa ankarna på marknaden 2023. Skopformatet gör att ankaret snabbt kan gräva sig ner på de flesta bottnarna och kommer garanterat hålla båten på plats. Det enda problemet som kan uppstå med denna typen av ankare är att det kan bli svårstuvat om man inte har en ankarrulle.

3. Dragg 3,5 kg

Detta ankaret är av samma modell som den ovan fast mindre. Den mindre modellen passar utmärkt till mindre sjöar där vågorna inte blir alltför höga. Ankaret är galvaniserat för att öka livslängden och göra den mer säker från rost och saltvatten.

4. Force ankare

Detta Force ankare är en av de bästa marknaden har att erbjuda till en rimlig summa. Det som skiljer denna modellen från den ovan är att denna är galvaniserad medans den ovan är av rostfritt stål. Rostfritt stål håller en aning mer men kostar också betydligt mer. Så behöver du ett högkvalitativt ankare som inte kostar alltför mycket så är detta ankaret det rätta alternativet för dig. Eftersom ankaret är av skopformat så fungerar det utmärkt på både sand bottnar och steniga bottnar.

Bästa ankaret för svaj

När man ankrar för svaj är det viktigt att använda rätt lina. Vi rekommenderar att du använder dig av en säker lina i 3-slagen polyester eller 8-flätad polyamid för bästa möjliga resultat. Det som är bra med just dessa linorna är att de sjunker och att de har en utmärkt fjärding.

Bästa ankaret för västkusten

När man fiskar på västkusten är det viktigt att ha ett rejält ankare som kan hantera det strömma vattnet. Vi rekommenderar därför att du införskaffar dig ett Force ankare eftersom du får mycket för pengarna men även för att de finns att välja upp till 15kg. Om du är intresserad av Force ankaret kan du läsa mer ovan.

Hur länge håller ett ankare?

Om du köper rätt ankare kommer det att hålla under en väldigt lång tid, kanske hela din livslängd. Om du införskaffar dig ett billigt ankare är risken stor att det rostar sönder eller inte fyller funktionen ett ankare ska göra. Alla ankare vi rekommenderar är av högsta kvalité och kommer hålla under flera år.

Vilken ankare ska jag köpa?

Vilket ankare ska jag köpa? Vi rekommenderar att du läser igenom alla beskrivningarna som vi skrivit ovan så du får en större överblick om vilket ankare just du ska köpa. Fiskar du på insjöar rekommenderar vi Dragg 5,5 kg och om du fiskar på större vatten rekommenderar vi Force Ankare i dess större modeller.

Har du problem med att hitta rätt utrustning till din båt? Ingen fara Webbkollen har sammanfattat ett flertal olika kategorier inom båtsektorn för att hjälpa dig på bästa möjliga sätt. Vi recenserar och sammanfattat de produkter som det svenska folket anser är bäst.

  • Lars Henriksson

    Hej! Mitt namn är Lars Henriksson och är recenserare samt skribent hos Webbkollen. Mitt jobb är att recensera och skriva om diverse produkter för att hjälpa just dig att hitta rätt produkt.

Lämna en kommentar